Recolta la cereale din 2016 va atinge 3,02 milioane de tone în Baden-Württemberg, ajungând la media multianuală. Institutul de Statistică din Stuttgart estimează o producţie medie de 7,09 t/ha, exceptând porumbul boabe.
Această valoare este cu aproximativ 0,2 t mai mare decât producţia per hectar din anul precedent (6,86 t/ha). Astfel a fost depăşită şi media de 6,72 t/ha din ultimii şase ani 2010/2016.
Conform specialiştilor în statistici suprafeţele cultivate cu cereale s-au redus considerabil în unele zone. O suprafaţă cu o zecime mai redusă a vizat orzul de primăvară (53.700 ha) şi ovăzul (18.300 ha). Suprafaţa cultivată cu grâu de iarnă este de 223.400 ha, cu 3,5 la sută mai mică faţă de anul trecut, iar suprafaţa cultivată cu orz de iarnă a înregistrat o scădere de 0,5 la sută, atingând 91.400 ha. Suprafaţa cultivată cu triticale s-a mărit cu 9,7 la sută, ajungând la 23.300 ha.
Rapiţa de iarnă este cea mai importantă oleaginoasă din acest land german, aici fiind estimată o producţie de 4,1 t/ha. Anul trecut se recoltaseră 4,08 t/ha, obţinându-se un conţinut de grăsimi de 44,7 la sută.
Abia după ce se obţin primele probe privind calitatea recoltei se va vedea care a fost influenţa ploilor abundente din lunile mai şi iunie asupra culturilor de cereale. Statisticienii sublinează că în urma acestor precipitaţii, pe multe dintre suprafeţe nu s-a putut ajunge cu utilajele. Astfel nu s-au putut întreprinde nici măsuri de protecţie a culturilor, respectiv tratamente împotriva diverselor boli. La nivelul întregii ţări se discută despre afectarea culturilor de fungi şi viruşi, relatează Institutul de Statistică din Stuttgart. Un exces de umiditate şi o transformare a pământului într-unul foarte mlăştinos a avut ca urmare, pe alocuri, privarea de oxigen a solurilor.
(sursa: agrarticker.de)