SPRIJIN PENTRU OBȚINEREA SUBVENȚIILOR ȘI VÂNZAREA PRODUSELOR DIN FERME! Crescătorul de bovine, Claudiu Frânc, președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) este și președintele clusterului mAgro, nou construit din bani europeni, obținuți prin Programul Orizont 2020. Clusterul a fost finanțat cu 30.000 de euro. Cum îi ajută pe fermieri acest cluster? Inclusiv, la obținerea subvențiilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și la vânzarea produselor din ferme.
Ce este și ce face Clusterul mAgro
Este o entitate non profit ce identifică, inventariază și colaționează resursele membrilor în vederea folosirii acestora în condiții de rentabilitate maximă, atât pentru deținătorii legali ai acestora, cât și pentru membri Cluster-ului.
Cluster-ul crează fluxurile de informații optime atât în interiorul său cât și în relația acestuia cu terți: alte Clustere, alte Autorități Publice, alte Centre de Competență.
Asigură condițiile pentru cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul său de activitate sau conexe acestuia, materializează și implementează rezultatele și facilitează diseminarea spre membri și Piață.
Presteaza în beneficiul membrilor săi activități și servicii deficitare în Piață, organizează și gestionează mecanisme de fructificare a producției și desfacerii acesteia
Coordonează activitățile de comunicare și identifică sinergii
Realizează încadrarea și integrarea în structurile similare europene de tip Smart Agri Hub, asigură asimilarea și indigenizarea soluțiilor și tehnologiilor externe de interes pentru membri și îi asistă pe cei interesați în negocierea, transferul și implementarea proiectelor.
Ce servicii le face fermierilor acest cluster?
1.Asistență pe parcursul etapelor de obținere a subvențiilor
2.Asistență în dezvoltarea relațiilor cu medicii veterinari
3.Sprijin pentru fructificarea optimă a producției proprii
4.Intermedierea comunicării între actorii implicați în procesele din agricultură, în sprijinul fermierilor în relațiile lor cu: APIA, ANSVSA, ANARZ, AFIR, Bănci, Furnizori de Input-uri, Depozitari, Rețele de comercianți (samsari), etc….
Cluster-ul mAgro a devenit încă de la formare, unul din cele 200 de HUB–uri europene de inovare, create drept ”Digital Innovation HUB” adică Centre de inovare în agricultură.
Rețeaua de DIH la nivelul Europei se definește drept Smart Agri Hub.
Un Centru Digital de Inovare (acest DIH) include:
– Fermieri și asociații de fermieri definiți ca Beneficiari ai activității Clusterului
– Centre de Competență (Universități, Institute de cercetare, Stațiuni experimentale)
– Unul sau mai multe experimente de inovare
În cadrul unui proiect depus, aprobat și aflat în implementare în cadrul Programului Orizont 2020, Cluster-ul mAgro sprijină activitatea Experimentului de Inovare 27, beneficiind de o finanțare de 30.000 EURO, acordați pentru perioada 2019-2020.
Membrii fondatori ai Clusterului sunt:
•Federația Crescătorilor de Bovine din România
•Cooperativa Agricola BOVIS Alba Transilvania
•Cooperativa Agricola Saulita-Mihes Mures
Sediul Cluster-ului este în municipiul Alba Iulia, Str.Petru Dobra nr 11, iar în București funcționează un punct de prezență în Intrarea Catedrei nr.5.
Membrii ce au depus adeziunea de participare la Cluster:
•Companii: Semtest, Siveco, ComputerLand, IQ Management, IQ Servicii si Suport
•Asociații: ANAMOB, Asociația Manufuture, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine Ovine și Porcine din România, Federația Oierilor de Munte, Caprirom, Asociația Producătorilor de Porumb din România.
•Universitati, Institute de cercetare: USAMV Cluj Napoca, Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Tg. Mures
Invitați:
•USAMV Bucuresti, ASAS
•Autorități Publice (MADR, APIA, ANSVSA, ANARZ, AFIR)
•Federația Naționala a Grupurilor de Acțiune Locală.
Acorduri de cooperare semnate:
•Asociația Comunelor din România.
Conducerea cluster-ului este asumată conform prevederilor statutare de dr. Claudiu Franc, în calitate de președinte si Viorel Marin, în calitate de vicepreședinte.
Fermierii care vor să adere la cluster, să beneficieze de serviciile acestuia pot să depună o cerere de adeziune.