Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CONSILIEREA FERMIERILOR PE BANI EUROPENI! CONTRACTE ATRIBUITE de MINISTERUL AGRICULTURII!

Publicat: 24 ianuarie 2020 - 08:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCHIMBĂRI ÎN LEGE. Ministerul Agriculturii vrea să atribuie contracte plătite din bani europeni firmelor care prestează servicii de consiliere a fermierilor. Concret, în cazul în care nu sunt depuse proiecte pentru accesarea banilor alocați Măsurii 2 „Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei” din PNDR 2020, MADR va folosi banii pentru a încheia contracte cu firme selectate prin procedura de achiziție publică.

Prin Măsura 2, PNDR 2020 - „Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei și servicii de înlocuire în cadrul fermei” sunt oferite gratuit servicii de consiliere fermierilor, măsura completând astfel nevoia de servicii gratuite oferite de sistemul public de consiliere, în special pentru fermele mici și mijlocii, tinerii fermieri, cooperative și grupuri de producători precum și micii întreprinzători din mediul rural, potențiali beneficiari ai măsurilor de investiții în PNDR 2014-2020, care nu au resursele de a achiziționa serviciile necesare private, prestate contra cost de sistemul privat. Serviciile de consiliere se acordă în scopul inițierii și dezvoltării afacerii, inclusiv pentru pregătirea și implementarea planului de afaceri.

Ministerul Agriculturii modifică, printr-un proiect de act normativ, regulile pentru atribuirea contractelor pe bani europeni pentru Măsura 2.

Astfel,  articolul 22 alineatul (2), litera b) din Hotărârea Guvernului nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor Programului Național de Dezvoltare Rurală cofinanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și de la bugetul de stat se modifică și va avea următorul cuprins:

”b) pentru măsurile «Acţiuni pentru transferul de cunoştinţe şi acţiuni de informare», denumită în continuare M1 și «Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei şi servicii de înlocuire în cadrul fermei», denumită în continuare M2: prin apeluri de propuneri de proiecte organizate de autoritatea de management pentru PNDR. În situația în care, în cadrul apelurilor de propuneri de proiecte nu sunt depuse proiecte, sau valoarea publică totală a proiectelor depuse este mai mică decât jumătate din alocarea financiară stabilită la deschiderea apelurilor, se poate considera caz excepțional, în sensul prevederilor fișelor măsurilor M1 și M2, în care autoritatea de management va selecta, dacă este cazul, proiectele depuse care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate și selecție, iar pentru valoarea publică rămasă disponibilă poate aplica procedura de achiziție publică, în conformitate cu legislația privind atribuirea contractelor de achiziție publică.”

consiliere-ferme_b

Cum argumentează Ministerul Agriculturii această schimbare din lege?

Modificarea alineatului (2) al art. 22 prin modificarea literei b) prin care se instituie posibilitatea ca autoritatea de management să poată realiza evaluarea și selecția beneficiarilor, în conformitate cu legislația privind atribuirea contractelor de achiziție publică în cazuri excepționale, respectiv atunci când în cadrul apelurilor de propuneri de proiecte derulate în cadrul măsurilor ”Acţiuni pentru transferul de cunoştinţe şi acţiuni de informare”, ”Servicii de consiliere, servicii de gestionare a fermei şi servicii de înlocuire
în cadrul fermei” din PNDR 2014-2020, nu sunt depuse propuneri de proiecte sau valoarea publică totală a propunerilor de proiecte depuse la închiderea apelului de proiecte este mai mică decât jumătate din alocarea financiară stabilită la deschiderea apelului.
Astfel, potrivit PNDR 2014 – 2020, procesul de selecție a beneficiarilor (furnizorii de servicii de consiliere) se realizează de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin AM PNDR și constă în evaluarea și selecția proiectelor depuse în cadrul apelurilor de propuneri de proiecte.

În cazuri excepționale, care vor fi definite în cadrul național de implementare, evaluarea şi selecţia beneficiarilor poate fi realizată pe baza unei proceduri elaborate de – AM pentru PNDR în conformitate cu legislația privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, complet armonizată cu legislaţia Uniunii Europene privind achiziţiile publice. Pentru situația de la punctul 2, în cazul în care în cadrul apelului sunt depuse proiecte cu o valoare publică totală sub jumătate din alocarea stabilită la deschiderea apelului, acestea sunt evaluate și selectate pentru finanțare, în funcție de condițiile pe care le îndeplinesc.

În cazul în care nu se depune niciun proiect în cadrul apelului de proiecte Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, pentru alocarea rămasă disponibilă, în cadrul procesului de analiză și stabilire a modului eficient de gestionare a resurselor financiare aferente programului poate decide ca selectarea beneficiarilor să se realizese potrivit legislației privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Pentru această posibilitate, Direcția Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală elaborează procedura care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Măsura legislativă propusă vizează un nou mod de implementare a PNDR 2014-2020 pentru M 2, astfel încât să se poată atinge indicatorii specifici programului, argumentează MADR în Nota de fundamentare la proiectul de hotărâre de Guvern.

ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Vizualizat: 6733 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

02 iunie 2020 - 16:16

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

02 iunie 2020 - 10:04

NU RATA SUBVENȚIA APIA! Depune online cererea la APIA, nu rata subvenția! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

02 iunie 2020 - 09:51

SUBVENȚII APIA 2020. TERMEN LIMITĂ MODIFICARE CERERE. Fermierii care solicită anul acesta subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pot să-și modifice cererea unică de plată până la data de 30 iunie 2020, fără penalități și până la data de 10 iulie 2020, cu penalități de 1% din subvențiile cuvenite pentru fiecare zi de întârziere. Ce puteți modifica în cererea unică APIA, care sunt formularele?

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

02 iunie 2020 - 08:20

SUBVENȚII APIA 2020! Plata suplimentară de maxim 97 de euro pe hectar poate fi solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar de către fermierii care fac cerere pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS). Concret, acest supliment pe hectar se adaugă la subvenția APIA pe suprafață. Vă spunem care sunt condițiile pentru a beneficia de un supliment de plată la hectar.

Admitere 2020: Fii student la Facultatea de Bioingineria Resurselor Animaliere din Timișoara!

Admitere 2020: Fii student la Facultatea de Bioingineria Resurselor Animaliere din Timișoara!

01 iunie 2020 - 16:09

ADMITERE. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" din Timișoara își așteaptă viitorii studenți la prima sesiune de admitere începând cu data de 7 iulie 2020. Preînscrierile online încep în 2 iunie.

Protecție superioară cu Austral® Plus

Protecție superioară cu Austral® Plus

01 iunie 2020 - 13:24

Austral® Plus este un insecto-fungicid ready-mix (gata formulat) pentru tratamentul semințelor de cereale paioase (grâu și orz).

DIRECTOR COMISIA EUROPEANĂ: AJUTOR URGENT pentru FERMIERI FĂRĂ OBLIGAȚIA JUSTIFICĂRII UTILIZĂRII BANILOR!

DIRECTOR COMISIA EUROPEANĂ: AJUTOR URGENT pentru FERMIERI FĂRĂ OBLIGAȚIA JUSTIFICĂRII UTILIZĂRII BANILOR!

01 iunie 2020 - 10:33

OFICIAL. AJUTOR DE CRIZĂ. AGROINFO a intrat în posesia transcriptului cu discuțiile dintre oficialul Comisiei Europene, directorul general adjunct al Directoratului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, Mihail Dumitru, și europarlamentarii din Comisia AGRI, Parlamentul European, despre ajutoarele de criză pentru fermieri și procesatori. Mihail Dumitru a spus că fermierii trebuie să primească urgent ajutor financiar fără să fie obligați să justifice cu facturi cheltuirea banilor.

CREȘTE BUGETUL pentru PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR!

CREȘTE BUGETUL pentru PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR!

01 iunie 2020 - 08:56

OFICIAL. Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală anunță că bugetul pentru plățile directe ale fermierilor, pentru dezvoltare rurală și alte ajutoare din agricultură crește cu 24 de miliarde de euro pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CE REGULI SUNT OBLIGATORII pentru ȚĂRANII CARE VOR SĂ CREASCĂ PORC!

CE REGULI SUNT OBLIGATORII pentru ȚĂRANII CARE VOR SĂ CREASCĂ PORC!

01 iunie 2020 - 07:45

MAI CREȘTE ȚĂRANUL ROMÂN PORC? Interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești este discutată inclusiv pe holurile insituțiilor europene din Bruxelles, unde se iau deciziile pentru agricultură și fermieri. Europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI din Parlamentul European spune că se discută intens decizia de interzicere a creșterii porcului în gospodăria țărănească. Dar așa ceva nu se va întâmplă în România, asigură eurodeputatul. Țăranilor însă li se vor impune reguli stricte.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii