Cinci asociaţii din domeniul forestier cer retragerea proiectului de modificare a Codului Silvic din dezbaterea parlamentară şi refacerea actului normativ.
„Solicităm adoptarea unei Strategii Forestiere Naţionale, în care să stabilim pentru o perioadă medie (10 ani) ce vrem să facem cu pădurile României; strategie în care să avem indicate sursele de finanţare, care sa fie agreată şi de celelalte ministere cu care interacţionăm pe anumite segmente, pentru a stabili ce acte normative ne sunt necesare astfel încât să nu mai modificăm legislaţia de fiecare dată când se schimbă ministrul sau Guvernul”, arată asociaţiile într-o Rezoluţie.
Semnatarii documentului citat susţin că mediatizarea situaţiei din sectorul silvic de către ministrul de resort, Lucia Varga, pentru a susţine proiectul de modificare a Codului Silvic are un singur merit, respectiv acela de a fi readus în atenţia publică problematica pădurilor. „Alimentarea presei cu relatări privind tăierile ilegale - problema reală şi dureroasă a sectorului - a prezentat numai aspectul senzaţional, excluzând din dezbatere cauzele tăierilor ilegale şi problematica complexă a sectorului silvic”, se arată în documentul citat.
Potrivit sursei, „noua legislaţie silvică s-a făcut cu ignorarea propunerilor şi expertizei organizaţiilor reprezentative ale proprietarilor de păduri, ocoalelor private, Romsilva, organizaţiilor sectorului de exploatare şi prelucrare a lemnului, asociaţiilor prestatorilor de servicii silvice, astfel că acest proiect legislativ nu oferă soluţii reale şi eficiente. Textul proiectului de lege este rezultatul unor pseudo-dezbateri şi propune pseudo-măsuri pentru problemele grave ale sectorului forestier; rezultatul va fi contrar celui scontat: vom asista la creşterea tăierilor ilegale şi a evaziunii în sectorul forestier”.
Asociaţiile solicită, de asemenea, retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern privind circulaţia pe drumurile publice a materialului lemnos, aşa cum a fost adoptat în şedinţa de Guvern din 16 octombrie, diminuarea restricţiilor legislative şi reducerea fiscalităţii excesive la care sunt supuşi proprietarii privaţi de pădure.
Rezoluţia cere alocarea echitabilă a fondurilor europene în viitorul Plan National de Dezvoltare Rurală - PNDR pentru activitatea din domeniul forestier.
Rezoluţia a fost semnată de Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva, Asociaţia Forestierilor din România - ASFOR, Asociaţia Administratorilor de Păduri - AAP, Asociaţia Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură - APPSS şi Forestry&Fordaq. Sursa: Agerpres