Comisia Europeană (CE) a publicat o nouă strategie pentru garantarea unei gestiuni durabile a pădurilor în statele UE, care riscă să fie afectate de cererea sporită de lemn şi de schimbările climatice, se arată într-un comunicat al CE.
„Bazat pe o abordare a pădurii în calitate atât de ecosistem, cât şi de nişă economică, noul cadrul de acţiune reactualizează un plan european care datează din 1998. Ca şi cel precedent, noul plan nu va fi unul constrângător pentru state dacă nu va exista un consens la nivelul blocului comunitar”, se arată în comunicatul CE.
Potrivit sursei, pădurile, care acoperă 40% din suprafaţa UE, au un rol tot mai accentuat în producţia energetică, furnizând 50% din energiile regenerabile, subliniază CE într-un comunicat. În 2020, biomasa, respectiv reziduurile utilizate pentru peleţi, ar urma să asigure astfel 42% din obiectivul de 20% energii regenerabile în consumul UE, conform proiecţiilor CE.
„Pădurile sunt ecosisteme cheie, precum şi o sursă de bogăţie şi slujbe, cu condiţia ca ele să fie gestionate corect. Managementul sustenabil al pădurilor, asigurând protecţia acestora, este un pilon cheie al dezvoltării rurale şi unul dintre principiile noii Strategii pentru păduri”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
CE propune ca statele să ajungă până în 2014 la un acord privind stabilirea unor criterii armonizate care să garanteze o exploatare durabilă a pădurilor şi mai buna lor protecţie. În materie financiară, executivul financiar propune utilizarea pentru păduri a unei părţi din fondurile afectate dezvoltării rurale şi pledează ca „politicile forestiere naţionale să integreze politicile conexe ale UE” în materie de industrie, cercetare şi mediu.
Propunerea recomandă, de asemenea, încheierea unor acorduri comerciale pentru a facilita importul şi exportul produselor forestiere.