Fermierii nu privesc ca pe o victorie începerea plății subvențiilor pe 8 aprilie 2016. Agricultorii sunt furioși și acuză Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că a tărăgănat plata subvențiilor care i-a adus pe mulți dintre ei în pragul falimentului. Șeful APIA a fost întrebat în conferință de presă cine este vinovat de acest dezastru?
Vă amintiți că la început era un grafic în care plățile trebuiau să înceapă la sfârșitul lunii aprilie începutul lunii mai însă, printr-un efort comun, al nostru și al dezvoltatorului de soft am găsit tot felul de soluții încât plățile au început cu o lună mai devreme. Cred că a fost foarte riscant pentru noi să ne stabilim două obiective foarte importante și să spunem și data la care vor fi atinse.
În decembrie 2015 când am venit, sistemul informatic era dezvoltat în proporție de 5% și am ajuns într-un timp foarte scurt să reușim să facem plățile. Cred că am făcut un lucru bun, spune Ioan Merca, directorul general APIA.
Și totuși, care sunt cauzele acestui dezastru din APIA? Cine este vinovat pentru ce se întâmplă? Suntem aproape la jumătatea anului și subvențiile nu au ajuns încă la fermieri, s-a insistat în conferința de presă de luni, 11 aprilie, susținută de APIA, după foarte mulți ani de tăcere.
Salvarea șefului APIA de la întrebările incomode ale jurnaliștilor a venit din partea Simonei Man, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Cel mai bine ar fi să privim partea pozitivă a situației. Nu cred că este un moment în care să punctăm lucrurile negative. Este important că am reușit să depășim blocajul. Am venit exact așa cum am promis și în data de 8 aprilie am reușit să deblocăm acest sistem. Încă o dată vreau să subliniez că, practic, acest soft a fost preluat undeva aproape de zero și refăcut. Acest lucru a fost necesar, nu neapărat că ar fi existat un impas în derularea programului. Schemele de plăți s-au mărit de la 20 la 80 și sistemul a trebuit reconfigurat, spune Simona Man.
Întotdeauna am pornit de la ideea de a nu căuta vinovați. Când cauți vinovați nu poți să mergi mai departe, adaugă Ioan Merca.
Conferința de presă de la APIA a lăsat impresia că a fost organizată pentru anunțarea unei victorii. În ochii fermierilor, beneficiarii plăților directe gestionate de APIA, este clar un eșec.
Fermierii ne anunță, în cele mai recente mesaje, că nu și-ar fi primit ajutorul național tranzitoriu, 19,19 euro/ha. Banii ar fi ajuns la agricultorii din mai multe județe, Bihor, Iași, Cluj minus această sumă.
Șeful APIA a anunțat că au fost virați fermierilor banii pentru următoarele scheme de plată din sectorul vegetal:
Schema de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha;
- Plata redistributivă:
• primul interval: 1 - 5 ha inclusiv în cuantum de 5 euro/ha;
• al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,07 euro/ha.
- Plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha;
- Plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha în cuantum de maxim 1250 euro;
- ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,19 euro/ha.