România riscă SANCȚIUNI pentru ce s-a întâmplat anul acesta cu plata subvențiilor! Întârzierea SUBVENȚIILOR a ajuns marți, 24 mai 2016, pe masa comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan! Ce a spus comisarul european despre dificultatea cu care banii ajung la fermierii români?
Europarlamentarul român Daniel Buda i-a spus marți, 24 mai 2016, într-o întâlnire la Comisia europeană pentru agricultură și dezvoltare rurală, comisarului european Phil Hogan, că 200.000 de fermieri români nu și-au primit nici până la această oră subvențiile.
Domnule comisar, știți foarte bine că plățile ajutorului direct din Pilonul I au fost întârziate în România din cauza problemelor legate de soft care nu a permis înregistrarea dosarelor. În momentul de față, avem 200.000 de cereri care nu sunt încă plătite către fermieri ceea ce provoacă dezechilibre majore, atât în sectorul zootehnic, cât și-n cel agricol. Aș dori să întreb dacă a fost sesizată Comisia Europeană de către autoritățile din România cu această problemă și dacă autoritățile au cerut ajutorul. Și dacă dispune Comisia de un mecanism prin care să intervină în această situație? A întrebat europarlamentarul român.
În ceea ce privește România și alte țări, Franța și părți din Marea Britanie, există problema banilor care au rămas din 2015 din cauza problemelor de soft. O să analizăm situația cu atenție în următoarele zile ca să vedem cum putem ajuta România fără să se impună penalizări și sancțiuni.
Pe mine nu mă interesează să sancționez niciun stat membru dacă există un motiv logic care nu creează o situație în care să se pună problema de management financiar al Uniunii Europene. Vreau să dau posibilitatea statelor membre să cheltuie banii. Deci, am o atitudine pozitivă. Dar trebuie să conving autoritățile și să analizez situația ca atare, spune comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
În același timp, în România, Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) declara, pentru Agerpres, că, până la termenul limită de 30 iunie 2016, țara noastră trebuie să absoarbă 95% din fondurile destinate plăților directe aferente campaniei 2015.