Adama
Agreena
AGRICOVER

Coceral reduce prognoza privind producţia UE de grâu

Publicat: 14 iunie 2023 - 11:59
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia europeană Coceral a redus perspectivele pentru producția de grâu a statelor UE până la 127,3 milioane de tone, de la 129,5 milioane de tone cât a estimat în martie, dar totuşi cu 0,3% mai mult faţă de estimările de la aceeaşi dată a 2022. Principalul motiv al revizuirii în scădere a fost seceta din jumătatea de nord a Europei, în special în Suedia, Danemarca și țările baltice. Totuşi, estimările privind viitoarea producţie de porumb arată că recolta UE va fi cu aproape 9 milioane de tone peste producția din 2022, iar România ar putea obţine cca. 10,3 milioane de tone de porumb, faţă de 7,2 milioane de tone în 2022.

Producția Franței este estimată la 35,06 milioane de tone de grâu, cu 4% mai mult față de anul anterior și în creștere față de cele 34,34 milioane de tone estimate în martie. Viitoarea recoltă a fost revizuită în scădere, în special pentru Germania și Spania, din cauza ploilor care au venit prea târziu atât pentru grâu, cât și pentru orz. Producţia Germaniei a fost estimată la 21,63 milioane de tone, în scădere cu cca. 250mii de tone față de prognoza din martie (21,97 milioane de tone) şi cu 3,2% mai puţin față de anul precedent. Polonia va produce 13,2 milioane de tone, în scădere cu 1,6% față de anul precedent, dar în creștere față de cele 12,6 milioane de tone estimate în raportul din martie.

Coceral estimează producția de grâu moale a Regatului Unit la 15,03 milioane de tone, în ușoară creștere față de prognoza anterioară de 15 milioane de tone, dar în scădere cu 3,2% față de anul anterior.

Scade şi producţia de orz

Confrom Coceral, producția de orz a statelor UE va fi de 49,47 milioane de tone, cu 4,6% mai mică față de anul trecut şi în scădere față de prognoza din martie (52,5 milioane de tone). O reducere a recoltei de orz se estimează, în principal, în Spania, cu o recoltă de 4,1 milioane de tone, în scădere față de prognoza din martie de 7,9 milioane de tone şi cu 38,5% mai puţin față de anul anterior.

Estimarea recoltei de orz a Germaniei a fost revizuită la 11,25 milioane de tone, în creștere față de prognoza de 10,9 milioane de tone din martie și cu 0,4% mai mult faţă de anul trecut.

O producţie în creştere uşoară a fost prognozată şi pentru Franţa, la 12,8 milioane de tone față de 12,4 milioane de tone estimat în martie şi în creștere cu 13% față de anul anterior. Previziunile privind recolta de orz din Regatul Unit au rămas neschimbate, la 7,1 milioane de tone.

COCERAL forecast_b

Scad si estimările privind producţia de porumb

Viitoarea recoltă de porumb a statelor UE 27 a fost revizuită la 61,1 milioane de tone, în scădere față de previziunile de 62,1 milioane de tone din martie, dar încă cu aproape 9 milioane de tone peste recolta din 2022 (52,3 milioane de tone). Estimările mai mari pentru porumb ale Coceral se datorează creşterii producţei în Ungaria, România, Bulgaria și Italia, după ce recolta din 2022 a fost afectată de secetă și căldură severă.

Coceral estimează că recolta de porumb din România va crește la 10,3 milioane de tone de la 7,2 milioane de tone în 2022, în timp ce în Ungariei va crește la 6,3 milioane de tone de la 2,8 milioane de tone, Bulgaria la 3,6 milioane de tone de la 2,6 milioane și Italia la 5,2 milioane de 4 milioane tone.

Cu toate acestea, Franța a redus suprafaţa cultivată cu porumb datorită costurilor mai mari ale inputurilor, o parte din suprafață fiind ocupată de floarea-soarelui.

Producţia totală de cereale va fi mai mare decât anul trecut

Coceral și-a redus previziunile totale pentru producţia de cereale a UE-27 până la 273,4 milioane de tone, în scădere de la 280,1 milioane de tone cât era prognoza din martie, dar în creștere semnificativă față de cele 266,8 milioane de tone recoltate în 2022.

Creşterea se datorează în mare parte previziunilor mai mari pentru recolta de porumb. Producţia de oleaginoase a fermierii europeni va ajunge la un total de 19,7 milioane de tone de rapiță, în scădere față de 19,8 milioane de tone estimate în martie și puțin peste producţia de anul trecut.

Producţia estimată a statelor UE va fi de 10,8 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui (în scădere de la 11,2 milioane de tone în martie și 9,5 milioane de anul trecut) și 3,12 milioane de tone de soia, în creștere față de 2,7 milioane de tone prognozate în martie și 2,4 milioane de anul trecut.

Franța și Germania rămân cei mai mari producători de rapiţă cu o recoltă estimată la 4,43 milioane de tone, respectiv 4,65 milioane de tone.

Vizualizat: 3109 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Subvenții APIA 2023: APIA cumpără servicii de control prin monitorizarea parcelelor agricole!

Subvenții APIA 2023: APIA cumpără servicii de control prin monitorizarea parcelelor agricole!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a publicat ieri, marți 13 iunie 2023, un anunț privind procedura de achiziţie publică de “Servicii de control prin monitorizare a parcelelor agricole”. De anul acesta, APIA aplică monitorizarea fermelor care cer subvenții agricole, un nou tip de control.

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

Compania americană de agrobusiness Bunge a finalizat o fuziune cu compania canadiană Viterra pentru a crea o companie globală diversificată de soluții de agrobusiness, aşa cum s-a anunțat marți (13.06.2023) într-o declarație oficială. Primele încercări ale celor două companii de a fuziona au fost raportate încă din 2017. Această fuziune va crea o afacere globală care rivalizează cu cea a giganţilor: Cargill Inc., Archer-Daniels-Midland Co (ADM) şi Louis Dreyfus.

Lista finală cu miniștri! Cine vine în locul ministrului Daea!

Lista finală cu miniștri! Cine vine în locul ministrului Daea!

Partidul Social Democrat şi-a stabilit marţi, în şedinţa conducerii partidului, lista cu miniştrii care ar urma să facă parte din Guvernul condus de Marcel Ciolacu, noul prim-ministru al României.

Vaca de lapte sau vaca de carne? Mai e vreuna profitabilă? Ce spune un cunoscut crescător de vaci!

Vaca de lapte sau vaca de carne? Mai e vreuna profitabilă? Ce spune un cunoscut crescător de vaci!

Interesul pentru înfiinţarea de ferme de vaci de carne a stagnat în primele luni ale anului, în condiţiile în care acest segment din zootehnie a avut una dintre cele mai rapide creşteri ale numărului de animale. Care fermă continuă să aducă profit, de vaci de lapte sau de vaci carne? Ce spune Dumitru Grigorean, un cunoscut crescător de vaci. 

USDA - prognoză record pentru viitoarea recoltă de grâu

USDA - prognoză record pentru viitoarea recoltă de grâu

În raportul din iunie, USDA a crescut brusc previziunile privind producția, consumul și stocurile de grâu din sezonul 2023/2024. Un astfel de raport „bearish” ar fi putut prăbuși cotațiile bursiere pentru grâu cu 3-5%, cu toate acestea, din cauza unei discrepanțe mari între estimările analiștilor şi situaţia din piaţă, prețurile aproape nu s-au schimbat. În două luni, cotațiile grâului au scăzut cu 6-8% până la cele mai reduse niveluri din 2021, iar prognozele privind recoltele din SUA rămân la nivelul anilor 2021 și 2022.

Semănătoarea autonomă Horsch RO G 500

Semănătoarea autonomă Horsch RO G 500

Horsch a ales expoziţia internaţională Bahia Farm Show, din Brazilia (Luís Eduardo Magalhães, Bahia), pentru a prezenta lumii noul său concept de semănătoare autonomă, Horsch RO G 500. Proiectul, început în urmă cu 20 de ani, a devenit în sfârșit realitate datorită evoluției informaticii, a senzorilor și a altor tehnologii de ultimă oră în domeniul vehiculelor autonome.

HORSCH investește în Brazilia

HORSCH investește în Brazilia

Producătorul german a construit și deschis o nouă fabrică în Curitiba (Brazilia). Noua hală a fabricii are o suprafață acoperită de cca. 35.000 mp, iar întrega platformă a unităţii de producţie are 16 hectare. În noua hală se află, printre altele, linia de asamblare pentru semănătoarea cu un rezervor pentru cereale, linia pentru producţia echipamentelor de cultivat terenul, dar și pentru tehnologia de îngrijire a culturilor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii