FERMIERII VOR SĂ ȘTIE. Subvențiile sunt fragmentate, banii ajung cu țârâita în conturile bancare, traseul lor ia foarte mult timp, iar agricultorii din România nu mai știu ce se plătește din șirul lung al subvențiilor și ce nu. Punctual, Agroinfo vă spune ce subvenții sunt autorizate la plată, care urmează să fie autorizate și ce scheme de sprijin sunt în așteptare!
SUBVENȚII AUTORIZATE LA PLATĂ
8 aprilie 2016. Subvenția pe suprafață și schema pentru micii fermieri au fost primele autorizate la plată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din campania 2015. Din subvenția pe suprafață, APIA a demarat plata pentru patru scheme de sprijin: schema unică de plată pe suprafață (SAPS) 79,73 euro, ajutorul național tranzitoriu (ANT 1) 19,19 euro/ha, plata redistributivă cu cel două paliere, 1ha – 5 ha: 5 euro/ha și 5 ha – 30 ha inclusiv: 51,07 euro/ha (se plătește până la limita de 30 ha, indiferent de mărimea exploatației agricole), plata pentru tineri fermieri 19,93 euro/ha. Schema pentru micii fermieri este de maxim 1.250 euro/ha/exploatațiile agricole până-n 7 ha.
Sunt aproape două luni și jumătate de la autorizarea la plată a subvenției pe suprafață și fermierii ne spun că nu și-au primit acești bani. Un fermier care exploatează 400 ha anunța miercuri, 22 iunie, pe Facebook că și-a primit în sfârșit subvenția pe suprafață. Sunt fermieri care nu au primit nimic nici acum, spune supărată Anca Demian, fermier din Bihor. Se pare că banii ajung în continuare cu mare greutate în conturile fermierilor.
Potrivit APIA, sunt 886.000 de fermieri români care sunt eligibili pentru subvenția pe suprafață. Din aceștia, Agenția de Plăți susține că a plătit subvenția pe suprafață pentru 794.206 de fermieri.
12 mai 2016. Plata pe înverzire sau greening este a doua plată care a pornit spre fermieri, 59,12 euro/ha.
13 mai 2016. Măsura 13 plăți compensatorii pentru zone defavorizate și zone care se confruntă cu constrângeri naturale, măsură delegată din PNDR 2014-2020 este a treia subvenție care a intrat la plată. Valorile acestor plăți sunt: Submăsura 13.1 - Plăţi compensatorii în zona montană (ANC) 86 euro/ha/an; Submăsura: 13.2 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 54 E/ha; Submăsura: 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice – 70 E/ha.
17 iunie 2016. Agenția de Plăți a autorizat la plată prima subvenție din zootehnie, ajutorul național tranzitoriu, schema decuplată de producție în sectorul lapte, bovine, ANT 7. Valoarea acestei scheme de sprijin este 107,61 lei/tona de lapte livrată, comercializată.
CE PLĂȚI ANUNȚĂ ȘEFUL APIA PENTRU IULIE 2016
Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți, s-a întâlnit joi, 23 iunie, cu o delegație de fermieri veniți la București din Cluj și Timiș, reprezentanții unor cooperative agricole ale crescătorilor de bovine din România. Agroinfo a publicat deja informații despre această întâlnire. Vom insera aici termenele anunțate fermierilor de directorul general APIA. Sunt termene pentru plata unor subvenții care nu au fost, deocamdată autorizate, ar fi și ceva probleme cu procesarea dosarelor fermierilor, după cum spune șeful APIA.
30 iunie – 1 iulie 2016 Agenția de Plăți intenționează să autorizeze la plată ajutorul național tranzitoriu, schema decuplată de producție, bovine de carne, ANT 8. Cuantumul estimat de ministrul agriculturii este 447 de lei/cap de vită de carne. Această sumă ar putea suferi modificări, dar nu semnificative. Primii bani pentru această schemă de sprijin ar putea intra în conturile fermierilor în jurul datei de 4 iulie 2016. În aceeași perioadă, APIA ar demara plata și pentru ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat pentru ovine și caprine, însumate cele două plăți sunt estimate la 10 euro/cap de animal.
Șeful APIA le-a spus fermierilor că sprijinul cuplat pentru bovine ar putea fi autorizat la plată în săptămâna care urmează după demararea plății ANT 8. Dacă ne uităm în calendar, săptămâna care urmează după plata ANT8 este cea care începe din 11 iulie 2016.
11 iulie – 15 iulie 2016, ar putea demara plata sprijinului cuplat la bovine (SCZ). Valorile anunțate de ministrul Achim Irimescu pentru acest sprijin sunt uriașe. 1.248 euro/cap de vită de carne și 844 euro/vaca de lapte.
SUBVENȚIILE ÎN AȘTEPTARE
ATENȚIE! Suntem convinși că ne veți întreba despre celelalte scheme de sprijin din agricultură. Sprijinul cuplat din sectorul vegetal, ajutoarele naționale tranzitorii care au mai rămas de achitat în sectorul vegetal pentru anumite culturi, măsura 10 plăți compensatorii pe agro-mediu, măsura 11 agricultură ecologică. Nu avem niciun fel de date legate de demararea acestor plăți. Vom publica informații despre aceste scheme de sprijin deîndată ce le obținem.