Adama
Vinasa Rompak

China a scăpat controlul asupra orezului transgenic

Publicat: 21 iunie 2011 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seminţele de orez modificat genetic s-au răspândit ilegal de câţiva ani în China, declanşând o dezbatere pe marginea unui subiect foarte sensibil pentru securitatea alimentară a celei mai populate naţiuni de pe glob.

În 2009, două soiuri de orez modificat genetic au fost aprobate pentru experimente în câmp, dar nu şi pentru comercializare, iar Ministerul chinez al Agriculturii a dat asigurări în luna ianuarie că „nici un fel de cereale transgenice nu sunt cultivate în China”, în afara cadrului experimental strict controlat.

Între timp, un reprezentant al Ministerului Mediului a declarat că, potrivit unei anchete comune a patru departamente guvernamentale, „seminţele transgenice ilegale sunt prezente în mai multe provincii, din cauza slabei gestionări”.

Potrivit site-ului de internet al Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi furaje din cadrul UE, ţările europene au raportat între 2006 şi 2011 nu mai puţin de 115 situaţii în care se constata prezenţa în produsele alimentare provenite din China a orezului modificat genetic.

Organizaţia ecologistă Greenpeace a semnalat încă din 2005 prezenţa seminţelor de orez transgenic în China, făcând anul trecut dovada existenţei acestora pe pieţele din provinciile Hubei, Hunan şi Jiangxi.

Guvernul chinez are în plan o strategie pentru promovarea biotehnologiilor, autorizând deja cultivarea mai multor organisme modificate genetic, inclusiv bumbac, ardei, tomate şi papaia, precum şi importul de soia şi porumb modificate genetic destinate industriei alimentare.

În ceea ce priveşte orezul, hrana de bază pentru peste 1,3 miliarde de chinezi, părerile sunt împărţite. „China nu are nevoie de orezul transgenic, deoarece ea produce o cantitate suficientă pentru consumul propriu şi chiar exportă”, susţin cei ce se împotrivesc acestui demers. Pe de altă parte, tabăra adversă susţine că noile varietăţi reprezintă „un progres biotehnologic” şi, în cele din urmă, acestea se vor impune.

Soiurile de orez modificate genetic sunt mult mai rezistente la secetă, fenomen cu care China s-a confruntat tot mai des în ultimii ani, oferă un randament al producţiei superior, iar în cazul soiului ce conţine gena Bt este posibilă reducerea dramatică a utilizătii pesticidelor.

Interesul economic al fermierilor este însă pus la îndoială, deoarece preţul seminţelor transgenice este de două până la cinci ori mai mare decât cel al seminţelor obişnuite.

Orezul transgenic creat în laboratoarele chineze aduc în discuţie şi problema proprietăţii intelectuale. Spre exemplu, Gena Bt, prezentă la una dintre varietăţile de orez modificate genetic, a fost brevetată de către compania americană Monsanto, care ar putea cere Chinei compensaţii financiare pentru comercializarea sa.

plantatii de orez

Vizualizat: 4917 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii