Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CULMEA IRONIEI! EXCLUS DE LA SUBVENȚIE pentru că NU A MAI AȘTEPTAT ÎNCĂ O ZI CA SĂ VÂNDĂ LÂNA!

Publicat: 02 august 2017 - 17:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O ZI FACE DIFERENȚA ÎNTRE A LUA SAU A PIERDE SUBVENȚIA! Fermierul M. Popa din județul Vaslui ne-a spus că a vândut lâna oilor cu o zi înainte de intrarea în vigoare a actului normativ prin care crescătorilor de ovine români li se acordă ajutorul de minimis de un leu/kg de lână comercializată. Dacă nu vindea lâna pe 16 iulie și o vindea pe 17 iulie lua subvenția!

Crescătorul de ovine din Vaslui a sperat că va lua subvenția pentru că factura este emisă în iulie, mai exact pe 16 iulie. Ghinion, însă! La Direcția Agricolă i s-a spus că tocmai a vândut lâna cu o zi înainte de data care ar fi trebuit să fie înscrisă pe factură ca să fie eligibil pentru încasarea banilor. Adică, 17 iulie era data câștigătoare.

Neșansă, ceasul rău, oaia neagră? Dacă ne uităm în actul normativ pentru acordarea ajutorului de minimis la lână, anul de cerere este definit de la 1 iulie 2017 la 1 iulie 2018. Cererea trebuie să cuprindă efectivul de animale deţinut şi cantitatea de lână estimată a se comercializa în anul de cerere, aşa cum este definit la art. 3 lit. b).

La art.3, lit.b, anul de cerere este definit astfel: b) anul de cerere - perioada cuprinsă între data de 1 iulie a anului în care se depune cererea de înscriere în program şi data de 1 iulie a anului următor depunerii cererii, inclusiv. (Hotărârea de Guvern 500/13 iulie 2017  privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii")

În lege definește termenul de an de cerere, dar din punctul meu de vedere și al juristului se ia data de când a apărut în Monitorul Oficial actul normativ, adică 17 iulie 2017. Dintre oierii care au depus cererile, unii au documente justificative emise după această dată, alții nu au. Sunt unii care vor vinde acum lâna pentru că nu aveau unde să o vândă, nu aveau cunoștințe de centre de colectare a lânii.

Acum îi informăm noi, umblând noi prin județ am identificat un colector de lână în comuna Tutova, care are sediul social în județul Sibiu și care activează pe teritoriul județului nostru de câțiva ani. După o întâlnire pe care am avut-o pe 19 iulie, la minister, cu domnul ministru, am identificat și noi în județ 4 agenți economici care sunt interesați să înființeze centre de colectare lână sau chiar și pentru prelucrare. Dar până vor înființa centrele astea, le-am recomandat oierilor să meargă la Tutova, declară Gigel Crudu, director Direcția Agricolă Vaslui, exclusiv pentru AGROINFO.

Dacă anul de cerere este definit de la 1 iulie 2017 până la 1 iulie 2018, de ce nu sunt acceptate documente justificative, facturi sau filă din carnetul de comercializare, emise de la data de 1 iulie 2017?! De ce actul normativ nu ține seama că oierii tund mioarele în mai și vând tot atunci lâna oilor și nu prevede o perioadă în acord cu realitatea din ferme?!

Noi vom sesiza Ministerul Agriculturii cu această problemă. Dar este o lege universal-valabilă că se ia data de la care a intrat în vigoare actul normativ, ne explică Crudu. Dacă facturile trebuie să fie emise de la data de intrare în vigoare a hotărârii, de ce a mai fost definit anul de cerere de la 1 iulie?!

Nu e deoc surprinzător că fermierii nu se bulucesc la direcțiile agricole ca să ceară acest ajutor de minimis. Șeful DAJ spune că sunt 200 de fermieri în Vaslui care ar putea beneficia de subvenție și că a luat lista și le-a telefonat, în parte, să-i informeze despre acest program de ajutor. Pe 24 iulie, a trimis primăriilor din județ informări ca să-i anunțe pe fermieri că pot lua bani pe lână.

Suntem supărați că fermierii nu se prezintă să depună cererea ca să obțină ajutorul de minimis. Este pentru prima oară în România când există un astfel de program, spune directorul DAJ.

Potrivit actului normativ, termenul limită de depunere a cererilor expiră după 45 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, adică la sfârșitul lunii august.  Până la acest moment, în județul Vaslui au fost depuse 21 de cereri pentru obținerea acestui ajutor. În lucru, avem în total cam 35 de cereri, dar nu sunt finalizate, adaugă șeful DAJ.

Vizualizat: 4195 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

06 mai 2021 - 20:23

Noi scheme de ajutor, lansate în acest an, de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale urmează să fie aprobate de Guvern.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

06 mai 2021 - 16:36

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în  aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7...22°C, în majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema "PACTUL VERDE"!

06 mai 2021 - 15:19

Evenimentul "GREEN DEAL - PACT şi IMPACT", se va desfășura la data de 12 mai 2021, pe platforma ZOOM Pro, și este dedicat membrilor Asociaţiei Presei Agricole din România (A.P.A.R.), jurnaliști, comunicatori și reprezentanți ai sectorului agricol care doresc să afle în exclusivitate, direct de la invitații speciali ai conferinţei, cele mai calde informații în ceea ce privește viitoarea reformă agricolă europeană.

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

06 mai 2021 - 09:09

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin. În loc să provoace o revoltă internațională, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părți ale frontierei.

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

06 mai 2021 - 08:25

Mamă și fiică din județul Olt, anchetate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că au încasat subvenții agricole folosindu-se de acte false. Una dintre cele două femei ar fi angajată APIA Olt. Cele două și-au recunoscut vina, susține un comunicat al DNA transmis media.

Studiu Comisia Europeană: Noi tehnici de ameliorare a plantelor!

Studiu Comisia Europeană: Noi tehnici de ameliorare a plantelor!

06 mai 2021 - 07:38

Studiul Comisiei Europene privind noile tehnici genomice de ameliorare a plantelor (NGT) deschide poarta către un cadru de reglementare adaptat acestor tehnici de ameliorare și constituie un pas important în direcția corectă, dar necesită să fie urmat rapid de alte acțiuni din partea Comisiei UE, anunță Asociația Producătorilor de Porumb din România, APPR, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Comisia Europeană: Nou regulament privind subvențiile agricole!

Comisia Europeană: Nou regulament privind subvențiile agricole!

05 mai 2021 - 20:21

În prezent, subvențiile acordate de guvernele țărilor terțe nu fac în mare măsură obiectul unui control, în timp ce subvențiile acordate de statele membre UE sunt atent analizate. Noul instrument este conceput pentru a aborda în mod eficace subvențiile străine care cauzează denaturări și afectează condițiile de concurență echitabile din cadrul pieței unice în orice situație de pe piață, anunță un comunicat al Comisiei Europene.

Comunicat APIA de astăzi pentru fermieri!

Comunicat APIA de astăzi pentru fermieri!

05 mai 2021 - 13:28

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor care nu au depus încă cererea unică de plată în anul 2021 că au mai rămas doar câteva zile până la finalizarea Campaniei de primire a cererilor unice de plată, este mesajul APIA de astăzi. Agenția de Plăți a transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Ministrul Oros despre cuantumul subvențiilor APIA pentru fermieri!

Ministrul Oros despre cuantumul subvențiilor APIA pentru fermieri!

05 mai 2021 - 08:28

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că toate subvențiile agricole acoperite din bani europeni își păstrează cuantumul de anul trecut. Singurele subvenții care au scăzut dramatic, dar care sunt acordate de la bugetul de stat, sunt ajutoarele naționale tranzitorii, plătite atât fermierilor din sectorul vegetal, cât și crescătorilor de animale.

Ministrul Oros: Străinii cumpără terenuri agricole în România doar pentru subvenții!

Ministrul Oros: Străinii cumpără terenuri agricole în România doar pentru subvenții!

05 mai 2021 - 07:45

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat marți seara, la B1 TV, că străinii, fondurile de investiții străine, cumpără masiv terenuri agricole doar pentru a încasa subvențiile. Din acest motiv, Comisia Europeană, Parlamentul European au decis ca subvențiile agricole să fie plafonate la o anumită sumă. Decizia ar putea să pună frână fenomenului de acaparare a terenurilor agricol, a spus șeful MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW

Bancul zilei

În bar cu prietenele...

În bar cu prietenele...
Dragul meu, sunt în bar cu prietenele, termin ultimul pahar. Detalii