Ziua Cooperativelor de cultură mare din România a avut loc în data de 17 februarie şi a fost organizată în premieră pe piaţa locală. Astfel, a fost dat startul colaborării între cele mai mari organizaţii de acest tip din agricultura românească.
La masa dezbaterilor au fost cooperative româneşti ce strâng sub umbrela lor ferme ce totalizează 200.000 de hectare de teren arabil. Acestea au fost reprezentate la nivel de preşedinte, director general şi membri ai Consiliului de Administraţie astfel: Agri Sud (Ilfov), Biosud (Argeş), Braicoop (Brăila), Dobrogea Sud (Constanţa), Oltenia Cereal Nord (Olt), Tinoasa (Teleorman), Vlasca 2008 (Giurgiu) şi 15 Februarie Rotunda (Olt).
„Evenimentul este momentul zero pentru crearea unei voci unice şi a unei viziuni comune pentru cooperaţia agricolă de la noi din ţară. Vizăm asigurarea unei baze mai solide, moderne şi conectate la tendinţele europene, pentru organizarea agriculturii româneşti, cu fermieri uniţi între ei”, a spus Florin Constantin, director de strategie al Adama, iniţiatorul acestui proiect.
La prima întâlnire oficială a cooperativelor româneşti, membrii acestora au conştientizat, în urma dezbaterilor, că au probleme comune, dar şi o viziune comună privind viitorul agriculturii din România. Ca rezultat al discuţiilor, cooperativele româneşti au decis să organizeze şedinţe de lucru trimestriale, să dea startul transferului de expertiză şi al dialogului inter-sectorial alături de organizaţii din ţară şi din străinătate. Grupurile de lucru, ce vor fi organizate înainte de cea de-a doua ediţie a evenimentului „Ziua Cooperativelor de cultură mare din România”, vizează dezbateri pe teme concrete precum: ameliorarea cadrului normativ – îmbunătăţirea legii cooperativelor, stimularea fiscală a asocierii, facilitarea accesului la finanţarea naţională şi europeană şi accelerarea dialogului civil cu autorităţile din domeniu.
Unul dintre invitaţii primei ediţii a Zilei Cooperativelor a fost Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca, cea mai mare şi reprezentativă organizaţie de fermieri din Uniunea Europeană.