Adama
Vinasa Rompak

Viitorul sună bine? Fermierii sunt ajutați cu bani de Ministerul Agriculturii dacă se unesc în cooperative!

Publicat: 23 august 2015 - 12:10
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii pregătește o serie de avantaje fiscale și nu doar atât pentru fermieri. Un act normativ și pachete de finanțare care să-i determine să se unească în cooperative. Să lucreze, să cumpere inputuri, să vândă producția și să împartă beneficiile, totul în comun.

O să ieșim cât de repede cu soluții naționale pentru asociere. Deja avem un  prim draft al unui act normativ și cred că, în vreo două săptămâni, o să-l afișăm pe pagina Ministerului Agriculturii pentru o dezbatere publică. Este vorba de o Ordonanță prin care să se acorde facilități fiscale pentru grupurile de producători, cooperative și pentru membrii acestora. Și-n același timp, să înlăturăm și piedicile care stau în calea creării de cooperative pentru ca procedura să fie cât mai facilă. O să facem niște pachete clare pentru cooperative. Uite, asta este formularistica, tu, fermier, trebuie doar să completezi. Să nu mai cheltuie fermierii banii pe consultanță juridică. Vor fi pachete asemănătoare cu cele create pentru achizițiile publice. Dar vom gândi și pachete de finanțare, a declarat pentru TVR George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Experiența fostului PNDR 2007-2013 i-a convins pe șefii Agriculturii românești că fărămițarea în ferme foarte mici, de subzistență, nu este benefică agriculturii și nu reprezintă nicidecum viitorul. Cooperativele și grupurile de producători par să fie viitorul unei agriculturii pe principii performante, este convins secretarul de stat.

Am încercat timp de 7 ani să menținem fermele foarte mici, fără să le stimulăm să formeze ferme mari sau medii, prin asociere sau prin comasare. Nu trebuie oamenii să-și dea terenurile, nu trebuie să-și dea animalele. Trebuie doar să utilizeze în comun utilajele, să-și cumpere în comun inputurile, la prețuri mult mai bune, să valorifice în comun producția, urmînd să obțină fiecare un beneficiu pentru cât a produs. Noi dacă ne apucăm să reinventăm roata, tot acolo vom ajunge.

Modelele pe care ar trebui să le urmeze fermierii noștri sunt în aproape toată Europa Occidentală. George Turtoi a văzut cum funcționează lucrurile în altă parte și de unde izvorăște bunăstarea capitalistă. Italia, Franța, Austria, Germania, peste tot așa funcționează partea economică. Nu există ferme gigant, există cooperative gigant.  Am fost în Austria, cooperativă de 200 de membri și așa mai departe 

În ce privește PNDR 2014-2020, și aici există avantaje pentru cooperative. Și anume, la accesarea fondurilor europene, la obținerea plafonului maxim, nu se ia în calcul  mărimea cooperativei.

Vizualizat: 3653 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Șeful Agriculturii va propune Guvernului în ședința din  19 august o ordonanță cu facilități fiscale pentru cooperative

Șeful Agriculturii va propune Guvernului în ședința din 19 august o ordonanță cu facilități fiscale pentru cooperative

Fermierii români uită greu rănile trecutului, iar cooperativele sunt asociate mereu cu confiscarea proprietății.  Ca să le spulbere temerile, Daniel Constantin a anunțat că va propune, la ședința Guvernului din 19 august, o ordonanță prin care să acorde  facilități fiscale fermierilor din cooperative.

Fermierii din cooperative și grupuri de producători ar putea fi scutiți de plata impozitului pe teren

Fermierii din cooperative și grupuri de producători ar putea fi scutiți de plata impozitului pe teren

Fermierii sunt încurajați mereu să se asocieze ca să-și găsească piețe de desfacere pentru producția realizată și să formeze lanțuri integrate de producție. Ministerul Agriculturii pregătește un act normativ cu beneficii pentru membrii cooperativelor.

Subvenția pentru pășune: Asociațiile obligate să se transforme în cooperative conform unei legislații care nu există

Subvenția pentru pășune: Asociațiile obligate să se transforme în cooperative conform unei legislații care nu există

Agroinfo a sesizat că sunt excluse de la subvenția pentru pășune cooperativele care nu au în proprietate animale. Un singur amănunt le-a despărțit de obținerea banilor. În Ordinul ministrului 619 sunt considerate eligibile doar asociațiile care pot asigura încărcătura pe pășune cu animalele membrilor. Cooperativele au fost omise.

MADR negociază facilităţi fiscale şi pachete de finanţare pentru cooperative

MADR negociază facilităţi fiscale şi pachete de finanţare pentru cooperative

Ministerul Agriculturii discută cu Ministerul de Finanţe posibilitatea de a introduce facilităţi fiscale pentru cooperative. În acelaşi timp, se poartă discuţii cu Banca de dezvoltare, care va fi înfiinţată în perioada următoare, pentru introducerea unor pachete de finanţare mult mai avantajoase pentru cooperative, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la întâlnirea cu fermierii din vestul ţării, organizată în cadrul Caravanei PNDR 2020, în 7 iulie 2015, la USAMVB Timişoara.

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
janos
|
08. 25, 2015. Tuesday 08:38

NEA TURTOI esti cumva COMUNIST? caci numai in comunism ii tot omora pe tarani cu colective si asocieri .Gata ajunge ,daca nu sunteti in stare sa conduceti lasati pe altii si mergeti in COREEA la comunisti.Si asa o duce greu taranul roman nu-i mai bagati atatea dari si impuneri.

1.
neagota livia monica
|
08. 24, 2015. Monday 20:52

a/ti vizitat _si elvetia,unde nu se aude de cooperative,parca suntem in tara surzilor,de ce nu se lasa ca piata libera sa decida viitorul satului.DUPA CE COMUNISMUL A DISTRUS RURALITATEA ROMANIEI acum inginerii agronomi care s/au format in vremea comunismului viseaza doar /doi cu sapa cinci cu mapa/ si vor sa dea lovitura de gratie satului romanesc
Lasati sa se decanteze situatia agricola incet si respectati BATRANII sa nu ajungeti ca/n povestea cu funia de nisip._

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii