DEZVĂLUIRI. Adrian Rădulescu, fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, actualmente președintele Asociației Fermierilor din România, a dezvăluit una dintre discuțiile avute cu prim-ministrul Dacian Cioloș.
Imediat după instalarea Guvernului tehnocrat, Adrian Rădulescu a mers la prim-ministrul Dacian Cioloș cu rugămintea să pună pe picioare o rețea națională a Camerelor Agricole. Fermierul, fost consilier prezidențial, implicat și politic, inițial în Partidul Democrat (PD) și mai târziu în Partidul Mișcarea Populară (PMP), a dezvăluit discuția dintre el și premierul Dacian Cioloș.
Primul meu lucru, când a venit Dacian Cioloș, a fost să mă duc la el și să discut subiectul Camerelor Agricole. Și l-am întrebat, dar să-mi spună sincer: Facem Camerele Agricole sau nu? Răspunsul a fost: Nu! Am plecat. Nu trebuia să mai argumenteze. Pe premier nu-l condamn. Clasa politică a încercat să arunce în spatele lui, după 9-10 luni de guvernare, în funcție de cum mergea, toată mizeria politică din ultimii 26 de ani.
Și acum, dacă ne uităm, vedem că Dacian Cioloș este de vină cu nu avem salarii nu știu de care, etc. Or, chestiunile astea sunt politice. De ce niciunul dintre partidele politice n-a vrut să-și angajeze răspunderea și să-și numească premier? Pentru că n-au vrut!
Tehnocrații – «tâmpiți», «proști», «fără experiență», «care au venit să ne vândă țara», «vin de la Bruxelles». Nu le iau apărarea. Într-adevăr, nici nu mi-am pus măcar un pic de speranță că vor face ceva, mi-am dorit de la ei să țină țara pe o linie și sunt curios ce vor face din ianuarie politicienii, a povestit Adrian Rădulescu într-o discuție cu mai mulți jurnaliști, printre care și jurnalistul AGROINFO.
M-am dus în politică cu dorința și cu credința ca putem face și altfel de partid. Nu se schimbă nimic. Nici în partide, nici noi, nici vechi. Pentru că toată lumea vine într-un partid pentru interesele lui personale și ale familiei lui, a mai spus Rădulescu.
Prin modificarea Hotărârii de Guvern 860/2016 privind reorganizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR), Camerele Agricole vor trece în componența Direcțiilor Agricole județene. În noua structură, Direcțiile Agricole județene vor deveni și furnizor de servicii de consultanță și de formare profesională pentru fermieri și pentru unitățile din sectorul industriei alimentare, contra-cost, ceea ce contravine legislației românești, precum și normelor UE.
Federația AGROSTAR se opune acestui transfer și insistă pentru înființarea Camerelor Agricole, care să funcționeze după aceleași principii ca și în celelalte state europene, cu atat mai mult cu cât Camerele Agricole au fost înființate în 16 județe ale țării. În prezent, președintele Camerei Agricole Naționale este fermierul Cornel Stroescu din Mehedinți.