FERMIERII S-AU ÎNTÂLNIT CU PRIMUL MINISTRU. Reprezentanții mai multor organizații din agricultură s-au întâlnit joi, 11 august, cu primul ministru Dacian Cioloș și cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu. 95% subvenții plătite până la 15 august 2016, promovarea produsului românesc, împiedicarea acaparării pământului românesc de către străini sunt câteva din subiectele dezbătute cu agricultorii. IATĂ DECLARAȚIA INTEGRALĂ, NECENZURATĂ a PRIMULUI MINISTRU DACIAN CIOLOȘ!
Din seria întâlnirilor cu agricultorii, săptămâna aceasta am avut întâlnirea cu crescătorii de animale. Sunt unele subiecte comune cu cele discutate săptămâna trecută, cum ar fi discuțiile privind plata subvențiilor. Domnul ministru Irimescu le-a dat situația la zi, cu angajamentul din partea APIA, ca 95% din plăți, și pentru sectorul animal, să fie finalizate până la 15 august. Spun 95%, pentru că de fiecare dată rămâne un procent mic de situații care trebuie clarificate în urma controalelor efectuate.
Am discutat la fel, și aici, ca și săptămâna trecută, chestiuni care țin de Ministerul Finanțelor, legate de condiții în care se aplică și se calculează plata TVA, mai ales pentru anumiți agricultori care sunt înregistrați ca persoană fizică, dar care realizează o cifră de afaceri care trece peste un anumit barem.
Ministerul Finanțelor a venit aici cu o propunere, care, am înțeles, a atras interesul agricultorilor și care cred că răspunde la doleanțele lor. O să vă explice domnul secretar de stat Biriș despre ce este vorba. Oricum, vom veni cu un act normativ în această direcție. Am discutat și despre modul în care putem valorifica mai bine producția agricolă din sectorul animal, deci produsele din lapte, din carne în primul rând; și, aici, am discutat despre cum să îmbunătățim valoarea adăugată a produselor în viitor, pentru că e clar, veniturile agricultorilor în viitor vor depinde și de modul în care agricultorii reușesc nu doar să vândă materie primă, ci să vândă produse elaborate cu un preț mai ridicat.
PROMOVAREA PRODUSULUI ROMÂNESC
Și aici, am discutat de câteva măsuri pe care le avem în vedere pe termen scurt, cum ar fi îmbunătățirea raselor animale pentru a avea mai bună performanță la carne sau la lapte, dar și anumite măsuri de etichetare specifică a produselor de calitate, cum ar fi produsele din zona montană. Există deja o legislație pentru aceasta şi sperăm ca producătorii să o aplice cât mai curând. Un act normativ pe care îl vom adopta în curând, privind etichetarea produselor - materie primă lactate și carne românești...
Deci, acolo unde materia primă este 100% românească, consumatorul român să poată să o identifice ca atare pe piață, și le-am promis producătorilor că, imediat ce acest act normativ e adoptat, vom veni și cu un sprijin financiar, pentru a începe o campanie de promovare a acestor produse pe piață. Am discutat și despre potențialul de export pe care îl au produsele animaliere românești, și produsele din carne, mai ales, și cu precădere în sectorul creșterii ovinelor, dar nu numai.
Aici, la fel, ideea pe care am promovat-o în cadrul programului de guvernare şi pe care cu siguranță o vom duce la bun sfârșit până la sfârşitul mandatului, aceea de a recruta şi de a instala atașați agricoli în câteva ţări cu potențial de import de produse agricole din România, e într-o fază avansată. Ministerul Agriculturii e în fază de recrutare a acestor atașați agricoli, care vor merge în ţări din zona Golfului, în ţări arabe, în ţări cu potențial de export pentru România - şi aici în aceeași idee, de a ajuta producătorii să-şi valorifice mai bine produsele.
LEGEA VÂNZĂRII PĂMÂNTULUI
Apoi am discutat şi despre alte aspecte, ca şi săptămâna trecută, care ţin de terenurile agricole, de comercializarea terenurilor, şi aici le-am spus că intenția noastră foarte clară - şi se lucrează la Ministerului Agriculturii - este să venim cu câteva propuneri de modificare a legislaţiei pentru a favoriza şi mai mult producătorii şi mai ales comunitățile locale, aşa cum am spus săptămâna trecută, pentru a avea acces la aceste terenuri, dar şi despre păşuni, pentru că este un subiect specific pentru crescători, despre pășuni, despre adaptări legislative prin care producătorii agricoli şi crescătorii de animale să aibă un anumit avantaj atunci când se închiriază aceste pășuni şi pe termen mai lung.
PAGUBE PROVOCATE CULTURILOR DE ANIMALE SĂLBATICE
Au fost discuții legate şi de legea vânătorii şi de pagubele pe care animalele sălbatice spun producătorii că le fac, cu impact din ce în ce mai mare în ultimii ani. E un subiect pe care urmează să-l discut şi cu doamna ministru al mediului, cu domnul ministru al agriculturii. Există în parlament acum o ordonanţă de urgenţă pe care noi am adoptat-o la începutul anului, care viza, dacă ţineţi minte, toată discuția aceea cu câinii ciobănești. La acea ordonanţă, când ea va fi discutată în parlament, am putea veni şi cu alte propuneri de amendamente, care să includă şi alte probleme pe care le-am putea rezolva cu această ocazie.
Este declarația integrală a primului ministru Dacian Cioloș după întâlnirea din comuna Cristian, județul Sibiu, cu fermierii.