SPECULĂ CU PĂMÂNT ROMÂNESC. Este nevoie de o lege restrictivă, care să împiedice înstrăinarea patrimoniului național, a pământului, dar și de primari onești care sî nu mai facă speculă cu terenuri agricole, a spus primul ministru Dacian Cioloș la întâlnirea pe care a avut-o joi, 4 august 2016, cu fermierii români în localitatea Afumați, la Conacul Stolnicului Cantacuzino.
E un grup de lucru, inclusiv colaboratori de-ai mei de la Cancelarie, cu Ministerul de Finanțe, cu reprezentanți ai mediului economic din România care cunosc situația și vreau să găsim toate mijloacele prin care vânzarea de terenuri să se facă în așa fel încât să fie favorizate comunitățile locale în utilizarea terenurilor.
Pentru că terenul agricol este într-adevăr un bun care se comercializează după reguli europene, dar este și un patrimoniu național, un patrimoniu local pentru comunitățile respective. Și așa cum fac și alte state membre, respectând regulamentele europene, introduc reguli prin care să se asigure că de această resursă beneficiază în primul rând comunitățile locale și beneficiază fermele pentru că despre asta e vorba. Într-adevăr așa cum fac și alte state europene și respectînd regulamentele europene vreau să venim cu un cadru mult mai clar și mai restrictiv pentru comercializarea terenurilor, respectiv pentru cei care vor să facă speculă cu terenul agricol.
Să venim cu condiții mult mai favorabile pentru cei care vor să-l folosească pentru dezvoltare locală la nivelul comunităților. Dar pentru asta nu este suficientă doar legislația. Eu am mai spus. E nevoie de implicarea onestă a autorităților locale și a primarilor. Pentru că sunt multe cazuri de comasări de terenuri artificiale, făcute la nivelul primarilor și ei facilitează apoi comercializarea pământului către terți.
Deci, în primul rând avem nevoie de colaborarea primarilor, ei ar trebui să fie primii care să-și dorească o dezvoltare locală. Sigur, e important ca terenurile să fie cultivate. Dar cred că trebuie să fie cultivate în primul rând de localnici, a declarat primul ministru Dacian Cioloș.
Această lege care impune restricții la vânzarea terenurilor agricole vine după ce ne-a mai rămas un procent de aproximativ 40% de teren nevândut străinilor, companiilor sau fondurilor de investiții străine.