PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2019! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) verifică, în această perioadă, fermele care au solicitat subvenții pentru anul de cerere 2019. Verificările se fac atât la fermele vegetale, cât și la cele din zootehnie, la eșantionul stabilit de APIA la nivel național. Cum se fac controalele și cum se stabilesc sancțiunile? APIA Gorj le explică crescătorilor de animale.
Cum se calculează sancțiunile APIA
În cazurile de neîndeplinire a condiţiilor de acordare, pentru animalele cu neconformităţi se aplică sistemul de sancţiuni prevăzut de OMADR nr. 476 / 2016, cu modificarile și completarile ulterioare, privind sistemul de sancțiuni aplicabil schemelor de sprijin cuplat și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, aferente cererilor unice de plată depuse la APIA.
SANCȚIUNI AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU
Valoarea ajutorului tranzitoriu cuvenit pentru speciile ovine/caprine se reduce în baza unui procent (Pr) calculat prin raportarea numărului de animale cu neconformități la numărul de animale determinate, după cum urmează:
a) În cazul în care procentul (Pr) calculat este mai mic sau egal cu 3%, nu se aplică nicio reducere, iar ajutorul se calculează la numărul de animale determi-nat;
b) În cazul în care procentul (Pr) calculat este mai mare de 3%, ajutorul se reduce astfel:
– cu 5% dacă procentul (Pr) calculat este mai mic sau egal cu 10%;
– cu 10% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu 20%;
– cu 15% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 20%, dar mai mic sau egal cu 30%;
– cu 20% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50%;
– cu excludere de la plată pentru anul în care se face solicitarea ajutorului național tranzitoriu, dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 50%.
VĂ REAMINTIM CUANTUMUL AJUTORULUI NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU OVINE/CAPRINE, PLĂTIT CRESCĂTORILOR PENTRU ANUL DE CERERE 2018:
ANT 9 - Ajutor Naţional Tranzitoriu - Schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine 4,8503 euro/cap = 22,6208 lei/cap de ovină
SANCȚIUNI SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC
În conformitate cu art. 17, din OMADR nr. 476/2016, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, cu-venit pe fiecare categorie, se reduce în baza unui pro-cent calculat ca raport între numărul animalelor declarate, în cazul cărora s-au constatat neconformităţi şi numărul animalelor determinate după cum urmează:
1. Dacă numărul de animale cu neconformităţi este de maximum 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie se reduce cu procentul stabilit.
2. În cazul în care numărul de animale cu ne-conformităţi este mai mare de 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie, pentru anul de cerere în cauză se reduce astfel:
cu un procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, dacă acesta nu depăşeşte 10%;
cu de două ori procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul ani-malelor determinate, dacă acesta este mai mare de 10%, dar de maximum 20%.
Dacă procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, depăşeşte 20%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză.
Dacă procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, depăşeşte 50%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză.
În plus, beneficiarul este supus unei sancţiuni suplimentare în cuantum egal cu cel care corespunde numărului de animale cu neconformităţi. Sancţiunea suplimentară (multianuală), se recuperează în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării.
VĂ REAMINTIM CUANTUMUL AJUTORULUI NAȚIONAL TRANZITORIU PENTRU OVINE/CAPRINE, PLĂTIT CRESCĂTORILOR PENTRU ANUL DE CERERE 2018:
Sprijin cuplat ovine/caprine 15,9737 euro/cap de animal = 74,4981 lei/cap de animal
Centrul Judetean Gorj al Agentiei de Plati și Interventie pentru Agricultură reamintește crescătorilor de animale că pentru stabilirea sumelor cuvenite, APIA efectuează controale administrative şi la faţa locului, in perioada 02.07 – 01.10.2019, conform Manualelor/Ghidurilor de proceduri elaborate şi apro-bate prin decizie a directorului general al APIA şi avizate de direcţia de specialitate din MADR.
Pentru anul 2019, au fost eșantionați la control in teren, 45 de solicitanți ai sprijinului ANTZ/SCZ, cu un numar total de 13.342 capete de animale, din care 13.246 capete ovine/caprine si 96 capete bovine. Prin controalele la fața locului, se verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate specifice fiecărei scheme de plată și vizează toate animalele din speciile bovine, ovine/caprine, pentru care au fost depuse cereri de ajutor sau de plată în cadrul schemelor.
În conformitate cu Ordinul MADR nr.69 din 25.01.2019 privind stabilirea modalitații de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a ajutoare-lor naționale tranzitorii, in judetul Gorj, controlul ani-malelor inscrise in cererile unice, a fost finalizat la data de 03.08.2019.
IMPORTANT! Informațiile sunt furnizate AGROINFO de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Gorj.