Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

COZONACUL ROMÂNESC ajunge până-n Noua Zeelandă!

Publicat: 21 decembrie 2016 - 20:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UN MILION DE COZONACI LA EXPORT. Producție record de cozonaci anul acesta de Crăciun! 9 milioane de cozonaci și 1,5 miliarde de lei în buzunarele producătorilor români! Un milion de cozonaci ar urma să fie exportat în țări din Europa, dar și în Statele Unite ale Americii (SUA), Canada și Noua Zeelandă.

Estimăm că vom avea o producţie de 9 milioane de cozonaci în această perioadă, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru populaţie pentru că înseamnă că are încredere în aceste produse şi ajutăm gospodinele să nu mai prepare în casă cozonaci. Este un record în mod sigur pentru că ne-a ajutat mult şi exportul, dar şi creşterea pe plan intern a vânzărilor. Cred că o să o depăşim milionul de cozonaci la export în perioada Sărbătorilor de Crăciun, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN.

Cozonacul tradițional românesc este exportat în țări ca Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, unde sunt comunități de români, dar de anul acesta va ajunge până-n Noua Zeelandă, spun reprezentanții ROMPAN.

Potrivit unei analize KeysFin, pe piaţa românească activează peste 50 de companii producătoare de cozonaci, cele mai multe - 12 - fiind înfiinţate în 1994, însă cele mai vechi şase firme din domeniu apar în statistici încă din 1991.

Aceeași analiză arată că afacerile firmelor producătoare din sector, printre care cele mai cunoscute sunt Vel Pitar şi Boromir, au evoluat susţinut în ultimii ani, de la 1,19 miliarde de lei în 2011 la 1,41 miliarde de lei în 2015, iar perspectivele anului 2016, având în vedere datele financiare parţiale, indică faptul că, în premieră, se va depăşi graniţa de 1,5 miliarde de lei.

Cei mai apreciaţi ar fi cozonacii umpluţi cu nucă şi stafide, dar la mare căutare este şi cel cu ciocolată, cu cremă de lapte şi pricomigdale sau cozonacul cu mac specific zonei Ardealului, spune Aurel Popescu.

Președintele ROMPAN mai spune că sunt peste  70 de reţete tradiţionale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de reţete este în continuare foarte mare.

(Surse: Agerpres, Adevărul)

Vizualizat: 1879 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii