Banii Uniunii Europene se împart inegal în cadrul Politicii Agricole Comune între cele 28 de state membre. Astfel, miliardele de euro disponibile anual, atât în Pilonul 1 - plăți directe, cât și în Pilonul 2 - dezvoltare rurală nu sunt distribuite echitabil. Care este clasamentul țărilor în funcție de miliardele de euro primite de la UE?
Dacă vorbim de plăți directe, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Franța ar fi principalul beneficiar cu 16,6 %, potrivit unui raport al Parlamentului European. Așadar, fermierii francezi nu se pot plânge de cuantumul mic al subvențiilor. Pe următorul loc este Spania - 12,1 %, urmată de Germania - 11,4 % și Italia - 10,3 %.
Totuși, în ceea ce privește Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Polonia este cel mai mare beneficiar cu 14 %, urmată de Italia și Germania - 9,8 % și România cu 9,2 %.
Iată și repartizarea inegală a ajutoarelor directe din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) la nivelul exploatațiilor agricole!
79,08 % dintre beneficiarii Politicii Agricole Comune din UE au primit în 2013 mai puțin de 5 000 de euro anual, suma totală acordată reprezentând 15,6 % din totalul ajutoarelor directe plătite din FEGA. În schimb, o parte foarte mică din exploatații, 129.320 dintr-un total de 7,4 milioane, respectiv 1,74 % au primit mai mult de 50.000 de euro, suma totală fiind de 13,3 miliarde de euro, adică 31,96 % din totalul ajutoarelor directe.
Țările în care procentajul marilor exploatații (sau întreprinderi) beneficiare ale PAC este mai important sunt Danemarca, Franța, Republica Cehă, Regatul Unit și Slovacia.
(sursa: Rapoarte Agricultură Parlamentul European)