Adama
Vinasa Rompak

COCERAL - Estimări optimiste privind PRODUCŢIA de CEREALE 2021

Publicat: 07 ianuarie 2021 - 12:04
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

În prima sa prognoză pentru 2021, COCERAL estimează producţia totală de cereale din statele UE-27 +Marea Britanie la 307,4 milioane tone, în creştere faţă de cele 295,7 milioane tone recoltate anul trecut. În România sunt aşteptate creşteri importante ale producţiei de grâu, proumb, rapiţă şi floarea soarelui.

COCERAL apreciază că anul acesta fermierii români vor obţine 8,508 milioane tone de grâu (2,075 milioane ha semănate în toamnă), faţă cele numai 6,353 milioane tone înregistrate anul trecut (1,925 milioane ha). Producţia de orz aşteptată va ajunge la 1,406 milioane tone, conform previziunilor COCERAL, faţă de 1,091 milioane tone realizate anul trecut. Suprafaţa cultivată cu orz fiind sensibil egală: 375 mii ha în 2020 faţă de 380 mii ha în 2021.

Creştere importantă se aşteaptă şi pentru producţia de porumb, până la 11,7 milioane tone, faţă de 9,528 milioane tone în 2020, de pe aproximativ aceeaşi suprafaţă 2,6 milioane ha în 2021 faţă de 2,575 milioane ha anul trecut.

Dacă se vor realiza previziunile COCERAL, atunci şi producţia de oleaginoase a României va cunoaşte creşteri importante. Astfel, pentru rapiţă este estimată o recoltă de 910 mii tone (350 mii ha, suprafaţă cultivată), faţă de 713 mii tone cât s-au realizat anul trecut, de pe 310 mii ha.

O creştere de aproape 10% se aşteaptă şi la floarea soarelui, a cărei producţie va ajunge până la 2,405 milioane tone (de pe 1,145 milioane ha), faţă de 2,213 milioane tone înregistrate în 2020. De asemenea, recolta prognozată pentru soia ar urma să ajungă la 410 mii tone (195 mii ha), faţă de 240 mii tone (150 mii ha) realizate anul trecut.

COCERAL se aşteaptă la creşteri ale producţiei şi pentru ovăz (386 mii tone faţă de 232 mii tone în 2020), triticale şi sorg.

porumb_b

Producţia UE-27 +Marea Britanie

COCERAL se așteaptă ca producția de grâu (cu excepția grâului durum) să ajungă la 143,0 milioane tone, de la 127,9 milioane tone cât s-a realizat anul trecut, în special datorită creşterii suprafeţelor şi a randamentelor estimate mai mari în Franța, Germania, Marea Britanie și statele balcanice, acolo unde condiţiile meteorologice au afectat negativ culturile din 2020.

Producția de orz estimată a se realiza anul acesta în statele UE-27 +Marea Britanie este de 61,5 milioane tone, în scădere față de 63,1 milioane tone cât s-au obţinut anul trecut. Chiar dacă în Germania și Franța se așteaptă o creştere a recoltei faţă de anul trecut, aceasta nu va compensa scăderea producției din Spania, acolo unde condiţiile meteo au fost deosebit de favorabile anul trecut şi din Marea Britanie, unde suprafaţa semănată cu orz de primăvară ar trebui să scadă substanțial deoarece a crescut suprafaţa ocupată cu cereale de iarnă în toamna anului trecut (faţă de situaţia din 2019).

În ceea ce priveşte recolta de porumb din UE-27 + Marea Britanie, COCERAL estimează o creştere uşoară, până la 63,1 milioane tone, faţă de 62,8 milioane tone înregistrate anul trecut. Creşteri relativ importante ale viitoarei producţii de porumb se aşteaptă în țările balcanice și mici scăderi în alte câteva state membre ale UE.

Producţia de rapiţă estimată a se obţine anul acesta în statele UE-27 + Marea Britanie va fi de 17,8 milioane tone, în creştere faţă de 16,9 milioane tone cât s-au obţinut anul trecut. Creşteri ale recoltei se aşteaptă în special în Germania, Franța, Marea Britanie, România, Bulgaria și Ungaria.

Vizualizat: 3052 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

PLĂŢILE pentru FERMIERI care DEPIND de BUGETUL NAŢIONAL în 2021!

PLĂŢILE pentru FERMIERI care DEPIND de BUGETUL NAŢIONAL în 2021!

BANI AGRICULTURĂ. Subvenţiile pentru fermieri vor fi plătite la fel ca până acum, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce plăţi din bugetul de stat aşteaptă fermierii români în 2021.

TERMEN LIMITĂ la APIA pentru AJUTOR de STAT: 29 IANUARIE

TERMEN LIMITĂ la APIA pentru AJUTOR de STAT: 29 IANUARIE

ACTE NECESARE. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că fermierii pot depune cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în luna decembrie şi în trimestrul al IV-lea al anului 2020 până la data 29 ianuarie 2021 inclusiv.

MÂNCĂM MULT, PRODUCEM TOT MAI PUŢIN: PRODUCŢIA de CARTOFI, SCĂDERE URIAŞĂ ÎN 2020!

MÂNCĂM MULT, PRODUCEM TOT MAI PUŢIN: PRODUCŢIA de CARTOFI, SCĂDERE URIAŞĂ ÎN 2020!

CIFRE ALARMANTE. Producţia de cartofi obţinută în 2020 de producătorii români a scăzut cu aproape 21% faţă de anul 2019. Au scăzut considerabil atât suprafaţa cultivată, cât şi randamentul la hectar.

Preţul grâului a crescut. Va urma porumbul și soia?

Preţul grâului a crescut. Va urma porumbul și soia?

Săptămâna trecută, preţul grâului a urcat puternic la bursă în urma anunțului privind introducerea de către Rusia a unei taxe la export de 30 USD/tonă, începând din a doua jumătate a lunii februarie. Luni (21.12.2020), prețurile au cedat o mare parte din câştigul acumulat vineri (18.12.2020) şi tranzacţiile s-au desfăşurat "liniştit". Piaţa internaţională a porumbului şi a oleaginoaselor a înregistrat o mişcare inversă celei a grâului.

China a crescut brusc importurile de cereale, posibil din cauza scăderii producţiei interne

China a crescut brusc importurile de cereale, posibil din cauza scăderii producţiei interne

În primele 11 luni ale acestui an, China a importat 99,718 milioane de tone de cereale, în creștere cu 29,6% față de anul anterior. Regimul chinez păstrează un sistem de cotă tarifară pentru importurile de grâu, porumb și orez, ceea ce înseamnă că importul unei cantități specificate vor fi supuse unui tarif mai mic, în timp ce ceea ce depășeşte valoarea de referință va fi supusă unor tarife mai mari. Rata tarifară pentru porumbul importat în cadrul contingentului este de până la 1%, în timp ce tarifele la importurile care depășesc cota ar putea ajunge până la 65%.

Rusia va taxa suplimentar exportul de grâu

Rusia va taxa suplimentar exportul de grâu

Exporturile rusești de grâu au totalizat 23,5 milioane de tone de la începutul anului de comercializare 2020/2021 (1 iulie) şi până în 8 decembrie, potrivit datelor statistice vamale. În încercarea de a stabiliza prețurile interne în creştere şi în timp ce livrările externe au atins valori maxime, guvernul rus intenţionează să introducă o taxă de export pentru grâu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii