AJUTOR PENTRU FERMIERII MICI! Avem multe ferme mici aici care au nevoie de atenția noastră, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, după vizita făcută, săptămâna trecută, în România. Oficialul european a fost la București și Cluj Napoca, dar a vizitat și câteva ferme de creștere a bovinelor din județele Ialomița și Cluj, fabrica de lactate a fermierului Nicușor Șerban, dar și Crama La Salina, din Cluj.
„România are cel mai mare număr de fermieri din întreaga Uniune Europeană. Avem multe ferme mici aici care au nevoie de atenția noastră. Dar, deși sunt 3 milioane de fermieri în România, mai puțin de un milion cer subvenții de la Comisie. Ceilalți consideră că sunt așa de mici, că nu pot să ceară împrumuturi.
Trebuie să lucrăm în această direcție pentru a ne asigura că tot mai multe dintre fermele mici să fie implicate, nu doar în producerea de hrană pentru ele, ci în producerea de hrană pentru români și să ajute la menținerea vitalității și a condițiilor de trai cât mai bune din zonele rurale,” a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, la sfârșitul vizitei pe care a făcut-o în România, timp de două zile, 13 septembrie - 14 septembrie 2018.
În județele Ialomița și Cluj, oficialul european s-a întâlnit cu fermierii români care i-au spus cât de greu obțin finanțare din fonduri europene, l-au întrebat despre cuantumul sprijinului acordat tinerilor fermieri, fermelor mici și mijlocii, în următorul exercițiu european, post 2020.
„Am remarcat o agricultură care vrea să promoveze produse de calitate, un interes față de menționarea zonei geografice la multe produse. Văd o abordare foarte constructivă a organizațiilor de fermieri și a ministerului de resort pentru a obține rezultate bune în ce privește negocierea bugetului și în reforma pentru viitor. În principiu, autoritățile române sunt de acord cu direcția propusă de politica agricolă comună și mă bucur,” a spus Phil Hogan.
Referitor la exercitarea mandatului președinției Consiliului U.E., mesajul comisarului a fost:„Sper ca România, în timpul președinției sale să arate că este o țară extrem de europeană și că poate avea realizări în legătura cu agenda nevoilor pentru viitorul Europei.”
„Aţi fost foarte puternici suporteri ai politicilor tradiţionale de coeziuneşi Politica Agricolă Comună. Acest suport nu este uitat şic u siguranţă se va ţine cont, în special, când discutăm bugetul pentru următoarea perioadă de timp.Ţinem cont că actuala politică de dezvoltare rurală a avut succes mare. La 40% aveţi cea mai mare rată de absorbţie a oricărui program de dezvoltare rurală din cadrul UE ”, a mai adăugat Hogan.