Analiştii pieţei agricole internaţionale se așteaptă ca recolta de floarea soarelui din regiunea Mării Negre să revină după pierderile de anul trecut, producția urmând să crească cu mai mult de 6 milioane de tone (peste 16%) faţă de anul trecut. Condiţiile meteo favorabile din regiune au permis o evoluţie mai bună, în comparație cu anul trecut, a culturii de floarea-soarelui care ar putea totaliza peste 41-42 milioane de tone. Din acest total, se preconizează că peste 32 de milioane de tone vor proveni din Ucraina și Rusia.
Ucraina - a crescut suprafaţa, va creşte şi producţia
Potrivit analiştilor internaţionali, recolta de floarea-soarelui din Ucraina este de așteptat să crească până la 16,5-17,5 milioane de tone, atât datorită creșterii suprafeței cât și a îmbunătățirii randamentului, iar în Rusia se aşteaptă o producţie de floarea-soarelui de 15,2-16,7 milioane de tone.
În mai multe regiuni din Rusia, vremea uscată și caldă a persistat în ultimele săptămâni, în timp ce precipitaţiile care au avut loc în unele regiuni sudice și centrale nu au afectat în mod semnificativ (şi pozitiv) starea culturilor de floarea-soarelui. Ca urmare, chiar dacă suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui a crescut în acest an cu 13% faţă de anul trecut (până la 9,64 milioane de tone) este posibil ca o scădere a randamentelor să reducă producţia totală a Rusiei până la 15 milioane tone de floarea-soarelui.
România şi Bulgaria - cu 30% mai mult
O creștere a producţie de floarea-soarelui este de așteptat în România şi Bulgaria care, conform așteptărilor experților, vor recolta în total 5,3 milioane de tone, cu 30% mai mult decât anul trecut.
Condiţiile meteorologice sunt favorabile pentru recoltare, atât în Bulgaria, cât şi în România şi se așteaptă ca recolta de floarea-soarelui să ajungă la 2-2,1 milioane tone în Bulgaria şi până la 3 milioane de tone în România.
Campania de recoltare la floarea-soarelui a început în România, dar încă nu sunt disponibile date statistice oficiale privind randamentul obţinut.
Canada - estimări în cădere liberă pentru producţia de rapiţă
Departamentul Agriculturii din Statele Unite prognozează pentru Canada o producţie de 16 milioane de tone rapiţă, în scădere cu 4,2 milioane de tone față de estimările sale din iulie.
Conform USDA, producția și randamentele la rapiţă vor fi cu 20% sub media de cinci ani, în Canada. Aceasta este o situație extrem de neobișnuită pentru principalul exportator mondial de rapiţă, iar prețul rapiţei canadiene este mai ridicat decât în restul lumii.
Rămâne de văzut dacă Australia va putea suplini o parte mai mare din cererea globală în acest an, deoarece culturile de rapiţă se află abia la jumătatea sezonului în această ţară, dar potențialul de producție este extraordinar până acum.
IKON prognozează o producţie de 5,3 milioane de tone de rapiţă în Australia, în creștere față de anul trecut (4,7 milioane de tone), iar consumul intern este de obicei de numai un milion de tone. Cea mai mare parte a recoltei de rapiţă din Australia este livrată în perioada ianuarie și iunie.
Deoarece oferta globală va fi mai mică decât cererea, se aşteaptă o concurență puternică între UE și China pentru aprovizionarea de pe piaţa mondială.
Prețul actual al rapiţei este de 600-630 USD/tonă, dar este de aşteptat o creştere a preţurilor până la 700 și 740 USD/tonă.