Conferința Donau Soja se desfășoară pe 12 martie la sediul BISO România din Drajna Nouă, DN21, comuna Dragalina, județul Călărași.
Este pentru al doilea an când Asociația Donau Soja organizează această conferință la sediul Centrului de Excelență al partenerului BISO România. Printre partenerii evenimentului se numără ADAMA Romania, AGRICESEM groupe AXEREAL, AGRIFUTUR, ALL LABS SYSTEM, BASF Crop Protection România, BUNGE România, DONAU SAAT, EURALIS Semințe România, ITC Seeds, SGS România și TIMAC Agro.
Asociația Donau Soja este o organizație neguvernamentală, independentă, internațională, non-profit cu sediul la Viena. Asociația creează și dezvoltă programe pentru mărirea suprafețelor cultivate cu soia, facilitează accesul fermierilor la programe de instruire/pregătire și transfer de know-how. De asemenea, se ocupă de creșterea profitabilității fermierilor, stimulează și finanțează programe de cercetare pentru soia, material semincer și tehnologii agricole. Un alt aspect al activității sale sete facilitarea accesului fermierilor la diverse piețe de desfacere. Membrii și partenerii inițiativei Donau Soja, împărtășesc un obiectiv comun: mărirea și securizarea resursei europene de proteină vegetală din soia nemodificată genetic, prin acțiuni de stimulare a creșterii suprafețelor cultivate cu soia, atât în bazinul dunărean cât și în zonele adiacente din Europa.
“Europa cultivă doar 0,4% din suprafața mondială de soia, aproximativ 111 milioane de hectare. Necesarul de consum este asigurat din importuri masive de soia, șrot, ulei și alte derivate din soia. Cerința crescândă de soia nemodificată genetic a condus și la un mai mare deficit pe acest segment, prețurile de vânzare înregistrând un premium mare față de prețul soiei modificată genetic. În funcție de fluctuațiile pieței, diferența de preț a înregistrat valori și de peste 100 €/to. Având în vedere condițiile foarte favorabile pentru cultura soiei, România poate deveni cel mai important producător european de soia nemodificată genetic. Țara noastră are un potențial de cultivare a soiei între 700.000 si 1 milion de hectare”, subliniază reprezentantul pentru România al Donau Soja, Dragoș Dima.
Sunt așteptați fermieri, reprezentanți ai ministerului, profesori și cercetători din țară și din Europa, presa de specialitate etc. Se va vorbi și de sprijinul cuplat, destul de substanțial, care va face parte din strategia pentru dezvoltarea acestei culturi.