Adama
Agreena
AGRICOVER

Cerere dublă pentru două culturi agricole! Înființarea unui hectar costă 45.000 euro!

Publicat: 12 iunie 2024 - 22:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cererea sectorului berii din România pentru orz şi hamei este de două ori mai mare decât cantităţile livrate de fermierii români, susține Asociaţia Berarii României.

Reprezentanții berarilor din România semnalează că ponderea materiilor prime agricole româneşti în producţia locală de bere a scăzut la 50% în prezent, faţă de 70% în 2017.

Măsurile de sprijin ale culturilor de hamei şi orz de bere au fost discutate în cadrul conferinţei „Materii prime agricole românești pentru berea românească” organizate miercuri, 12 iunie, de Asociaţia Berarii României, în parteneriat cu Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. Din partea MADR, la conferință a participat secretarul de stat Violeta Mușat.

Potrivit Asociației Berarii României, potenţialul indică o suprafaţă de peste 450 de hectare în cazul hameiului, până în 2027, faţă de 260 de hectare în prezent.

Condiţia atingerii acestui nivel este disponibilitatea finanţării, întrucât costurile pentru înfiinţarea unei plantaţii depăşesc 45.000 de euro pe hectar la această materie primă.

"Cererea de hamei de la fabricile de bere din România este mare, dar producţia locală este insuficientă pentru a satisface această cerere. Prin urmare, producătorii români de bere trebuie să importe cantităţi semnificative.

România nu trebuie să fie Slovenia la producţia de hamei, respectiv să furnizeze 100% din necesarul companiilor locale de bere. Dar poate să revină cel puţin la o pondere de 70%, pe care agricultorii români au avut-o.

Să nu livrezi local o materie primă, deşi ai avea această posibilitate, este o oportunitate pierdută pentru economia românească", arată Julia Leferman, director general Berarii României, într-un comunicat de presă.

Sectorul berii din România generează peste 7.600 de locuri de muncă în agricultură. Companiile producătoare de bere din România şi-au manifestat constant dorinţa de a achiziţiona într-o proporţie cât mai mare materii prime provenite din agricultura românească. Acest lucru permite formarea unui lanţ valoric complet integrat, de la sămânţa de orzoaică sau hamei, până la produsul final, berea, care ajunge la consumator.

"Sunt un susţinător al producerii berii în România şi sunt un susţinător al fermierilor români şi al agriculturii româneşti. Sunt domenii în care putem face performanţă. România este totuşi în primii zece producători de bere la nivel european.

Cultura materiilor prime pentru acest produs trebuie nu doar să ţină pasul cu necesarul intern, ci să-şi asume şi obiective mai mari. Sprijinul pentru ca agricultorii români să se integreze în lanţul valoric al berii a existat şi până acum, însă acesta trebuie accelerat, mai ales în actualul context de securitate regională, cu reverberaţii economice", a declarat Adrian Chesnoiu, preşedintele Comsiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte orzul de bere, începând cu 2014, suprafaţa cultivată a scăzut abrupt, de la 516.000 de hectare, la 60.000 de hectare în 2023.

Asta în ciuda productivităţii pe hectar, care s-a îmbunătăţit continuu, de la o producţie medie de 1,64 t/ha în 1961 la una de 5,09 t/ha în 2018.

"Importurile de orz pentru bere au crescut semnificativ, atât ca volum, dar mai ales din punct de vedere al costurilor.

Una dintre sursele de import al orzului de bere - Ucraina - a fost inaccesibilă o perioadă de timp din cauza războiului. Astfel, a fost necesară reorientarea producătorilor români către alte ţări de provenienţă, precum Danemarca şi Franţa.

Deoarece toţi producătorii europeni se concentrează pe aceleaşi surse în această perioadă, costurile au crescut foarte mult", spune Ionuţ Oprea, director executiv Soufflet Malt, cel mai mare producător de malţ din România.

În aceste condiţii, Asociaţia Berarii României a propus Ministerului Agriculturii o serie de măsuri pentru sprijinirea producţiei de materii prime locale necesare pentru berea românească. Cea mai importantă dintre ele vizează disponibilitatea finanţării pentru agricultorii români din acest segment.

Astfel, este necesară tratarea distinctă a sectorului hamei şi a celui de struguri de masă în cadrul Planului Naţional Strategic, pe investiţiile din Pilonul II. Sumele aferente investiţiilor trebuie alocate separat pentru cele două categorii. În caz contrar, fondurile vor fi direcţionate către sectorul strugurilor de masă, acesta beneficiind de condiţii de eligibilitate mai favorabile.

"Planul Naţional Strategic 2023-2027 pentru România include un Domeniu special de Intervenţie pentru cultivatorii de hamei şi struguri de masă (DR-17). Această intervenţie urmăreşte să sprijine reconversia, înfiinţarea şi modernizarea exploataţiilor, inclusiv întreţinerea, cu o alocare de 45 de milioane de euro.

Rămâne să analizăm evidenţierea separată a culturilor de hamei, astfel încât agricultorii din sector să aibă posibilitatea accesării unor fonduri dedicate. În paralel, vom continua schemele de sprijin suplimentare pentru încurajarea acestor culturi", a arătat Violeta Muşat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Fermierii români primesc sprijin pentru cultura de hamei și prin PD-15 Sprijin cuplat pentru venit Hamei. Valoarea sprijinului pentru anul de plată 2023 este 599,91 euro/ha.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Asociaţia Berarii României a fost înfiinţată în 2004. Membrii Asociaţiei sunt producători de bere care produc peste 90% din totalul de bere consumată în România şi furnizori de materii prime agricole necesare producţiei de bere. Asociaţia Berarii României este membră în Confederaţia Patronală Concordia şi parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, reprezentaţi prin organizaţia Brewers of Europe.

CÂT COSTĂ ÎNFIINȚAREA UNUI HECTAR CU ORZOAICĂ DE BERE! FERMIER: Prețul a fost întotdeauna cu 20 de bani peste prețul grâului!

Vizualizat: 6406 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii