Adama
Vinasa Rompak

Ce te scoate de pe lista subvențiilor în 2016?

Publicat: 29 septembrie 2015 - 17:41
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii trebuie să știe că amenajamentele pastorale vor fi o condiție obligatorie pentru primirea subvențiilor din agricultură în 2016. Iată cum se fac proiectele de amenajament pastoral și ce reguli trebuie să respecte cei care sunt proprietarii pajiștilor naturale!

Starea de degradare a pajiștilor din România a determinat obligarea prin lege (Ordonanța de Urgență a Guvernului 34/2013) a proprietarilor să facă proiecte de amenajamente pastorale. Proiectele sunt concepute la nivelul fiecărei primării, de toţi proprietarii de pajişti naturale, fie că vorbim de persoane juridice sau fizice. Scopul amenajamantelor este  stabilirea unui set de acţiuni pentru fiecare trup de pajişti naturale pentru creşterea capacităţii de producţie şi, implicit, creşterea numărului de animale.

Printr-un proiect de amenajament pastoral se urmărește:

- înlăturarea vegetaţiei lemnoase nedorite de pe arii extinse şi a vegetaţiei ierboase invazive, nevaloroasă din punct de vedere al valorii nutritive;
- eliminarea proceselor cu efecte negative asupra pajiştilor naturale – alunecări, eroziune, colmatări, revărsări de ape etc.
- împiedicarea sărăcirii accentuată a solului în principalii nutrienţi, ceea ce duce la scăderea capacităţii de producţie a pajiştilor naturale.
Proiectul de amenajament pastoral cuprinde în mod obligatoriu, cel puţin următoarele elemente:
- descrierea situaţiei geografice, topografice şi planul parcelar al pajiştilor aflate pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale;
- descrierea solului şi a florei;
- capacitatea de păşunat a pajiştii;
- lucrările de îngrijire şi îmbunătăţire a pajiştilor;
- planul de fertilizare şi măsurile agropedoameliorative.

pajiste-verde_b

Principalele lucrări ce urmează a se executa, în funcţie de caracteristicile fiecărui trup şi parcelă de pajişti naturale, sunt:

A. Măsurile ameliorative generale care se aplică pe toate pajiştile afectate de diferiţi factori limitativi ai producţiei sunt:
-  eliminarea excesului de umiditate;
- combaterea eroziunii de adâncime şi alunecărilor solului;
- corectarea reacţiei solului, respectiv aciditatea/alcalinitatea, prin lucrări de amendare.

B. Măsurile de refacere radicală a covorului ierbos care constau în:
- curăţarea de muşuroaie, de vegetaţia ierboasă şi lemnoasă nevaloroasă şi de pietre;
- distrugerea vechiului covor vegetal degradat;
-  îmbunătăţirea regimului de nutriţie a plantelor printr-o fertilizare corespunzătoare;
- pregătirea patului germinativ;
-  reînsămânţarea cu amestecuri de plante furajere productive şi cu valoare furajeră ridicată;
- întreţinerea pajiştii nou-înfiinţate.

C. Lucrările de întreţinere a pajiştilor cuprind cel puţin:
-  distrugerea muşuroaielor, curăţarea de pietre, a vegetaţiei arbustifere nevaloroase, combaterea buruienilor şi executarea lucrărilor de desecare;
- combaterea eroziunii solului şi respectarea strictă a regulilor de exploatare raţională;
- corectarea regimului aerohidric al solului;
-  lucrări de fertilizare cu îngrăşăminte chimice şi organice;
-  lucrări de regenerare a pajiştilor prin însămânţări şi supraînsămânţări executate atât primăvara, cât şi toamna, în funcţie de condiţiile de climă şi sol, cu respectarea măsurilor stabilite prin angajamentele pastorale.

Bovine pe pajiÅŸte_b

Responsabilitatea punerii în aplicare a OUG  nr. 34/2013 privind executarea proiectelor de amenajament pastoral o au conducerile administraţiilor locale, iar executarea acestora revine grupului de lucru constituit în acest scop, format din specialişti de la Consiliile Locale, Oficiile pentru Studii Pedologice şi Agrochimice, Camerele Agricole Judeţeane şi Direcţiile Agricole Judeţene, fiecare cu sarcini precis stabilite, astfel:

- specialiştii de la Consiliile locale, pun la dispoziţie planurile de lucru scara 1:5000;
pentru fiecare amplasament, cu detalii cadastrale şi topografice;
- Oficiile pentru Studii Pedologice şi Agrochimice execută studii pedologice şi agrochimice pentru stabilirea măsurilor agro-pedo-ameliorative şi de îmbunătăţiri funciare, precum şi a planului de fertilizare, în vederea fundamentării proiectului de amenajament pastoral;
- specialiştii de la Consultanţa Agricolă Judeţeană întocmesc proiectul de amenajament pastoral;
- Ministerul Agriculturii, prin specialiştii de la Direcţiile Agricole Judeţene, verifică datele tehnice din proiect şi întocmesc un registru cu suprafeţele de pajişti – pe proprietari, pe primării şi centralizat, pe judeţ.

Vizualizat: 7316 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Premieră absolută: Demonstraţii pentru îngrijirea pajiştilor!

Premieră absolută: Demonstraţii pentru îngrijirea pajiştilor!

Între 27 şi 30 august 2015, va avea loc la Carani, în județul Timiș, cea de-a doua ediție a expoziției în câmp AgriPlanta Vest 2015, organizată de DLG Intermarketing. Aveți 5 motive ca să vizitați expoziția!

E deja lege! Cine beneficiază de subvențiile pentru pajiști?

E deja lege! Cine beneficiază de subvențiile pentru pajiști?

Utilizatorii de pajiști beneficiază de plățile pe suprafață, acoperite din fonduri europene, dacă demonstrează că asigură încărcătura cu animale sau arată că au cosit fânul cel puțin o dată pe an.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
09. 30, 2015. Wednesday 17:59

idea nu e chiar rea,dar cred ca implicand atitea firme (taxe documentatie si avize) pina la urma banii alocati cu multa bunavionta spre conveer se vor scurge la birocratia tipica romaneasca,urmind un rezultat previzibil din start .s-au dat pe 10 ani pajistile in chirie,asa ca daca chiar vor nutret de calitate nu bani de masini si vile (240 euro pe ha este subventia parca?)n-au decat sa investeasca banii primiti.foarte greu de lamurit jmecherii sa suprainsaminteze , sa fertilizeze , sa curete, cand n-au facut niciodata nimic.pe vremuri facea asta statul oare de ce nu si acum pe banii primariilor,nu-i asa!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii