O ZI FACE DIFERENȚA ÎNTRE A LUA SAU A PIERDE SUBVENȚIA! Fermierul M. Popa din județul Vaslui ne-a spus că a vândut lâna oilor cu o zi înainte de intrarea în vigoare a actului normativ prin care crescătorilor de ovine români li se acordă ajutorul de minimis de un leu/kg de lână comercializată. Dacă nu vindea lâna pe 16 iulie și o vindea pe 17 iulie lua subvenția!
Crescătorul de ovine din Vaslui a sperat că va lua subvenția pentru că factura este emisă în iulie, mai exact pe 16 iulie. Ghinion, însă! La Direcția Agricolă i s-a spus că tocmai a vândut lâna cu o zi înainte de data care ar fi trebuit să fie înscrisă pe factură ca să fie eligibil pentru încasarea banilor. Adică, 17 iulie era data câștigătoare.
Neșansă, ceasul rău, oaia neagră? Dacă ne uităm în actul normativ pentru acordarea ajutorului de minimis la lână, anul de cerere este definit de la 1 iulie 2017 la 1 iulie 2018. Cererea trebuie să cuprindă efectivul de animale deţinut şi cantitatea de lână estimată a se comercializa în anul de cerere, aşa cum este definit la art. 3 lit. b).
La art.3, lit.b, anul de cerere este definit astfel: b) anul de cerere - perioada cuprinsă între data de 1 iulie a anului în care se depune cererea de înscriere în program şi data de 1 iulie a anului următor depunerii cererii, inclusiv. (Hotărârea de Guvern 500/13 iulie 2017 privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii")
În lege definește termenul de an de cerere, dar din punctul meu de vedere și al juristului se ia data de când a apărut în Monitorul Oficial actul normativ, adică 17 iulie 2017. Dintre oierii care au depus cererile, unii au documente justificative emise după această dată, alții nu au. Sunt unii care vor vinde acum lâna pentru că nu aveau unde să o vândă, nu aveau cunoștințe de centre de colectare a lânii.
Acum îi informăm noi, umblând noi prin județ am identificat un colector de lână în comuna Tutova, care are sediul social în județul Sibiu și care activează pe teritoriul județului nostru de câțiva ani. După o întâlnire pe care am avut-o pe 19 iulie, la minister, cu domnul ministru, am identificat și noi în județ 4 agenți economici care sunt interesați să înființeze centre de colectare lână sau chiar și pentru prelucrare. Dar până vor înființa centrele astea, le-am recomandat oierilor să meargă la Tutova, declară Gigel Crudu, director Direcția Agricolă Vaslui, exclusiv pentru AGROINFO.
Dacă anul de cerere este definit de la 1 iulie 2017 până la 1 iulie 2018, de ce nu sunt acceptate documente justificative, facturi sau filă din carnetul de comercializare, emise de la data de 1 iulie 2017?! De ce actul normativ nu ține seama că oierii tund mioarele în mai și vând tot atunci lâna oilor și nu prevede o perioadă în acord cu realitatea din ferme?!
Noi vom sesiza Ministerul Agriculturii cu această problemă. Dar este o lege universal-valabilă că se ia data de la care a intrat în vigoare actul normativ, ne explică Crudu. Dacă facturile trebuie să fie emise de la data de intrare în vigoare a hotărârii, de ce a mai fost definit anul de cerere de la 1 iulie?!
Nu e deoc surprinzător că fermierii nu se bulucesc la direcțiile agricole ca să ceară acest ajutor de minimis. Șeful DAJ spune că sunt 200 de fermieri în Vaslui care ar putea beneficia de subvenție și că a luat lista și le-a telefonat, în parte, să-i informeze despre acest program de ajutor. Pe 24 iulie, a trimis primăriilor din județ informări ca să-i anunțe pe fermieri că pot lua bani pe lână.
Suntem supărați că fermierii nu se prezintă să depună cererea ca să obțină ajutorul de minimis. Este pentru prima oară în România când există un astfel de program, spune directorul DAJ.
Potrivit actului normativ, termenul limită de depunere a cererilor expiră după 45 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, adică la sfârșitul lunii august. Până la acest moment, în județul Vaslui au fost depuse 21 de cereri pentru obținerea acestui ajutor. În lucru, avem în total cam 35 de cereri, dar nu sunt finalizate, adaugă șeful DAJ.