Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

COZONACUL ROMÂNESC ajunge până-n Noua Zeelandă!

Publicat: 21 decembrie 2016 - 20:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

UN MILION DE COZONACI LA EXPORT. Producție record de cozonaci anul acesta de Crăciun! 9 milioane de cozonaci și 1,5 miliarde de lei în buzunarele producătorilor români! Un milion de cozonaci ar urma să fie exportat în țări din Europa, dar și în Statele Unite ale Americii (SUA), Canada și Noua Zeelandă.

Estimăm că vom avea o producţie de 9 milioane de cozonaci în această perioadă, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru populaţie pentru că înseamnă că are încredere în aceste produse şi ajutăm gospodinele să nu mai prepare în casă cozonaci. Este un record în mod sigur pentru că ne-a ajutat mult şi exportul, dar şi creşterea pe plan intern a vânzărilor. Cred că o să o depăşim milionul de cozonaci la export în perioada Sărbătorilor de Crăciun, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN.

Cozonacul tradițional românesc este exportat în țări ca Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, unde sunt comunități de români, dar de anul acesta va ajunge până-n Noua Zeelandă, spun reprezentanții ROMPAN.

Potrivit unei analize KeysFin, pe piaţa românească activează peste 50 de companii producătoare de cozonaci, cele mai multe - 12 - fiind înfiinţate în 1994, însă cele mai vechi şase firme din domeniu apar în statistici încă din 1991.

Aceeași analiză arată că afacerile firmelor producătoare din sector, printre care cele mai cunoscute sunt Vel Pitar şi Boromir, au evoluat susţinut în ultimii ani, de la 1,19 miliarde de lei în 2011 la 1,41 miliarde de lei în 2015, iar perspectivele anului 2016, având în vedere datele financiare parţiale, indică faptul că, în premieră, se va depăşi graniţa de 1,5 miliarde de lei.

Cei mai apreciaţi ar fi cozonacii umpluţi cu nucă şi stafide, dar la mare căutare este şi cel cu ciocolată, cu cremă de lapte şi pricomigdale sau cozonacul cu mac specific zonei Ardealului, spune Aurel Popescu.

Președintele ROMPAN mai spune că sunt peste  70 de reţete tradiţionale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de reţete este în continuare foarte mare.

(Surse: Agerpres, Adevărul)

Vizualizat: 1929 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii