Agronomia e ca o tablă de şah, tot timpul te provoacă, ai destule necunoscute, depinde de tine cum aşezi lucrurile pentru ca în final să fie bine.
Inginerul Constantin Mocanu, preşedintele Cooperativei Braicoop - structură asociativă a fermierilor din partea de sud-est a ţării recunoscută de MADR -, lucrează o suprafaţă de 800 de hectare în comunele Vădeni şi Siliştea din judeţul Brăila.
Anul trecut, inginerul a făcut un pariu cu... loturile de hibridare. Practic, a extins cultivarea hibrizilor de porumb şi de floarea-soarelui de la 100 de hectare la peste 400 ha, adică la mai bine de jumătate din suprafaţa de teren cultivată. Şi crede că nu a greşit. Ştie că riscul face parte din meserie, aşa că şi-l asumă ori de câte ori are ocazia. „În agricultură, îţi asumi întotdeauna riscuri. Poţi prinde un an bun, dar sunt şi ani când nu ai ce face. În 2012, am pierdut, sămânţa nu s-a făcut deloc, nu s-a polenizat cultura. De vreo 10 ani m-am specializat pe producerea de sămânţă. Anul trecut am avut loturi semincere cu hibrizi de porumb de la Pioneer şi KWS. Sezonul agricol a fost unul bunicel. Pământul trebuie să ştii să-l munceşti. Eu abia după douăzeci de ani am învăţat să-l muncesc”, ne-a declarat fermierul.
Loturile semincere sunt profitabile, dar şi pretenţioase
Şi în acest an va cultiva porumb pentru sămânţă! Tot pe mai bine de 400 de hectare. Fermierul ne spune că loturile semincere sunt întotdeauna profitabile, dar şi pretenţioase. Pentru a face sămânţă, condiţiile de bază sunt irigarea şi izolarea lanurilor, dar şi o sistemă de maşini specializată pentru o agrotehnică aparte. „Anul trecut am cheltuit în jur de 400 de mii euro pe tehnică. Mi-am mai cumpărat un tractor de 200 CP, semănători, trei instalaţii de irigat, tambur, motopompe, maşini care sunt specifice loturilor de hibridare”, ne-a declarat fermierul.
Mai multe detalii despre cheia succesului în agricultură deţinută de Constantin Mocanu puteţi citi în revista Ferma – aprilie 2014!