SUBVENȚII APIA 2017! Fermierii români așteaptă cu nerăbdare să vadă dacă ministrul agriculturii, Petre Daea, se va ține de cuvânt și va începe plata avansului la subvențiile agricole din data de 16 octombrie 2017. De fapt, din această dată, potrivit declaraților ministrului, ar trebui să fie primele sume transferate deja în conturile agricultorilor. Există însă o condiție esențială, obligatorie pentru ca fermierii să beneficieze de acest avans la sumele care li se cuvin pentru campania 2017.
Condiția care trebuie îndeplinită și care le aduce fermierilor avansul la subvenții în cont este legată de finalizarea controalelor exploatațiilor agricole care solicită subvenții de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Pe lista de plată se vor afla fermieri care au ieșit bine la aceste verificări și pentru care nu există riscul acordării avansului la subvenții.
Vă reamintim că România a cerut Comisiei Europene să acorde un avans de 70% din plățile directe finanțate din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) și 85% din plățile compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală finanțate din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR). Comisia Europeană a anunțat, într-un comunicat oficial, că a dat undă verde la plată pentru aceste procente.
Ministrul agriculturii a declarat că în acest an subvențiile vor începe să fie distribuite la fermieri de la 15 octombrie. Este sâmbătă, este duminică, dar noi trebuie să lucrăm. Eu am un program foarte clar stabilit, care trebuie dus la îndeplinire, și anume acela de a termina până la 1 octombrie toate controalele în teren, în așa fel încât 16 octombrie să fie prima zi de transfer a sumelor către fermieri, a spus Petre Daea.
Șeful de la Agricultură a declarat, duminică, în județul Alba, că de subvenții vor beneficia mai devreme și crescătorii de animale.
Vom da subvenţia, şi la zootehnie, mai devreme decât de obicei. Toate subvenţiile vor începe pe 16 octombrie. Acum ne aflăm în plin proces de verificare în teritoriu, se accesează formularele, se introduc în sistemul electronic, în aşa fel încât până pe data de 1 octombrie să fie finalizat tot procesul de pregătire acordării subvenţiilor începând cu data de 16 octombrie, a spus Daea.
Eșantionul de control APIA pentru anul 2017 include 104.146 de dosare pentru subvenții: 28.547 de fermieri pentru controlul clasic pe teren şi 75.599 fermieri pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţiei.
APIA trebuie să finalizeze, în toată țara, verificările în teren pentru ca plata avansului să poată demara la data promisă. În județele unde suprafața agricolă supusă verificării este mare au fost deja detașate echipe APIA din alte județe. De exemplu, la APIA Mureș sunt, în acest moment, două echipe detașate de la APIA Constanța.
Vă reamintim CUANTUMUL SCHEMELOR DE PLATĂ PE SUPRAFAȚĂ, anunțat oficial de Ministerul Agriculturii:
Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) - 97,2452 euro/ha
Plata redistributivă 5 euro/ha pentru 1-5 ha, 48,3251 euro/ha pentru 5-30 ha
Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, denumită plata pentru înverzire - 57,1745 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri - 24,3113 euro/ha