Adama
Vinasa Rompak

Combaterea buruienilor în culturile de rapiță - o misiune ușoară cu portofoliul ADAMA!

Publicat: 30 iulie 2024 - 09:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a reduce presiunea buruienilor încă din primele faze de vegetație, specialiștii ADAMA recomandă erbicidările preemergente sau postemergente timpurii.

Printr-un start bun în controlul buruienilor, vom avea o presiune mai redusă asupra tratamentelor postemergente târzii. Fără tratamente înainte de răsărirea culturii de rapiță, există pericolul ca buruienile, mult mai adaptate decât plantele de cultură, să devină prea mari și greu de controlat de erbicide postemergente. Există, de asemenea, riscul ca buruienile să fie foarte dezvoltate reducându-se astfel eficacitatea erbicidărilor din postemergență, în special acolo unde cultura va răsări mai greu și buruienile vor avea spațiu de dezvoltare.

Pierderile de producție cauzate de îmburuienare pot varia de la 3% până la 73%, în funcție de vigoarea culturii și va exista de asemenea și o rezervă importantă de buruieni pentru următorii 10-15 ani.

Metazaclor este elementul de bază, ideal pentru combaterea timpurie a buruienilor în culturile de rapiță: oferă un control rentabil al unei game largi de buruieni, inclusiv a multora dintre cele mai competitive cum ar fi buruienile: știrul, urzica, mușețelul, turița, speciile de Veronica, răcoina, meișorul, mohorul. Singurele buruieni semnificative care nu sunt incluse pe etichetă pentru metazaclor sunt macul, traista ciobanului, hrișca, loboda, dar acestea pot fi ușor controlate prin adăugarea de clomazonă sau quinmerac.

Sfaturi de bune practici

Acolo unde este posibil, aplicați metazaclor înainte de a germina buruienile. În caz contrar, aplicați metazaclor post-emergent timpuriu pentru a permite să fie preluat de rădăcinile tinere ale buruienilor. Această substanță activă nu necesită multă umiditate pentru a fi activată, așa că aplicați chiar dacă condițiile sunt uscate. Pentru o activitate bună asupra anumitor buruieni graminee, este nevoie de 750 g sau mai mult de metazaclor (1,5 L Sultan 50SC) - acesta trebuie aplicat înainte de răsărirea acestor buruieni.

Adama_Sultan top_Rapita copy_b

Beneficiile erbicidării preemergente la rapiță:

  • previne apariția timpurie a buruienilor, reducând astfel dependența de tratamentele ulterioare;
  • poate fi realizată la momentul optim pentru a controla anumite buruieni problemă;
  • controlul timpuriu al buruienilor elimină concurența, permițând culturii tinere să se dezvolte optim.

Recomandări de utilizare

KALIF 360 CS se recomandă a se aplica pe un pat germinativ bine prelucrat, pentru realizarea unei pelicule compacte. Kalif 360 CS oferă un control foarte bun al buruienilor din familia crucifere, specii dificil de combătut în postemergență la culturile de rapiță.

Produsul Kalif 360 CS se utilizează la combaterea buruienilor dicotiledonate anuale: Galium aparine (turița), Stellaria media (rocoina), Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Thlaspi arvense (pungulița), Lamium purpureum (urzica moartă), Datura stramonium (ciumăfaia), Papaver rhoeas (mac), Veronica hederifolia (doritoare), precum și a unor buruieni monocotiledonate anuale: Echinochloa crus-galli (iarba bărboasă), Apera spica-venti (iarba vântului), din culturile de rapiță de toamnă și de primavară. Se aplică un singur tratament în preemergență (la maximum 3 zile de la semănat).

Kalif 360 CS este compatibil cu Sultan 50 SC (metazaclor), amestec ce poate fi utilizat în preemergență, în tank-mix la tratamentul rapiței de toamnă (0,33 l/ha Kalif 360 CS + 1,5 l/ha Sultan 50 SC).

SULTAN 50 SC se aplică fie preemergent la scurt timp după semănat, fie postemergent timpuriu (în toamnă sau chiar primăvara foarte devreme, la reluarea vegetației) când buruienile dicotiledonate sensibile au maxim 2-4 frunze. În acest caz, doza de Sultan 50 SC se mărește până la 2,0 l/ha, în timp ce la aplicarea preemergență doza este mai mică (1,6 l/ha), iar sămânța trebuie să fie acoperită cu un strat subțire de sol.

Doza de aplicare la rapiţă: 1,2 - 2 l/ha, buruieni monocotiledonate anuale (Echinochloa) și dicotiledonate anuale, preemergent sau postemergent timpuriu 1-4 frunze (BBCH 10-14).

SULTAN TOP se aplică în preemergență (BBCH 00-09), sau în postemergență timpurie, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale la cultura de rapiță. Pentru obținerea efectului optim de combatere, se recomandă aplicarea tratamentului când buruienile se află într-o fază cât mai timpurie de dezvoltare (buruieni monocotiledonate din faza de ace până la maximum 2-3 frunze, iar cele dicotiledonate până la maximum 4 frunze) și în postemergență timpurie.

Doza de aplicare la rapiță: 2 l/ha, Buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anuale, preemergent (BBCH 00-09) sau postemergent timpuriu (BBCH 10-14).

Vizualizat: 297 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii