OFICIAL! Comisia Europeană a lansat astăzi cererile de propuneri de programe pentru promovarea produselor agricole europene în întreaga lume și în cadrul UE. În 2019, Comisia Europeană a crescut ajutorul acordat fermierilor pentru promovarea produselor, de la 179 de milioane de euro, cât a fost în 2018, la 191,6 milioane de euro, din care 181,6 milioane de euro pentru cofinanțarea programelor și alte 10 milioane de euro în caz de perturbare a pieței, anunță un comunicat al Comisiei Europene, transmis pentru AGROINFO.
Programele pot acoperi o gamă largă, de la campaniile generale privind alimentația sănătoasă până la segmentele de piață specifice. 89 milioane de euro vor fi alocate campaniilor din țările cu creștere înaltă, cum ar fi Canada, China, Columbia, Japonia, Coreea, Mexic și Statele Unite. O parte din bani va fi alocată pentru promovarea produselor specifice, de exemplu, măsline.
În cadrul UE, accentul se pune pe campaniile care promovează diferitele sisteme și etichete de calitate ale UE, inclusiv denumirile de origine protejate (DOP), indicațiile geografice protejate (IGP) și specialitățile tradiționale garantate (GTS), precum și produsele ecologice. În plus, o parte din finanțare vizează anumite sectoare specifice: orezul, carnea de vită și mânzat, fructele și legumele proaspete.
Cine poate aplica?
O gamă largă de organizații, cum ar fi organizațiile profesionale, organizațiile de producători și organismele agroalimentare responsabile de activitățile de promovare, sunt eligibile să depună o cerere de finanțare prin intermediul cererii de propuneri lansată astăzi. Așa-numitele programe "simple" pot fi depuse de una sau mai multe organizații din aceeași țară UE. Programele "multi" pot fi depuse de cel puțin două organizații naționale din cel puțin două state membre sau din una sau mai multe organizații europene. Campaniile care se desfășoară în mod obișnuit durează trei ani.
Propunerile trebuie depuse până la 16 aprilie 2019. Comisia va evalua propunerile și va anunța beneficiarii în toamnă.
CHAFEA, Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente a UE, oferă o serie de instrumente care îi ajută pe solicitanți să își prezinte cu succes propunerile. Mai multe informații vor fi disponibile pe parcursul unei serii de "zile de informare", organizată la nivelul UE. Ziua europeană de informare va fi organizată la Bruxelles, pe data de 7 februarie 2019, și va fi deschisă tuturor potențialilor beneficiari, agențiilor de publicitate și autorităților naționale.