Transferul banilor rămași din fostul PNDR 2007-2013 către alte măsuri de finanțare trebuie aprobat de membrii fostului Comitet de Monitorizare, spun surse din Ministerul Agriculturii.
Termenul până la care Comitetul de monitorizare trebuie să-și dea acordul este 27 mai. Ministrul Agriculturii a anunțat, în urmă cu o săptămână, că suma consistentă rămasă de la fostul PNDR va fi direcționată spre măsura 125 Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii şi măsura 322 Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale.
Am obținut acordul Comisiei Europene de a transfera o parte din fondurile europene nerambursabile.Am semnat cu autoritățile locale 144 de contracte pentru că erau foarte multe solicitări cu privire la proiecte de infrastructură rutieră, sisteme de alimentare cu apă și canalizare. O dată cu semnarea acestor contracte, încercăm să creștem gradul de absorbție a fondurilor disponibile prin PNDR, care a ajuns la 84%. În plus, România a solicitat deja Comisiei Europene prelungirea termenului de efectuare a plăților către beneficiari cu șase luni, astfel încât primarii să aibă timp să implementeze proiectele cu succes, a declarat șeful Agriculturii românești.
Gradul de absorbție pe noul PNDR 2014-2020 are toate șansele să fie mai mic decât pe fostul PNDR. Măsurile de finanțare sunt croite pentru fermierii mici și medii, spun consultanții pe fonduri europene din cadrul AFIR. Fermierii mici și medii nu obțin însă cu ușurință credite bancare, nu au garanții imobiliare, iar accesarea fondurilor devine aproape imposibilă, în absența cofinanțării. O altă chestiune care împiedică depunerea proiectelor de finanțare la AFIR este lansarea oarecum în grabă a noului PNDR și simultan cu campania de depunere a cererii unice de plată.