Adama
Vinasa Rompak

CIOLOȘ: 95% din PLĂȚI vor fi FINALIZATE până la 15 AUGUST!

Publicat: 11 august 2016 - 20:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII S-AU ÎNTÂLNIT CU PRIMUL MINISTRU. Reprezentanții mai multor organizații din agricultură s-au întâlnit joi, 11 august, cu primul ministru Dacian Cioloș și cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu. 95% subvenții plătite până la 15 august 2016, promovarea produsului românesc, împiedicarea acaparării pământului românesc de către străini sunt câteva din subiectele dezbătute cu agricultorii. IATĂ DECLARAȚIA INTEGRALĂ, NECENZURATĂ a PRIMULUI MINISTRU DACIAN CIOLOȘ!

Din seria întâlnirilor cu agricultorii, săptămâna aceasta am avut întâlnirea cu crescătorii de animale. Sunt unele subiecte comune cu cele discutate săptămâna trecută, cum ar fi discuțiile privind plata subvențiilor. Domnul ministru Irimescu le-a dat situația la zi, cu angajamentul din partea APIA, ca 95% din plăți, și pentru sectorul animal, să fie finalizate până la 15 august. Spun 95%, pentru că de fiecare dată rămâne un procent mic de situații care trebuie clarificate în urma controalelor efectuate.

Am discutat la fel, și aici, ca și săptămâna trecută, chestiuni care țin de Ministerul Finanțelor, legate de condiții în care se aplică și se calculează plata TVA, mai ales pentru anumiți agricultori care sunt înregistrați ca persoană fizică, dar care realizează o cifră de afaceri care trece peste un anumit barem.

Ministerul Finanțelor a venit aici cu o propunere, care, am înțeles, a atras interesul agricultorilor și care cred că răspunde la doleanțele lor. O să vă explice domnul secretar de stat Biriș despre ce este vorba. Oricum, vom veni cu un act normativ în această direcție. Am discutat și despre modul în care putem valorifica mai bine producția agricolă din sectorul animal, deci produsele din lapte, din carne în primul rând; și, aici, am discutat despre cum să îmbunătățim valoarea adăugată a produselor în viitor, pentru că e clar, veniturile agricultorilor în viitor vor depinde și de modul în care agricultorii reușesc nu doar să vândă materie primă, ci să vândă produse elaborate cu un preț mai ridicat.

PROMOVAREA PRODUSULUI ROMÂNESC

Și aici, am discutat de câteva măsuri pe care le avem în vedere pe termen scurt, cum ar fi îmbunătățirea raselor animale pentru a avea mai bună performanță la carne sau la lapte, dar și anumite măsuri de etichetare specifică a produselor de calitate, cum ar fi produsele din zona montană. Există deja o legislație pentru aceasta şi sperăm ca producătorii să o aplice cât mai curând. Un act normativ pe care îl vom adopta în curând, privind etichetarea produselor - materie primă lactate și carne românești...

Deci, acolo unde materia primă este 100% românească, consumatorul român să poată să o identifice ca atare pe piață, și le-am promis producătorilor că, imediat ce acest act normativ e adoptat, vom veni și cu un sprijin financiar, pentru a începe o campanie de promovare a acestor produse pe piață. Am discutat și despre potențialul de export pe care îl au produsele animaliere românești, și produsele din carne, mai ales, și cu precădere în sectorul creșterii ovinelor, dar nu numai.

Aici, la fel, ideea pe care am promovat-o în cadrul programului de guvernare şi pe care cu siguranță o vom duce la bun sfârșit până la sfârşitul mandatului, aceea de a recruta şi de a instala atașați agricoli în câteva ţări cu potențial de import de produse agricole din România, e într-o fază avansată. Ministerul Agriculturii e în fază de recrutare a acestor atașați agricoli, care vor merge în ţări din zona Golfului, în ţări arabe, în ţări cu potențial de export pentru România - şi aici în aceeași idee, de a ajuta producătorii să-şi valorifice mai bine produsele.

LEGEA VÂNZĂRII PĂMÂNTULUI

Apoi am discutat şi despre alte aspecte, ca şi săptămâna trecută, care ţin de terenurile agricole, de comercializarea terenurilor, şi aici le-am spus că intenția noastră foarte clară - şi se lucrează la Ministerului Agriculturii - este să venim cu câteva propuneri de modificare a legislaţiei pentru a favoriza şi mai mult producătorii şi mai ales comunitățile locale, aşa cum am spus săptămâna trecută, pentru a avea acces la aceste terenuri, dar şi despre păşuni, pentru că este un subiect specific pentru crescători, despre pășuni, despre adaptări legislative prin care producătorii agricoli şi crescătorii de animale să aibă un anumit avantaj atunci când se închiriază aceste pășuni şi pe termen mai lung.

PAGUBE PROVOCATE CULTURILOR DE ANIMALE SĂLBATICE

Au fost discuții legate şi de legea vânătorii şi de pagubele pe care animalele sălbatice spun producătorii că le fac, cu impact din ce în ce mai mare în ultimii ani. E un subiect pe care urmează să-l discut şi cu doamna ministru al mediului, cu domnul ministru al agriculturii. Există în parlament acum o ordonanţă de urgenţă pe care noi am adoptat-o la începutul anului, care viza, dacă ţineţi minte, toată discuția aceea cu câinii ciobănești. La acea ordonanţă, când ea va fi discutată în parlament, am putea veni şi cu alte propuneri de amendamente, care să includă şi alte probleme pe care le-am putea rezolva cu această ocazie.

Este declarația integrală a primului ministru Dacian Cioloș după întâlnirea din comuna Cristian, județul Sibiu, cu fermierii.

Vizualizat: 6998 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii