Adama
Vinasa Rompak

CREŞTE producţia de floarea-soarelui în regiunea Mării Neagre

Publicat: 23 august 2021 - 13:00
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Analiştii pieţei agricole internaţionale se așteaptă ca recolta de floarea soarelui din regiunea Mării Negre să revină după pierderile de anul trecut, producția urmând să crească cu mai mult de 6 milioane de tone (peste 16%) faţă de anul trecut. Condiţiile meteo favorabile din regiune au permis o evoluţie mai bună, în comparație cu anul trecut, a culturii de floarea-soarelui care ar putea totaliza peste 41-42 milioane de tone. Din acest total, se preconizează că peste 32 de milioane de tone vor proveni din Ucraina și Rusia.

Ucraina - a crescut suprafaţa, va creşte şi producţia

Potrivit analiştilor internaţionali, recolta de floarea-soarelui din Ucraina este de așteptat să crească până la 16,5-17,5 milioane de tone, atât datorită creșterii suprafeței cât și a îmbunătățirii randamentului, iar în Rusia se aşteaptă o producţie de floarea-soarelui de 15,2-16,7 milioane de tone.

În mai multe regiuni din Rusia, vremea uscată și caldă a persistat în ultimele săptămâni, în timp ce precipitaţiile care au avut loc în unele regiuni sudice și centrale nu au afectat în mod semnificativ (şi pozitiv) starea culturilor de floarea-soarelui. Ca urmare, chiar dacă suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui a crescut în acest an cu 13% faţă de anul trecut (până la 9,64 milioane de tone) este posibil ca o scădere a randamentelor să reducă producţia totală a Rusiei până la 15 milioane tone de floarea-soarelui.

România şi Bulgaria - cu 30% mai mult

O creștere a producţie de floarea-soarelui este de așteptat în România şi Bulgaria care, conform așteptărilor experților, vor recolta în total 5,3 milioane de tone, cu 30% mai mult decât anul trecut.

Condiţiile meteorologice sunt favorabile pentru recoltare, atât în Bulgaria, cât şi în România şi se așteaptă ca recolta de floarea-soarelui să ajungă la 2-2,1 milioane tone în Bulgaria şi până la 3 milioane de tone în România.

Campania de recoltare la floarea-soarelui a început în România, dar încă nu sunt disponibile date statistice oficiale privind randamentul obţinut.

floarea-soarelui-prutul_b

Canada - estimări în cădere liberă pentru producţia de rapiţă

Departamentul Agriculturii din Statele Unite prognozează pentru Canada o producţie de 16 milioane de tone rapiţă, în scădere cu 4,2 milioane de tone față de estimările sale din iulie.

Conform USDA, producția și randamentele la rapiţă vor fi cu 20% sub media de cinci ani, în Canada. Aceasta este o situație extrem de neobișnuită pentru principalul exportator mondial de rapiţă, iar prețul rapiţei canadiene este mai ridicat decât în restul lumii.

Rămâne de văzut dacă Australia va putea suplini o parte mai mare din cererea globală în acest an, deoarece culturile de rapiţă se află abia la jumătatea sezonului în această ţară, dar potențialul de producție este extraordinar până acum.

IKON prognozează o producţie de 5,3 milioane de tone de rapiţă în Australia, în creștere față de anul trecut (4,7 milioane de tone), iar consumul intern este de obicei de numai un milion de tone. Cea mai mare parte a recoltei de rapiţă din Australia este livrată în perioada ianuarie și iunie.

Deoarece oferta globală va fi mai mică decât cererea, se aşteaptă o concurență puternică între UE și China pentru aprovizionarea de pe piaţa mondială.

Prețul actual al rapiţei este de 600-630 USD/tonă, dar este de aşteptat o creştere a preţurilor până la 700 și 740 USD/tonă.

Vizualizat: 1882 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Sub 5% din terenurile APIA, cadastrate în şapte luni! Câte comune din România au cadastrul finalizat

Sub 5% din terenurile APIA, cadastrate în şapte luni! Câte comune din România au cadastrul finalizat

De la începutul anului 2021 şi până la finalul lunii iulie au fost finalizate lucrări de cadastrare a terenurilor în doar 18 comune din România, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Fermierii si cumpărătorii – beneficiarii programului Proaspete de la noi

Fermierii si cumpărătorii – beneficiarii programului Proaspete de la noi

În data de 15 iulie 2021 a fost inaugurat oficial programul Proaspete de la noi, prin care Profi facilitează fermierilor din România accesul către magazinele rețelei și totodată le oferă cumpărătorilor legume și fructe românești de cea mai bună calitate, garantat sănătoase.

MADR oficial: Calendarul banilor pentru fermieri!

MADR oficial: Calendarul banilor pentru fermieri!

Ministerul Agriculturii a anunţat, pe 20 august, datele de la care vor disponibili banii europeni pentru fermieri.

Precipitaţiile din Europa influenţează PRODUCŢIA şi PREŢUL cerealelor

Precipitaţiile din Europa influenţează PRODUCŢIA şi PREŢUL cerealelor

Participanții la piața europeană și-au exprimat îngrijorarea cu privire la problemele logistice și întârzierea campaniei de recoltare în principalele regiuni producătoare, în special Germania, care a fost afectată de furtuni puternice.

Egiptul a cumpărat 240 mii tone de grâu românesc şi rusesc

Egiptul a cumpărat 240 mii tone de grâu românesc şi rusesc

Autoritatea generală egipteană pentru achiziția de bunuri (GASC) a rezervat 240.000 de tone de grâu de panificaţie din România şi Rusia după încheierea unei licitații şi pentru care a plătit, în medie, 269,83 USD/tonă CFR și 238,38 USD/tonă FOB.

Rusia crește din nou TAXELE de export pentru grâu și porumb

Rusia crește din nou TAXELE de export pentru grâu și porumb

Ministerul rus al agriculturii a anunțat că va crește din nou taxa de export pentru grâu și porumb, dar taxa pentru orz rămâne neschimbată în perioada perioada 30 iunie-6 iulie. Astfel, taxa de export pentru grâu va fi majorată cu încă 3,20USD/tonă şi ajunge la un total de 41,30USD/tonă, conform prețului indicelui mediu pe șapte zile publicat de bursa din Moscova (MOEX) de 259,10 USD / tonă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii