Adama
Vinasa Rompak

Cel mai mare DEZASTRU în AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ din perioada postdecembristă!

Publicat: 10 mai 2016 - 10:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În agricultură, cei care lucrează la minister trebuie să știe că sunt lucrări care se fac într-o anumită perioadă a anului. Și ministrul trebuie să știe asta. Nu faci asta, pierzi, fermierii intră în faliment, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD, luni seară, la Antena 3.

Grupurile PSD și ALDE din Camera Deputaților au depus luni, 9 mai, o moțiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Achim Irimescu, intitulată „Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada postdecembristă”.

Liviu Dragnea a declarat, pentru sursa citată, referitor la moțiunea împotriva ministrului agriculturii că, în acest domeniu, lucrurile sunt extrem de grave.

În agricultură cei care lucrează la minister trebuie să știe că sunt lucrări care se fac într-o anumită perioadă a anului. Și ministrul trebuie să știe asta. Nu faci asta, pierzi, fermierii intră în faliment. Este o debandadă în minister și în instituțiile din subordine(...). Sperăm ca premierul Cioloș să înțeleagă acest semnal de alarmă, mai ales că a fost în domeniul acesta.

Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii, nu scapă, la rândul lui, niciun prilej pentru a critica aspru pe paginile de socializare și în media prestația actualului șef de la Agricultură. Fostul ministru susține că nemulțumirea fermierilor este în creștere, iar cauza principală este amânarea plății subvențiilor.

Am depus o moțiune simplă care vizează activitatea de la Ministerul Agriculturii și care, din punctul nostru de vedere, este total nesatisfăcătoare. Nu  este o activitate nesatisfăcătoare pentru politicieni ci pentru fermieri. Dacă mergeți în teritoriu, în aceste zile, nemulțumirea este în creștere vizavi de câteva probleme pe care le-am enunțat în moțiunea simplă.

În primul rând, este vorba despre neplata subvențiilor. Suntem la jumătatea lunii mai, lucru fără precedent până acum, în ultimii ani, și s-a plătit undeva în jur de 300-350 de milioane de euro. Foarte mulți fermieri sunt la limită, nu-și mai pot plăti datoriile la stat, nu-și mai pot plăti datoriile la bănci, nu pot să înceapă campania pentru că nu au aceste resurse financiare.

Al doilea motiv foarte clar este legat de faptul că nu există deschideri de măsuri, sau s-au deschis cu întârziere, pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020). Este inexplicabil să fie 5 luni de zile de întârziere! Eu am înțeles, la momentul respectiv, din ceea ce spunea domnul ministru că se lucrează la debirocratizare. Am avut lansarea de câteva măsuri, 3,4 sau 5 măsuri sau submăsuri din PNDR, nici măcar din cele deschise în totalitate, dar fără niciun fel de modificare în ghidurile solicitantului. Este inexplicabil de ce s-a stat în această perioadă și s-a pierdut timpul și mai devreme sau mai târziu înseamnă sute de milioane de euro pierduți, a declarat Daniel Constantin, vicepreședinte ALDE, pentru Agro TV.

Vizualizat: 506215 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Când își vor primi SUBVENȚIILE crescătorii de animale?

Când își vor primi SUBVENȚIILE crescătorii de animale?

Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a dezvăluit care este data la care crescătorii de animale din România ar trebui să-și aștepte subvențiile. Iată de ce depinde plata!

FERMIER ROMÂN: Prin amânarea SUBVENȚIILOR s-a depășit limita bunului simț!

FERMIER ROMÂN: Prin amânarea SUBVENȚIILOR s-a depășit limita bunului simț!

Dezamăgire și disperare, sunt cele două cuvinte care guvernează la ora asta agricultura românească! Sunt destui fermieri români nemulțumiți care spun că au încasat doar o parte din subvenția pe suprafață. Am primit zilele trecute o parte din SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r). Nu am încasat niciun leu avans. Acum am luat primii bani din SAPS, spune cu amărăciune fermierul Ion Hiru, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Argeș.

FERMIERUL ROMÂN: Mi-am vândut din PĂMÂNT ca să-mi plătesc datoriile. M-am bazat pe SUBVENȚII și sunt falit!

FERMIERUL ROMÂN: Mi-am vândut din PĂMÂNT ca să-mi plătesc datoriile. M-am bazat pe SUBVENȚII și sunt falit!

Nici măcar nu mai contează că fermierul român încasează una dintre cele mai mici subvenții pe suprafață din Europa, undeva la 160 euro/ha. Fermierii noștri sunt necăjiți și îngropați în datorii! S-au bazat pe niște subvenții pe care, unii dintre ei, nu le au nici acum în buzunare. Nu este de mirare că încrederea lor că banii vor ajunge la ei se destramă cu fiecare zi.

Un nou șef, același modul la APIA! Cum va grăbi noul șef PLATA SUBVENȚIILOR?

Un nou șef, același modul la APIA! Cum va grăbi noul șef PLATA SUBVENȚIILOR?

Florin Marius Faur, noul director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), își preia de marți, 3 mai 2016, funcția. Implicit, noul șef moștenește de la predecesor problemele legate de plata subvențiilor și de preluarea cererilor unice. Cât este funcțional, în acest moment, din modulul cu care lucrează APIA, fără de care nu se pot plăti SUBVENȚIILE?

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii