SUBVENȚII MAI MARI PENTRU TINERII FERMIERI ȘI FERMELE NOI! Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, și-a prezentat astăzi, 28 mai 2019, raportul de final de mandat. Hogan a spus ce a reușit să facă: a crescut sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri la suma de 100.000 de euro și a extins acest sprijin și pentru înființarea fermelor noi. Nu a uitat nici de fermierii vârstnici. Sunt noi plăți de care vor beneficia în noua Politică Agricolă Comună.
Tinerii agricultori vor beneficia de o gamă largă de instrumente de sprijin: Cel puțin 2% din pachetul național pentru plățile directe va trebui să fie destinat reînnoirii generațiilor. Cheltuielile de astăzi reprezintă doar 0,8%.
Această sumă trebuie alocată fie sub formă de ajutor pentru completarea venitului în Pilonul I (plăți directe n.r.) fie subvenții sau sume forfetare acordate în Pilonul II (dezvoltare rurală n.r.).
Aceasta este o inovație foarte importantă - statele membre vor trebui să o "folosească sau să o piardă". Statele membre ar putea dori să cheltuiască mai mult dacă există nevoi identificate. Sunt în favoarea sprijinirii modelului de plată directă (subvenție) ca fiind cel mai simplu mijloc de a recompensa fermierii activi și eficienți.
Propunerea noastră include și măsuri suplimentare de susținere a veniturilor: suplimentarea plăților directe pentru tinerii agricultori. Statele membre vor avea mai multă capacitate de a adapta schema la nevoile specifice ale tinerilor agricultori.
În plus, rezervele pentru drepturile la plată vor fi utilizate, în mod prioritar, pentru tinerii agricultori și agricultorii care își încep activitatea agricolă.
Se va majora suma maximă a ajutorului disponibil pentru instalarea tinerilor agricultori și înființarea de întreprinderi rurale, ferme până la 100 000 EUR, a spus astăzi, în discursul lui de final de mandat, comisarul european pentru Agricultură.
Phil Hogan a adăugat că și fermierii vârstnici care-și transferă exploatațiile agricole către un tânăr fermier sau care intră în parteneriate cu tineri fermieri vor beneficia de plăți.
Dincolo de plățile directe, statele membre vor avea opțiunea de a sprijini diferite forme de cooperare între agricultori. Aceasta ar putea include parteneriatele între diferitele generații de agricultori.
Ar putea însemna planificarea pensiilor și plățile forfetare pentru fermierii mai în vârstă care își transferă permanent exploatația;
Ar putea însemna servicii îmbunătățite de planificare a tranziției.
Ar putea însemna un avantaj la achiziționarea de terenuri agricole.
Ar putea sprijini organizațiile inovatoare naționale sau regionale implicate în promovarea și facilitarea serviciilor de asociere între tinerii agricultori și agricultorii vârstnici.
Îmbunătățind accesul tinerilor agricultori în acest sector prin astfel de ajutoare directe, ar trebui să vedem creșterea numărului de tineri fermieri în toate statele membre UE. Acest lucru ar trebui să garanteze că rata totală a plăților directe care ajung în rândul tinerilor agricultori va fi în cifre duble.
Pe lângă ajutorul financiar, tinerii agricultori vor continua să beneficieze de sprijin pentru investiții și transfer de cunoștințe și formare în cadrul programului EIP-Agri, prin finanțarea Leader și prin alte intervenții în domeniul dezvoltării rurale.
De asemenea, statele membre pot decide să utilizeze o anumită parte din alocarea FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.) pentru a finanța acțiuni în ceea ce privește mobilitatea educațională transnațională, cu accent pe tinerii agricultori, în conformitate cu regulamentul Erasmus.
Statele membre vor putea să stabilească instrumente financiare pentru a sprijini capitalul circulant: acest instrument poate avea o importanță primordială pentru tinerii agricultori care se confruntă cu mai multe dificultăți, având în vedere investițiile mari și rentabilitatea redusă a fazei de demarare, a mai spus Hogan.