SUBVENȚII DE 2,3 MILIOANE DE LEI! Sunt 44 de crescători de ovine din județul Ialomița, niciunul ortoman, niciunul cu oi multe, au turme de 150-300 de oi, dar toți amenințați că vor da înapoi subvențiile pe care le-au încasat pentru pășunile concesionate de Consiliul Județean Ialomița. Se pare că pășunile ar fi fost niște terenuri neproductive, nedestinate activității agricole. Cel puțin, așa a constatat Curtea de Conturi la un audit făcut în Ialomița. Aceeași instituție ar fi sesizat și Departamentul de Luptă Antifraudă.
În anul 2009, Consiliul Județean Ialomița a concesionat 1.692 de hectare societății Cibin Com SRL din Brașov, pentru o perioadă de 30 de ani și cu o chirie de 855 de lei/ha/an. Se pare că firma voia să înființeze acolo un parc eolian. În 2011, firma s-a răzgândit, nu a mai construit parcul, și a subconcesionat terenurile la 44 de ciobani care au avut nevoie de pășune pentru animale. Terenurile sunt în zona Giurgeni-Gura Ialomiței. Oierii ar fi plătit o redevență între 80 de lei/ha/an și 110 lei/ha/an și, firește, au solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvențiile pentru pășune. În același an, Consiliul Județean Ialomița a reziliat contractul cu firma din Brașov pentru că aceasta din urmă nu și-ar fi plătit chiria și astfel CJ Ialomița le-a închiriat terenurile direct crescătorilor de ovine.
În anul 2015, vine Camera de Conturi Ialomița și descoperă la Consiliul Județean Ialomița că cele 1.692 hectare, concesionate celor 44 de crescători de ovine, sunt încadrate la categoria terenuri neproductive, deci pe care nu se pot face activități agricole. Oile nu ar fi avut cum să pășuneze acolo, susțin auditorii din Ialomița. Nota de constatare a fost trimisă și Camerei de Conturi din Brăila, o parte din terenuri fiind pe teritoriul acestui județ.
În urma verificărilor efectuate s-au constatat posibile nereguli referitoare la documentele justificative depuse la dosarele cererilor de sprijin în campaniile 2011-2013, pentru suprafețele de teren situate în extravilanul comunelor Giurgeni-Gura Ialomiței, se arată în Raportul auditorilor din Brăila. În notele de constatare, atât auditorii din Ialomița, cât și cei din Brăila au explicat că «terenurile neproductive» nu pot fi utilizate pentru activități agricole. Abia după 2 ani de la aspectele constatate, Camera de Conturi Ialomița și Camera de Conturi Brăila au făcut demersuri către APIA Ialomița și APIA Brăila pentru a preciza dacă respectivii crescători de animale au beneficiat în mod legal de subvențiile pe care le-au primit, susține Ziarul Independent.
Conducerea APIA Ialomița a aflat despre cazul celor 44 de ciobani, dar, deocamdată nu a primit nicio adresă oficială.
Deocamdată, la noi, la APIA nu a venit nimic. Este o chestie mai veche, e vorba de anii din urmă. Fermierii ăștia au solicitat pășune, este vorba despre oieri, și Consiliul Județean Ialomița le-a dat pășune într-un teren neproductiv. O să vedem ce se va întâmpla pentru că, practic, ei au pășunat acolo. Și e iarbaă frumoasă. Acum stăm și ne gândim dacă la munte e totul productiv?
În anii 1999-2000 s-au făcut niște demersuri pentru a-l declara neproductiv (terenul n.r.) să facă niște programe de pescuit, așa am înțeles. Noi, practic, când am fîcut controale am văzut că era pășune și animalele pășunau acolo. Sunt niște oieri amărâți, cu 150 de oi, 300, 400. Curtea de Conturi a făcut audit la primării și cuiva, nu știu cui, i-a venit ideea: ia, să dăm și la APIA, să vedem...Practic, au văzut și contractele de concesiune, de închiriere. După părerea mea, este un mare păcat că o să dea înapoi oamenii ăștia banii, a declarat Florea Stoian, director executiv Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, în exclusivitate pentru AGROINFO.
Oierii au încasat pe pășune subvenții de 2,3 milioane de lei și acum vor fi în situația de a le returna la APIA. Cei 44 de ciobani riscă să fie anchetați penal sub suspiciunea de fraudă cu fonduri europene.
Constatările făcute de Curtea de Conturi au fost transmise la Departamentul de Luptă Antifraudă din România, care aparține de OLAF, Organizația Europeană Antifraudă, care investighează fraudele cu bani europeni din statele membre UE.
Se pare că terenurile pe care și-au pășunat oile cei 44 de ciobani ar fi incluse în Natura 2000, un ansamblu de arii protejate la nivel european și că din pricina asta Consiliul Județean Ialomița ar fi reziliat contractul cu firma din Brașov. Dacă este așa, de ce Consiliul Județean a continuat să închirieze aceste terenuri crescătorilor de ovine?!