Adama
Vinasa Rompak

Ce trebuie să facă fermierii ca să câștige 54 euro/ha/an în plus la subvenția pe suprafață?

Publicat: 01 martie 2016 - 07:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români îi spun ecologizare acestei subvenții. Sunt bani care cresc cu aproape 54 de euro suma pe hectar primită de agricultorii români. Cum solicită fermierii această plată Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și ce reguli trebuie să respecte?

Pentru plata pe înverzire, în cererea unică, fermierii trebuie să completeze secțiunea II.B - DECLARAŢIA ZONE DE INTERES ECOLOGIC (ZIE) 2016.

Beneficiarul identifică şi declară fără echivoc suprafaţa fiecărei parcele agricole şi, dacă este cazul, tipul, dimensiunea şi localizarea zonelor de interes ecologic. În ceea ce priveşte plata pentru ecologizare, beneficiarul specifică, de asemenea, utilizarea parcelelor agricole declarate.

Fermierii care au dreptul la o plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) aplică pe toate hectarele lor eligibile practicile agricole benefice pentru climă şi mediu sau practici echivalente. Practicile agricole benefice pentru climă şi mediu se referă la diversificarea culturilor, menţinerea suprafeţelor de pajişti permanente, zone de interes ecologic.

Pentru terenul arabil al exploataţiei agricole mai mare de 15 ha, solicitantul plăţilor în cadrul schemelor SAPS şi practici agricole benefice pentru climă şi mediu trebuie să se asigure că începând cu 1 ianuarie 2015 un procent de cel puţin 5% din terenul arabil declarat este acoperit de ZIE.

Zonele de interes ecologic (ZIE) trebuie să se afle pe terenul arabil al exploataţiei, cu excepţia elementelor de peisaj şi a zonelor de protecţie (tampon) care pot fi adiacente terenului arabil declarat.

Această declaraţie se completează de către solicitanţii care utilizează mai mult de 15 ha de teren arabil, cu informaţiile corespunzătoare, folosindu-se codurile ZIE conform tabelului pus la dispoziție de APIA.

Delimitarea şi digitizarea zonelor de interes ecologic se face în aplicaţia IPA online.

După declararea acestor zone (terase, elemente de peisaj, zone tampon, specii forestiere, terenuri agricole împădurite) şi aplicarea factorilor de conversie şi ponderare, se calculează total suprafaţă ZIE (1).

Suprafaţa ZIE poate fi asigurată şi prin declararea în Declaraţia de suprafaţă a culturilor succesive - zone cu strat vegetal (culturi de toamnă) şi culturi fixatoare de azot  care pot determina suprafaţa ZIE Totalul acestora reprezintă TOTAL SUPRAFAŢĂ ZIE se va raporta la total suprafaţă teren arabil din Declaraţia de suprafaţă pentru calculul % ZIE din total arabil.

În aplicaţia IPA online, formularul II.B-Declaraţia zone de interes ecologic (ZIE) – 2016 este afişat la declararea unei suprafeţe de teren arabil mai mari de 15 ha. Pentru suprafeţe de teren arabil mai mici de 15 ha este afişat mesajul: Este recomandat a se declara zonele de interes ecologic (ZIE).

Fermierii care exploatează suprafeţe de teren arabil mai mici de 15 ha trebuie să declare ZIE (terase, zone tampon şi elemente de peisaj) amplasate pe terenul exploataţiei.

Declaraţia zone de interes ecologic (ZIE) 2016 cuprinde şi excepţiile de la zone de interes ecologic, respectiv modalitatea de calcul a proporţiilor de culturi care contribuie la înverzire din total arabil/agricol, astfel încăt să se asigure eligibilitatea pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu.

În declaraţia menţionată, identificatorul ZIE nu se completează pentru culturi succesive pentru strat vegetal şi pentru culturi fixatoare de azot.

În aplicaţia IPA online, se va afişa după caz un mesaj: Vă încadrați la excepţie ZIE sau Nu vă încadraţi la excepţie ZIE

Completarea automată a secţiunii II.C- Calcul pondere culturi pentru diversificarea culturilor 2016:

Solicitanţii vor declara culturile completând partea II.A Declaraţia de suprafaţă 2016, iar calculul privind respectarea diversificării culturilor se va face în centralizatorul II.C.-Calcul pondere diversificarea culturilor 2016.

Pentru asigurarea pe toate hectarele eligibile pentru plată a practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu pentru suprafaţa arabilă de peste 10 ha, solicitantul trebuie să facă diversificarea culturilor.

Se consideră cultura principală cultura preponderentă ca mărime suprafaţă care cuprinde una sau mai multe culturi aparţinând aceluiaşi gen botanic, iar cultură secundară cultura următoare ca mărime suprafaţă care cuprinde una sau mai multe culturi aparţinând aceluiaşi gen botanic.

În aplicaţia IPA online, formularul II.C. Calcul pondere diversificarea culturilor – 2016 este afişat la declararea unei suprafeţe de teren arabil mai mari de 10 ha. Pentru suprafeţe de teren arabil mai mici de 10 ha este afişat mesajul - Nu este necesară diversificarea culturilor.

Zonele cu strat vegetal sunt suprafeţele arabile cultivate cu amestecurile de specii de culturi, de exemplu secară, orz, ovăz, trifoi, rapiță, etc. considerate culturi secundare, care nu participă la calculul diversificării culturilor şi care asigură acoperirea solului pe timpul iernii, până la data de 1 martie. Proporția dintre cele două specii din cadrul unui amestec de specii de culturi se stabilește de fermier, astfel încât ambele specii să fie identificate la controlul pe teren care se efectuează de APIA.

Perioada de însămânţare a culturilor secundare este 1 august - 1 octombrie. 

Zonele acoperite de strat vegetal nu includ zonele acoperite de culturi de toamnă semănate în mod normal în vederea recoltării sau a păşunatului si nici culturile înfiinţate pentru pachetele 4 culturi verzi  şi 7  terenuri arabile pentru hrănirea gâștei cu gât roșu ale Măsurii 10 Agromediu şi climă din PNDR 2014 – 2020 și/sau pachetele 4 şi 7 ale Măsurii 214 Plăţi de agromediu din PNDR 2007-2013, aflate în derulare.

Zonele cu strat vegetal participă la respectarea GAEC 4 şi se pot înfiinţa inclusiv pe parcelele cu suprafeţe mai mici de 0,3 ha.

Desfiinţarea culturilor secundare se realizează prin distrugere mecanică până la data limită de 31 martie.

În cazul în care condiţiile meteorologice nu permit desfiinţarea culturii până la data limită menţionată, aceasta se poate face până la data de 30 aprilie, cu condiţia notificării prealabile a Centrului local/Centrului judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Fermierul poate să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, fără a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat iar amestecul de specii de culturi pentru strat vegetal să fie cuprins în anexa nr.5 de la Ordinul ministrului agriculturii 249. Ce amestecuri sunt în această anexă? De exemplu muștar+ovăz, muștar+rapiță,  măzăriche de toamnă + secară etc. 

Fermierul are obligaţia să notifice APIA asupra modificărilor până la data de 15 octombrie 2016.

Dacă APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată sau intenţia de a efectua un control pe teren, sau dacă în cadrul controlului pe teren se constată neconformităţi, modificările solicitate de fermier în conformitate  nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea.

Pentru 2015, plata pe înverzire este de aproximativ 53,90 euro/ha.

(sursa: Ordinul Ministrului Agriculturii 249/26 februarie 2016)

Vizualizat: 16196 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Lista actelor pentru subvențiile acordate de APIA fermelor de bovine!

Lista actelor pentru subvențiile acordate de APIA fermelor de bovine!

Fermierii care cresc vaci de lapte sau vite de carne pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat. De ce acte au nevoie fermierii când depun cererea unică?

Ce culturi agricole îți aduc subvenții mai mari de 300 de euro/ha?

Ce culturi agricole îți aduc subvenții mai mari de 300 de euro/ha?

Sprijinul cuplat în sectorul vegetal este o subvenție consistentă! Se acordă și în 2016. Iată criteriile de eligibilitate și cum trebuie să completați cererea unică de plată ca să încasați acești bani pentru cultura de soia, unde sprijinul cuplat ar trebui să crească la 335 euro/ha/an și cultura de lucernă unde sprijinul cuplat ar trebui să fie 65 euro/ha/an!

IMPORTANT! Ați greșit, ați pierdut subvențiile!

IMPORTANT! Ați greșit, ați pierdut subvențiile!

1 martie 2016 – 16 mai 2016! Este sesiunea de depunere a cererilor unice pentru subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermieri, ce aveți de făcut ca să nu pierdeți banii care vi se cuvin? Urmați pașii și nu veți avea probleme!

Subvenții 2016: Documente obligatorii pentru APIA!

Subvenții 2016: Documente obligatorii pentru APIA!

1 martie – 16 mai 2016, fermierii români pot să depună cererea unică pentru subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Ce acte trebuie să aibă agricultorii la ei când completează cererea?

Cererea unică 2016: Câți bani puteți să încasați pe agromediu?

Cererea unică 2016: Câți bani puteți să încasați pe agromediu?

Prin cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) fermierii români pot să acceseze și plăți compensatorii din măsurile delegate din PNDR 2014-2020. Cum completați cererea pentru măsurile 10 agromediu și climă și măsura 13 – zone care se confruntă cu constrângeri naturale?  Ne referim doar la sectorul vegetal, agricultură convențională.

Care sunt rasele de bovine pentru care fermierii pot încasa subvenția de 300 de euro/cap de animal?

Care sunt rasele de bovine pentru care fermierii pot încasa subvenția de 300 de euro/cap de animal?

Fermierii români au dreptul la sprijinul cuplat și în 2016. Pentru rasele de bovine de carne, suma plătită în 2015 este 300 de euro/cap de animal/an. Pentru 2016, fermierii ar putea încasa chiar o sumă mai mare pe cap de animal dacă se încadrează la criteriile de eligibilitate.

Cum declari animalele ca să iei de la APIA banii care ți se cuvin?

Cum declari animalele ca să iei de la APIA banii care ți se cuvin?

Iată cum completați în cererea unică datele pentru subvențiile din sectorul zootehnic!

Cum declari suprafața de teren la APIA ca să iei subvenția?

Cum declari suprafața de teren la APIA ca să iei subvenția?

Iată ce trebuie să știi despre declarația pe suprafață pe care trebuie să o completezi la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)!

Cererea unică are 50 de pagini! Cum o completezi?

Cererea unică are 50 de pagini! Cum o completezi?

Cererea unică de plată se completează atât pentru schemele de plată din vegetal, cât și pentru cele din zootehnie. Iată instrucțiuni pentru completarea datelor de identificare ale fermierului și exploatației agricole!

Iată formularul cererii unice de plată!

Iată formularul cererii unice de plată!

Monitorul Oficial a publicat vineri, 26 februarie 2016, Ordinul Ministrului Agriculturii 249/2016 care are anexat și formularul cererii unice de plată.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii