Fermierii români îi spun ecologizare acestei subvenții. Sunt bani care cresc cu aproape 54 de euro suma pe hectar primită de agricultorii români. Cum solicită fermierii această plată Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și ce reguli trebuie să respecte?
Pentru plata pe înverzire, în cererea unică, fermierii trebuie să completeze secțiunea II.B - DECLARAŢIA ZONE DE INTERES ECOLOGIC (ZIE) 2016.
Beneficiarul identifică şi declară fără echivoc suprafaţa fiecărei parcele agricole şi, dacă este cazul, tipul, dimensiunea şi localizarea zonelor de interes ecologic. În ceea ce priveşte plata pentru ecologizare, beneficiarul specifică, de asemenea, utilizarea parcelelor agricole declarate.
Fermierii care au dreptul la o plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) aplică pe toate hectarele lor eligibile practicile agricole benefice pentru climă şi mediu sau practici echivalente. Practicile agricole benefice pentru climă şi mediu se referă la diversificarea culturilor, menţinerea suprafeţelor de pajişti permanente, zone de interes ecologic.
Pentru terenul arabil al exploataţiei agricole mai mare de 15 ha, solicitantul plăţilor în cadrul schemelor SAPS şi practici agricole benefice pentru climă şi mediu trebuie să se asigure că începând cu 1 ianuarie 2015 un procent de cel puţin 5% din terenul arabil declarat este acoperit de ZIE.
Zonele de interes ecologic (ZIE) trebuie să se afle pe terenul arabil al exploataţiei, cu excepţia elementelor de peisaj şi a zonelor de protecţie (tampon) care pot fi adiacente terenului arabil declarat.
Această declaraţie se completează de către solicitanţii care utilizează mai mult de 15 ha de teren arabil, cu informaţiile corespunzătoare, folosindu-se codurile ZIE conform tabelului pus la dispoziție de APIA.
Delimitarea şi digitizarea zonelor de interes ecologic se face în aplicaţia IPA online.
După declararea acestor zone (terase, elemente de peisaj, zone tampon, specii forestiere, terenuri agricole împădurite) şi aplicarea factorilor de conversie şi ponderare, se calculează total suprafaţă ZIE (1).
Suprafaţa ZIE poate fi asigurată şi prin declararea în Declaraţia de suprafaţă a culturilor succesive - zone cu strat vegetal (culturi de toamnă) şi culturi fixatoare de azot care pot determina suprafaţa ZIE Totalul acestora reprezintă TOTAL SUPRAFAŢĂ ZIE se va raporta la total suprafaţă teren arabil din Declaraţia de suprafaţă pentru calculul % ZIE din total arabil.
În aplicaţia IPA online, formularul II.B-Declaraţia zone de interes ecologic (ZIE) – 2016 este afişat la declararea unei suprafeţe de teren arabil mai mari de 15 ha. Pentru suprafeţe de teren arabil mai mici de 15 ha este afişat mesajul: Este recomandat a se declara zonele de interes ecologic (ZIE).
Fermierii care exploatează suprafeţe de teren arabil mai mici de 15 ha trebuie să declare ZIE (terase, zone tampon şi elemente de peisaj) amplasate pe terenul exploataţiei.
Declaraţia zone de interes ecologic (ZIE) 2016 cuprinde şi excepţiile de la zone de interes ecologic, respectiv modalitatea de calcul a proporţiilor de culturi care contribuie la înverzire din total arabil/agricol, astfel încăt să se asigure eligibilitatea pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu.
În declaraţia menţionată, identificatorul ZIE nu se completează pentru culturi succesive pentru strat vegetal şi pentru culturi fixatoare de azot.
În aplicaţia IPA online, se va afişa după caz un mesaj: Vă încadrați la excepţie ZIE sau Nu vă încadraţi la excepţie ZIE
Completarea automată a secţiunii II.C- Calcul pondere culturi pentru diversificarea culturilor 2016:
Solicitanţii vor declara culturile completând partea II.A Declaraţia de suprafaţă 2016, iar calculul privind respectarea diversificării culturilor se va face în centralizatorul II.C.-Calcul pondere diversificarea culturilor 2016.
Pentru asigurarea pe toate hectarele eligibile pentru plată a practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu pentru suprafaţa arabilă de peste 10 ha, solicitantul trebuie să facă diversificarea culturilor.
Se consideră cultura principală cultura preponderentă ca mărime suprafaţă care cuprinde una sau mai multe culturi aparţinând aceluiaşi gen botanic, iar cultură secundară cultura următoare ca mărime suprafaţă care cuprinde una sau mai multe culturi aparţinând aceluiaşi gen botanic.
În aplicaţia IPA online, formularul II.C. Calcul pondere diversificarea culturilor – 2016 este afişat la declararea unei suprafeţe de teren arabil mai mari de 10 ha. Pentru suprafeţe de teren arabil mai mici de 10 ha este afişat mesajul - Nu este necesară diversificarea culturilor.
Zonele cu strat vegetal sunt suprafeţele arabile cultivate cu amestecurile de specii de culturi, de exemplu secară, orz, ovăz, trifoi, rapiță, etc. considerate culturi secundare, care nu participă la calculul diversificării culturilor şi care asigură acoperirea solului pe timpul iernii, până la data de 1 martie. Proporția dintre cele două specii din cadrul unui amestec de specii de culturi se stabilește de fermier, astfel încât ambele specii să fie identificate la controlul pe teren care se efectuează de APIA.
Perioada de însămânţare a culturilor secundare este 1 august - 1 octombrie.
Zonele acoperite de strat vegetal nu includ zonele acoperite de culturi de toamnă semănate în mod normal în vederea recoltării sau a păşunatului si nici culturile înfiinţate pentru pachetele 4 culturi verzi şi 7 terenuri arabile pentru hrănirea gâștei cu gât roșu ale Măsurii 10 Agromediu şi climă din PNDR 2014 – 2020 și/sau pachetele 4 şi 7 ale Măsurii 214 Plăţi de agromediu din PNDR 2007-2013, aflate în derulare.
Zonele cu strat vegetal participă la respectarea GAEC 4 şi se pot înfiinţa inclusiv pe parcelele cu suprafeţe mai mici de 0,3 ha.
Desfiinţarea culturilor secundare se realizează prin distrugere mecanică până la data limită de 31 martie.
În cazul în care condiţiile meteorologice nu permit desfiinţarea culturii până la data limită menţionată, aceasta se poate face până la data de 30 aprilie, cu condiţia notificării prealabile a Centrului local/Centrului judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Fermierul poate să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, fără a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat iar amestecul de specii de culturi pentru strat vegetal să fie cuprins în anexa nr.5 de la Ordinul ministrului agriculturii 249. Ce amestecuri sunt în această anexă? De exemplu muștar+ovăz, muștar+rapiță, măzăriche de toamnă + secară etc.
Fermierul are obligaţia să notifice APIA asupra modificărilor până la data de 15 octombrie 2016.
Dacă APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată sau intenţia de a efectua un control pe teren, sau dacă în cadrul controlului pe teren se constată neconformităţi, modificările solicitate de fermier în conformitate nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea.
Pentru 2015, plata pe înverzire este de aproximativ 53,90 euro/ha.
(sursa: Ordinul Ministrului Agriculturii 249/26 februarie 2016)