ÎNTÂLNIRE CU MINISTRUL AGRICULTURII. Fermierii din Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Braşov şi Covasna s-au întâlnit, la acest sfârșit de săptămână, la Bod, cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Agricultorii au profitat de moment pentru o cerere mai puțin obișnuită care vizează Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
Agricultorii au dat frâu liber nemulțumirilor și dezamăgirilor legate de plata subvențiilor. Banii au venit târziu, pentru unii dintre fermieri sumele au fost înjumătățite sau, și mai rău, au fost excluși de pe listele de plată pentru că nu au știut să-și completeze cererile unice.
APIA face cum știe APIA! Deșteptul promite și prostul trage speranțe, cam așa e! Dacă subvenția nu ne vine la timp, să ne acopere cheltuielile cu culturile, suntem obligați să facem împrumuturi pe la bănci, apoi dobânzile curg și se duc până la sfârșitul anului când ne dau cei de la APIA subvențiile, că încă mai avem de încasat subvenții, au acuzat nemulțumiți agricultorii.
Fermierii i-au mai spus șefului de la Agricultură că se pierd în hăţişurile birocratice și că e foarte dificil să iasă la liman ca să-și încaseze subvențiile care li se cuvin. Fără să stea pe gânduri, agricultorii i-au cerut ministrului agriculturii ca Agenția de Plăți să le pună la dispoziție un consultant pentru completarea cererilor pentru subvenții.
Legislaţia europeană agricolă este destul de laborioasă, iar cei care au 3-4 ha de teren nu pot studia aşa ceva, se greşeşte în întocmirea documentaţie şi astfel unii se trezesc fără subvenţii din cauza unor bife puse anapoda. Ca urmare, noi am propus să existe un consultant APIA care să-i înveţe pe fermieri cum să completeze actele necesare, a spus Becsek Laszlo, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Braşov şi Covasna.
Ministrul agriculturii a promis că va lua în considerare aceste aspecte și că se va gândi la un consultant care să-i ajute pe fermieri să nu pună bifele greșit în cererea unică de plată. Sunt mulți fermieri români care au greșit pentru că nu au știut cum să-și complteze cererile, iar greșelile i-au lăsat fără sume uriașe.
A pățit-o chiar fermierul Costel Caraș, veteranul grevei foamei, membru în Asociația HolsteinRo, crescător de vaci din Brănești, Ilfov. Agricultorul a bifat cultura de lucernă la plante de nutreț în loc să o bifeze pentru sprijinul cuplat. Cuantumul sprijinului cuplat pentru lucernă a fost uriaș, 520 euro/ha. Fermierul spune că a pierdut din pricina acestei bife 40.000 de euro.
(Surse folosite: newsbz, Buna Ziua Brașov, Mix TV)