ANCHETA DNA! Un consilier superior din primăria Ațel, județul Alba, este acuzat că ar fi fabricat acte false pentru ca un fermier să încaseze de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții care nu i s-ar fi cuvenit. Procurorii anticorupție anunță într-un comunicat că i-au trimis pe amândoi în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
DRĂGUȘANU FILIP, la data faptei consilier superior cu atribuții în compartimentul agricol în cadrul Primăriei Ațel – județul Sibiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals intelectual, în formă continuată,
Persoană fizică, fermier, administrator al SC Cuenca Ațel SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
SC CUENCA AȚEL SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, este precizat în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.
În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că în perioada 2016-2017, fermierul, în numele și în interesul SC Cuenca Ațel SRL, ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false, puse la dispoziție de consilierul superior Drăgușanu Filip, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru terenuri pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 44.020 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.