Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Ce spun eurodeputaţii din Comisia de Mediu despre utilizarea OMG în alimente şi furaje?

Publicat: 14 octombrie 2015 - 11:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 13 octombrie 2015, eurodeputaţii din Comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European (PE) au respins propunerea Comisiei Europene de lăsa fiecare stat UE să decidă pro sau contra utilizării organismelor modificate genetic (OMG) în alimentele destinate consumului uman şi în furaje.

Decizia unui stat de a interzice utilizarea OMG în alimente sau furaje pe teritoriul național trebuie să se bazeze pe motive legitime, altele decât cele evaluate la nivelul UE, respectiv riscul pentru sănătatea oamenilor și a animalelor și riscul pentru mediu, preciza Comisia Europeană în 22 aprilie 2015, când a prezentat rezultatele reexaminării procesului decizional în ceea ce privește autorizarea utilizării OMG în produse alimentare și furaje.

O majoritate clară de deputaţi din comisia parlamentară nu doreşte să ameninţe piaţa internă. Pentru noi, legislaţia existentă ar trebui să se aplice în continuare, iar statele membre ar trebui să-şi asume responsabilităţile şi să ia o decizie la nivel european, în loc să introducă interdicţii naţionale, a declarat preşedintele Comisiei de Mediu, Giovanni La Via (PPE), citat de Agerpres.

Europdeputaţii au motivat şi că nu a fost realizată o evaluare a impactului pe care l-ar avea aplicarea propunerii CE. De asemenea, au avut în vedere consecinţele posibil negative pentru funcţionarea pieţei comunitare şi a competitivităţii sectorului agricol al UE. Nu în ultimul rând, membrii Comisiei de Mediu au dubii serioase că propunerea CE ar putea fi implementată.

Îngrijorări faţă de propunerea Comisiei Europene au fost exprimate şi de către reprezentanţi ai industriei agro-alimentare europene, de principalele state exportatoare de produse agricole, precum şi de ONG-uri de mediu. Îi amintim astăzi (preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker) că a lăsa statelor membre alegerea de a refuza individual un OMG este nu doar cinic, dar şi o sursă de incertitudine juridică de negestionat, a comentat Michele Rivasi, deputată în grupul Verzii/Alianţa Liberă Europeană şi membră a Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din PE.

58 OMG sunt autorizate în UE pentru utilizare în alimente și furaje

Potrivit datelor Comisiei, 58 OMG sunt autorizate în prezent în UE pentru utilizare în alimente și furaje (porumb, bumbac, soia, rapiță, sfeclă de zahăr). Alte 58 OMG așteaptă decizia CE. Dintre acestea, 17 au primit opinii pozitive din partea EFSA și o cultură a primit o opinie neconcluzivă.

Anual, UE are nevoie de 36 mil. tone soia. În 2013, UE a importat 18,5 mil. tone șrot de soia și 13,5 mil. tone soia. 90% din importuri au provenit din Brazilia, Argentina, SUA și Paraguay, țări în care peste 90% din soia cultivată este MG.

În schimb, foarte puţine produse MG se regăsesc pe rafturile supermagazinelor europene, o situaţie pusă în general pe seama legislaţiei în materie de etichetare şi pe disponibilitatea largă a produselor fără OMG, mai notează Agerpres.

boabe-cultura-soia_b

La începutul lui 2015, CE a dat mai multă libertate Statelor Membre și pentru aprobarea sau interzicerea cultivării OMG pe teritoriul național. 19 state UE au anunţat oficial că vor interzice culturile OMG pe tot teritoriul sau doar în anumite regiuni.

Care este poziţia României referitor la utilizarea alimentelor şi furajelor MG?

Chestiunea utilizării alimentelor şi furajelor modificate genetic în UE a fost pusă în discuţie şi la Consiliul miniştrilor Agriculturii din UE, care a avut loc la Bruxelles, în 13 iulie 2015, unde România a fost reprezentată de secretarul de stat în MADR Daniel Botănoiu.

Poziţia României la acel moment a fost că este necesară realizarea de către Comisia Europeană a unor scenarii care să evalueze posibilele consecinţe pe care le-ar avea întreruperea lanţurilor de aprovizionare cu proteină vegetală modificată genetic asupra pieţei UE. În opinia reprezentanţilor MADR, studiile ştiinţifice trebuie să prevaleze şi orice legislaţie de acest tip ar trebui să ofere criterii clare şi obiective, pe baza cărora statele pot agrea modul de fundamentare a deciziei de restricţionare sau de interzicere a utilizării produselor alimentare şi furajelor modificate genetic pe teritoriul lor.

Vizualizat: 1158 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

15 țări interzic OMG! Fermierii români nu au șanse să cultive soia modificată genetic!

15 țări interzic OMG! Fermierii români nu au șanse să cultive soia modificată genetic!

Fermierii români sunt extrem de nemulțumiți că nu pot cultiva soia modificată genetic. Cultura de soia nemodificată genetic este pretențioasă, necesită multe tratamente chimice, și are o productivitate mică la hectar. Paradoxul face să nu avem voie să cultivăm, în schimb să ne fie permis să importăm boabe și șrot de soia modificată genetic.

România nu a comunicat Comisiei Europene că interzice cultivarea OMG!

România nu a comunicat Comisiei Europene că interzice cultivarea OMG!

Termenul în care aveam posibilitatea să comunicăm Comisiei Europene dacă interzicem sau aprobăm cultivarea organismelor modificate genetic a expirat. Comisia Europeană a fixat acest termen până vineri, 2 octombrie.

Ce spune șeful Agriculturii românești despre cultivarea de soia modificată genetic?

Ce spune șeful Agriculturii românești despre cultivarea de soia modificată genetic?

Este oarecum un paradox. Putem să importăm șrot de soia modificată genetic, dar nu putem să producem în țara noastră, a declarat ministrul Agriculturii, pentru TVR.

Nu suntem zdraveni economic! Importăm şrot de soia MG cu 2,6 lei/kg şi vindem soia cu 1,5 lei/kg

Nu suntem zdraveni economic! Importăm şrot de soia MG cu 2,6 lei/kg şi vindem soia cu 1,5 lei/kg

România poate cultiva anual 600.000 -700.000 de hectare cu soia modificată genetic (MG), care ar aduce un aport la PIB de 1- 1,5 miliarde de euro, afirmă Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, susţinător declarat al cauzei producătorilor agricoli care cer ca statul român să decidă în favoarea cultivării soiei MG pe teritoriul ţării noastre. Acesta este categoric şi în ceea ce priveşte riscul de a fi invadaţi de produse alimentare modificate genetic după ce UE va încheia Acordul de liber schimb cu SUA.

OMG: 250 milioane de dolari ar plăti România anual pentru importul de soia

OMG: 250 milioane de dolari ar plăti România anual pentru importul de soia

Cultivarea în țara noastră a organismelor modificate genetic este un subiect dezbătut tot mai des. Se vorbește în special de soia. Susținătorii acestei culturi sunt de la președintele Comisiei de agricultură până la fermierii membri în LAPAR.

LAPAR cere consultarea fermierilor în privinţa cultivării organismelor modificate genetic (OMG) în România

LAPAR cere consultarea fermierilor în privinţa cultivării organismelor modificate genetic (OMG) în România

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită autorităţilor să fie consultaţi direct şi constructiv în procesul de elaborare a poziţiei oficiale pe care România urmează să şi-o facă oficial cunoscută pe tema cultivării organismelor modificate genetic (OMG), întrucât decizia îi afectează major.

Alte articole in aceasta categorie

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

LANȚ DE COLECTARE, DEPOZITARE ȘI DISTRIBUIRE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI din FERME!

04 iulie 2020 - 15:23

O REȚEA CARE SĂ REZOLVE PROBLEMA VÂNZĂRII PRODUSELOR ROMÂNEȘTI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, 2 iulie 2020, la conferința de presă că-n programul de relansare a agriculturii, problema vânzării produselor românești va fi rezolvată prin crearea unei rețele de colectare, depozitare și distribuire a produselor de la fermieri. Șeful MADR a detaliat vineri, 3 iulie, acest plan pentru care sunt alocate 500 de milioane de euro.

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

ȘEFUL MADR: SUNT LIDERI AI FERMIERILOR CARE-ȘI FOLOSESC POZIȚIA pentru PROPRIILE INTERESE!

04 iulie 2020 - 14:47

DE CE NU ARE ÎNCREDERE FERMIERUL ROMÂN ÎN ASOCIERE? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a identificat patru cauze ale neîncrederii fermierilor români în asociere. Printre acestea se află și unii dintre liderii fermierilor care și-au folosit poziția doar pentru propriile interese sau pentru cele ale unui grup restrâns de fermieri. Șeful MADR a adăugat că trebuie muncit la înlăturarea acestor cauze, pentru că asocierea este singura șansă a fermierilor mici din România.

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

04 iulie 2020 - 13:14

NU MAI VREM LAPTE DIN UNGARIA ÎN ȘCOLILE DIN ROMÂNIA. Sprijinul financiar acordat fermierilor prin intermediul Programului european lapte, fructe, legume în școli nu ajunge la fermieri. Licitațiile sunt câștigate de firme care aduc, de exemplu, lapte din Ungaria ca să-l livreze școlilor din România. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, că se va schimba legea astfel încât primăriile să cumpere laptele, fructele, legumele, care trebuie livrate în școli, de la fermele locale.

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

04 iulie 2020 - 12:16

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, în acest moment, sunt elaborate acte pentru scheme de sprijin acordate fermierilor și crescătorilor de animale. Ajutorul de criză va fi achitat către fermieri și crescători până la sfârșitul lunii octombrie 2020, a anunțat șeful de la Agricultură.

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

04 iulie 2020 - 11:45

LEGE ADOPTATĂ! Legea privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, adoptată de Parlamentul României, în urmă cu circa o săptămână, stabilește amenzi pentru cei care transportă animale vii și nu respectă regulile impuse de lege. AGROINFO vă pune la dispoziție lista amenzilor.

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

03 iulie 2020 - 08:11

OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea în perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sprijinul acordat este de 100.000 de euro/an.

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

02 iulie 2020 - 16:49

LEGEA CARE LOVEȘTE ÎN CRESCĂTORII DE ANIMALE! Legea mirosurilor, adoptată de Parlament, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când au dat autorizații de construcții, să-i execute pe fermieri și să le închidă fermele. Ceea ce nu este corect, de aceea am cerut ca legea să fie întoarsă, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că zona fermelor a fost invadată de construcții pentru care nu s-a cerut aviz de mediu.

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

02 iulie 2020 - 16:09

AJUTOR TINERI FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată pe data de 15 iulie 2020 și va fi deschisă până-n data de 15 octombrie 2020.

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

02 iulie 2020 - 15:16

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, în cadrul conferinței de presă, în desfășurare la Ministerul Agriculturii, sumele pe hectar pentru despăgubirea fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei extreme.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

02 iulie 2020 - 10:52

OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului vor fi transmise live pe pagina sa oficială Facebook și pagina Ministerului Agriculturii, anunță Ministerul Agriculturii, într-o informare transmisă pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Zen

Zen
Nu eşti beat, atâta timp cât încă mai poţi sta întins pe podea, fără să te sprijini. Detalii