Controalele ANPC au scos în evidenţă, în multe judeţe, unele abateri de la prevederile legale, de la produse alterate şi până la nerespectarea graficelor de livrare.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, instituţie cu atribuţii în verificarea modului cum se derulează programele guvernamentale „Cornul şi laptele” şi „Mere în şcoli”, a făcut bilanţul la jumătate de an. Astfel, potrivit unui comunicat de presă, în perioada ianuarie-iunie 2011, inspectorii ANPC au efectuat o serie de acţiuni de control în 1.697 de şcoli, 991 de grădiniţe, 26 de producători şi 29 de distribuitori. Pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la distribuţie circa 49 kg produse lactate, produse de panificaţie şi mere improprii consumului, alte 1.039 kg de produse au fost oprite temporar de la distribuţie până la remedierea deficienţelor şi au fost aplicate 17 amenzi contravenţionale însumand 128.000 lei.
Programul „Cornul si laptele” - de la data limită de consum… 29 februarie 2011 şi până la cornuri cu insecte, fibre sintetice şi pene de pasăre!
Neîncadrarea în data limită de consum reglementată sau inscripţionată
În urma controlului efectuat, ca urmare a unei sesizări privind lipsa de prospeţime a cornurilor distribuite în şcoli, s-a constatat că pe ambalajul cornurilor fabricate în 28.02.2011 era inscripţionată data de producţie de 01.03.2011, prelungindu-se astfel, în mod ilegal, cu 24 de ore, data limită de consum, impusă prin lege, de 48 ore de la fabricare - (judeţul Hunedoara).
Cornuri care aveau inscripţionată pe ambalaj data limită de consum 29.02.2011 – data inexistentă în calendar sau cornuri care aveau data limită de consum 11.09.2011, în loc de 11.03.2011 - (Ialomiţa).
Distribuirea de produse neconforme calitativ
Lapte distribuit în ambalaje murdare, prezentând miros dezagreabil din cauza laptelui scurs din cutiile deteriorate şi alterat - (judeţul Satu Mare).
Corn în ambalaj neetanş, ce conţinea un corp străin, de culoare neagră - (Satu Mare).
Pachete de biscuiţi având cantitatea netă de 25 g distribuite timp de trei zile, câte un pachet pe zi pentru fiecare elev, contrar prevederilor legale potrivit cărora un elev trebuie să primească 80 g de biscuiţi pe zi - (Ialomiţa).
Cornuri cu grad diferit de prospeţime, având coacere incompletă şi neuniformă, deformate, în ambalaje ce nu asigurau o închidere etanşă, cornuri care conţineau fibre sintetice sau chiar, într-un singur caz, o pană de pasăre aderentă la suprafaţa produsului - (Mureş).
Cornuri având consistenţa foarte tare, deşi, conform datelor de pe etichetă şi a documentelor însoţitoare, se încadrau în data limita de consum - (Vâlcea).
Corn ambalat care avea o insectă aderentă la suprafaţa produsului - (Maramureş).
Lapte UHT ce prezenta impurităţi în conţinut, întreaga cantitate de 500 l fiind oprită de la distribuţie (Hunedoara).
Nerespectarea graficului de distribuţie
Produse lactate şi de panificaţie distribuite săptămânal sau o data la două săptămâni, în loc de două ori pe săptămână - (Bihor).
Produse lactate şi de panificaţie distribuite şcolii după ce elevii au terminat programul, aceştia nebeneficiind în acea zi de produse - (Galaţi).
Cornuri distribuite pentru două zile odată, deşi, conform graficului de livrare din caietul de sarcini, distribuţia trebuia făcută zilnic - (Ialomiţa).
Nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare şi păstrare
Cutii de carton cu lapte, aşezate direct pe paviment, contrar normelor sanitare sau depozitate într-un spaţiu impropriu, împreună cu materiale didactice, calculatoare etc. ori pe holul comun de acces în clase - (Bistriţa Năsăud).
Produse de panificaţie şi lactate păstrate pe holul şcolii sau în cancelarie, precum şi produse lactate păstrate la temperatura mediului ambient, din cauza utilajelor frigorifice defecte sau aveau capacitate insuficientă pentru întreaga cantitate de produse - (Mureş).
Ambalaje cu produse alimentare şi mere aşezate direct pe paviment, într-o sală de clasă, la temperatura de peste 20 grade C, desi, în cazul produselor lactate, temperatura de păstrare indicată de producător şi înscrisă pe ambalaje era de maxim 8 grade C - (Vaslui).
Spaţiu de păstrare a produselor alimentare inadecvat, nefiind îndeplinite cerinţele de curăţenie şi igienă - (Bihor).
Nerespectarea normelor de etichetare, marcare şi ambalare
Brânză care nu avea inscripţionată avertismentul obligatoriu „Produs distribuit gratuit conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2002. Este interzisă comercializarea!” - (Bihor).
Cornuri care nu aveau înscrise pe etichetă denumirea produsului şi adresa producătorului sau înscrisurile erau ilizibile - (Neamţ).
Cornuri pe ale căror etichete înscrierea datei limită de consum nu era conform prevederilor actelor normative, iar o parte din produse aveau înscrisurile greu lizibile.
Programul „Mere în şcoli”, în unele judeţe - înterupt un trimestru!
Nerespectarea cerinţelor minime de calitate
Mere improprii consumului, alterate, cu pete de putregai sau mere deshidratate şi cu defecte provocate de lovituri - (Vrancea, Bihor, Ialomiţa)
Lipsa buletinelor de analiză privind conţinutul de pesticide, nitriţi, nitraţi sau alţi contaminanţi - (Bihor).
Distribuirea de mere având cantitatea netă, calibrul determinat după greutate, sub cel minim prevăzut de 90 g/măr - (Constanţa, Bihor, Satu Mare).
Nerespectarea normelor de etichetare, marcare şi ambalare
Mere care nu aveau trecute pe ambalaj informaţiile obligatorii despre denumirea produsului, denumirea soiului, cantitatea netă, condiţiile de depozitare, denumirea şi adresa distribuitorului au fost depistate în judeţele Cluj, Neamţ, Bihor, Tulcea.
Nerespectarea graficului de livrare
În urma controalelor efectuate s-a constatat că judeţele Alba, Galaţi, Olt, Sibiu nu s-au distribuit mere trei luni consecutiv, în judeţul Suceava nu s-au distribuit mere timp de o lună, în judetele Bihor, Timiş, Teleorman şi Vaslui s-au distribuit mere, doar în unele localitaţi în care primăriile au încheiat contracte în acest scop, iar în judeţul Ialomiţa s-au distribuit mere doar în primele două săptămâni ale lunii martie.