Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CULMEA IRONIEI! EXCLUS DE LA SUBVENȚIE pentru că NU A MAI AȘTEPTAT ÎNCĂ O ZI CA SĂ VÂNDĂ LÂNA!

Publicat: 02 august 2017 - 17:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O ZI FACE DIFERENȚA ÎNTRE A LUA SAU A PIERDE SUBVENȚIA! Fermierul M. Popa din județul Vaslui ne-a spus că a vândut lâna oilor cu o zi înainte de intrarea în vigoare a actului normativ prin care crescătorilor de ovine români li se acordă ajutorul de minimis de un leu/kg de lână comercializată. Dacă nu vindea lâna pe 16 iulie și o vindea pe 17 iulie lua subvenția!

Crescătorul de ovine din Vaslui a sperat că va lua subvenția pentru că factura este emisă în iulie, mai exact pe 16 iulie. Ghinion, însă! La Direcția Agricolă i s-a spus că tocmai a vândut lâna cu o zi înainte de data care ar fi trebuit să fie înscrisă pe factură ca să fie eligibil pentru încasarea banilor. Adică, 17 iulie era data câștigătoare.

Neșansă, ceasul rău, oaia neagră? Dacă ne uităm în actul normativ pentru acordarea ajutorului de minimis la lână, anul de cerere este definit de la 1 iulie 2017 la 1 iulie 2018. Cererea trebuie să cuprindă efectivul de animale deţinut şi cantitatea de lână estimată a se comercializa în anul de cerere, aşa cum este definit la art. 3 lit. b).

La art.3, lit.b, anul de cerere este definit astfel: b) anul de cerere - perioada cuprinsă între data de 1 iulie a anului în care se depune cererea de înscriere în program şi data de 1 iulie a anului următor depunerii cererii, inclusiv. (Hotărârea de Guvern 500/13 iulie 2017  privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii")

În lege definește termenul de an de cerere, dar din punctul meu de vedere și al juristului se ia data de când a apărut în Monitorul Oficial actul normativ, adică 17 iulie 2017. Dintre oierii care au depus cererile, unii au documente justificative emise după această dată, alții nu au. Sunt unii care vor vinde acum lâna pentru că nu aveau unde să o vândă, nu aveau cunoștințe de centre de colectare a lânii.

Acum îi informăm noi, umblând noi prin județ am identificat un colector de lână în comuna Tutova, care are sediul social în județul Sibiu și care activează pe teritoriul județului nostru de câțiva ani. După o întâlnire pe care am avut-o pe 19 iulie, la minister, cu domnul ministru, am identificat și noi în județ 4 agenți economici care sunt interesați să înființeze centre de colectare lână sau chiar și pentru prelucrare. Dar până vor înființa centrele astea, le-am recomandat oierilor să meargă la Tutova, declară Gigel Crudu, director Direcția Agricolă Vaslui, exclusiv pentru AGROINFO.

Dacă anul de cerere este definit de la 1 iulie 2017 până la 1 iulie 2018, de ce nu sunt acceptate documente justificative, facturi sau filă din carnetul de comercializare, emise de la data de 1 iulie 2017?! De ce actul normativ nu ține seama că oierii tund mioarele în mai și vând tot atunci lâna oilor și nu prevede o perioadă în acord cu realitatea din ferme?!

Noi vom sesiza Ministerul Agriculturii cu această problemă. Dar este o lege universal-valabilă că se ia data de la care a intrat în vigoare actul normativ, ne explică Crudu. Dacă facturile trebuie să fie emise de la data de intrare în vigoare a hotărârii, de ce a mai fost definit anul de cerere de la 1 iulie?!

Nu e deoc surprinzător că fermierii nu se bulucesc la direcțiile agricole ca să ceară acest ajutor de minimis. Șeful DAJ spune că sunt 200 de fermieri în Vaslui care ar putea beneficia de subvenție și că a luat lista și le-a telefonat, în parte, să-i informeze despre acest program de ajutor. Pe 24 iulie, a trimis primăriilor din județ informări ca să-i anunțe pe fermieri că pot lua bani pe lână.

Suntem supărați că fermierii nu se prezintă să depună cererea ca să obțină ajutorul de minimis. Este pentru prima oară în România când există un astfel de program, spune directorul DAJ.

Potrivit actului normativ, termenul limită de depunere a cererilor expiră după 45 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, adică la sfârșitul lunii august.  Până la acest moment, în județul Vaslui au fost depuse 21 de cereri pentru obținerea acestui ajutor. În lucru, avem în total cam 35 de cereri, dar nu sunt finalizate, adaugă șeful DAJ.

Vizualizat: 4163 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

25 noiembrie 2020 - 17:49

ANCHETA DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au emis astăzi un mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Niagu Martin Ianăș, consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Procurorii DNA îl acuză de luare de mită, anunță un comunicat DNA transmis media.

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

25 noiembrie 2020 - 09:07

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI! ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Mai mulți fermieri au fost amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP pentru tractoare, avertizează RodBun, producător și distribuitor de semințe, pesticide și îngrășăminte, pe pagina sa Facebook.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

25 noiembrie 2020 - 08:37

Caracteristici meteorologice. În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...10°C, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va oscila între 1...14°C, în majoritatea zonelor de cultură.

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

24 noiembrie 2020 - 15:14

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

24 noiembrie 2020 - 08:39

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile către solicitanţii aprobaţi și care au depus cerere de plată în cadrul Programului pentru şcoli 2019 – 2020, semestrul II.

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

24 noiembrie 2020 - 06:52

OFICIAL! Schemă de ajutor de minimis prelungită până-n 2023! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordin al ministrului agriculturii care modifică Ordinul 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

24 noiembrie 2020 - 06:31

MODIFICĂRI. Ministrul agriculturii a emis un ordin prin care se modifică schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Ordinul este publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

23 noiembrie 2020 - 21:47

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat, luni seara, într-un briefing susținut la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o ordonanță de urgență care modifică legea vânzării terenurilor agricole.

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 noiembrie 2020 - 20:31

ANUNȚ OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la finalul ședinței de Guvern că Ministerul Agriculturii a primit la rectificarea bugetară 1,2 miliarde de lei, sumă din care se va finaliza și plata avansului la subvențiile APIA cuvenit fermierilor pentru anul de cerere 2020.

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

23 noiembrie 2020 - 16:43

VIN BANII PENTRU FERMIERI! Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat acum, în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, 23 noiembrie 2020, că a suplimentat banii pentru plățile fermierilor. Premierul a precizat că plățile pentru care a fost nevoie de bani în plus sunt ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură și despăgubirile pe hectar pentru pierderile cauzate de secetă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere! Cum folosește Vasile Târziu discul greu tractat Discordon DXRV II de la Grégoire Besson într-o fermă de aproape 3.000 ha!

Fermier: Vasile Târziu, fermier, SC Agrobilan SRL, jud. Timiş
Utilaj: Grégoire Besson - Discordon DXRV II - disc greu tractat
Distribuitor: ConsDDA - www.cons-dda.ro; +0745.203.690 - Dan Goldiș
Redactor: Gheorghe Ghișe

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

La servici

La servici
Un angajat întârzie la serviciu, şeful său nervos ţipă la el: Detalii