MADR A CREAT O COMISIE PENTRU FERMIERI! Primii fermieri români care vor să facă un pas important pentru ÎNCASAREA SUBVENȚIEI de 3.000 de EURO/AN, acordată producătorilor de tomate, sunt cultivatorii de legume din Bazinul legumicol Colibași, Giurgiu. MADR a creat o comisie pentru acești agricultori care-i ajută să se unească într-o cooperativă agricolă cu lanț integrat, de la producerea legumelor până la comercializarea lor în marile lanțuri de magazine.
Printr-un Ordin al ministrului agriculturii, aprobat pe 26 ianuarie 2017 și publicat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii, a fost creată o comisie pentru identificarea soluțiilor de realizare a unui proiect integrat privind producerea/procesarea și valorificarea producției de legume în bazinul legumicol Colibași, Giurgiu.
Din comisie fac parte: un reprezentant al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), un reprezentant al Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), un reprezentant al Direcției pentru Agricultură Giurgiu, doi reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și un rerezentant al Fondului de Garantare Rurală – IFN SA.
Ideea înființării acestei comisii a venit imediat după vizita ministrului agriculturii, Petre Daea, la Colibași.
Guvernul a aprobat acel ajutor de minimis pentru tomate, echivalentul în lei a 3.000 de euro/an pentru cei care cultivă tomate în spații protejate, pe minim 1.000 mp, și obțin o producție de 2 tone. Este necesar ca în acest bazin legumicol, și în celelalte care sunt în zona Bucureștiului, să se vadă exact care este situația și să se discute care este oportunitea pentru a le asigura cultivatorilor desfacerea și valorificarea cât mai eficientă și la un preț cât mai mare a producției.
În momentul în care am discutat cu legumicultorii din zonă am considerat necesară înființarea acestui grup de lucru, în care ați văzut că sunt și reprezentanți de la AFIR, APIA, MADR etc. Punem la dispoziția fermierilor informațiile utile și necesare. Pentru că în bazinul legumicol de la Colibași am avut și cele mai multe proiecte pe submăsurile 6.3 sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici și 6.1 sprijin pentru instalare tineri fermieri, ne-am îndreptat prima dată acolo. Deși în toate localitățile cu specific desfășuram activități de promovare și informare pentru a veni cu soluții.
În urma discuției, fermierii au ajuns la concluzia că este necesar un depozit care să fie al unei cooperative înființată cu sprijinul celor de la AFIR. Depozitul va fi gândit cu instalații de sortare, ambalare, prelucrare, tot ce înseamnă sistem integrat, de la producere până la valorificare, care să le permită un profit cât se poate de mare. Pentru că ei produc, dau la altul și au înțeles că prețul lor de producție este oarecum dublat de cei care fac valorificarea direct către consumator. Această cooperativă este cea care permite să se facă și accesarea unor fonduri nerambursabile de 90% cu o cofinanțare de 10% permite ca efortul financiar al fermierilor să fie cât se poate de mic, explică Petra Ochișor, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Giurgiu, pentru AGROINFO.
Cultivatorii de legume din Giurgiu sunt interesați să aibă acest depozit care să le permită să-și vândă legumele și implicit să încaseze subvenția pentru tomate. Primul pas este crearea cooperativei agricole. Treaba se derulează pe repede-înainte.
Vrem să facem un depozit aici, o cooperativă, să strângem oamenii, să strângem legumele să le valorificăm. Una e să fie unul să negocieze cu un client, și alta e să fie o cooperativă, un depozit și să negocieze cu supermarketurile. Sperăm că vom avea această cooperativă, declară inginerul agronom Dumitru Pițurcă, fermier din Colibași, pentru AGROINFO.
Cultivatorii au fost constituiți într-un grup de producători care s-ar fi putut transforma într-o cooperativă, dar au pierdut recunoașterea preliminară. La acest moment, înființarea cooperativei agricole cu ajutorul AFIR este cea mai bună variantă pentru ei. Noi am strâns punctele lor de vedere, timpul este foarte scurt, și vom promova ajutorul de minimis imediat ce hotărârea este publicată în Monitorul Oficial, spune Petra Ochișor.
Comisia va discuta cu fermierii și despre alte scheme de sprijin sau despre actele normative de care aceștia sunt interesați.
Cultivatorii de legume din Colibași vor decide până joi, 2 februarie 2017, câți dintre ei aderă la cooperativa agricolă.
Între timp și la nivelul Primăriei Colibași s-a făcut o altă echipă care discută despre acest proiect cu fermierii. Când agricultorii se decid, reprezentantul AFIR îi va ajuta să facă pașii pentru constituirea cooperativei agricole.