Protestul fermierilor de miercuri, 7 octombrie, din fața Ministerului Agriculturii, este ca în povestea cu Radio Erevan. Deși media anunța că protestează crescătorii de ovine, protestau, de fapt, legumicultorii din Giurgiu. Deși liderii de sindicat păreau supărați pe ministrul agriculturii, protestatarii erau foc și pară pe șefa Direcției Agricole Județene Giugiu. Agroinfo a vorbit și cu șefa DAJ!
Singura publicație care nu a anunțat protestul fermierilor a fost Agroinfo. Am avut serioase îndoieli că va fi o demonstrație care să și rezolve problemele fermierilor, mai ales că Sindicatul Agrostar ne-a expediat un comunicat extrem de evaziv. Și am avut dreptate să avem suspiciuni. Pe Bulevardul Carol, în fața clădirii Ministerului Agriculturii, s-a adunat o mână de oameni. Să tot fi fost vreo 50.
Ce se vedea încă de la metrou erau șepcile de un portocaliu pedelist. Mulți dintre fermieri au spus că le poartă ca să se distingă de trecători. Firește, argumentul e pueril. Liderul Agrostar, Stelian Căpățână, ne-a lămurit, în cele din urmă, că a ales șepcile de culoare portocalie ca o ironie, atât de subtilă, încât nimeni nu s-a prins, la adresa directoarei Direcției Agricole Giurgiu, Petra Ochișor.
Care este, de fapt, necazul legumicultorilor? Oamenii nu prea știau de ce sunt acolo și ce-i reproșează ministrului agriculturii, ei o acuzau in corpore pe șefa DAJ Giurgiu, iar liderii i-au cam lăsat baltă, conștienți, probabil, că acest protest este inutil. De ce este inutil?
Iată ce spune șefa DAJ Giurgiu, cea care a fost pe buzele tuturor protestatarilor. Problema lor e veche. Sunt aproximativ 43 de legumicultori din Giurgiu care s-au trezit prea târziu ca să ceară un ajutor de minimis, acordat prin HG 606/2014, pentru legumicultorii care au suferit pagube de pe urma grindinei. Concret, în primăvara lui 2014, grindina a distrus foliile solarelor. Prefectura Giurgiu a format o comisie, s-au făcut evaluările pe teren și s-au întocmit procesele-verbale. Hotărârea de Guvern, prin care s-a aprobat ajutorul de minimis, a intrat în vigoare în iunie 2014 și au fost despăgubiți 27 de legumicultori din comuna Vărăști și 28 din comuna Dobreni. Abia în august, acești 43 de legumicultori, cei care protestează, au cerut și ei ajutorul de minimis. Li s-a explicat că acest ajutor nu poate fi dat retroactiv. Cu toatea acestea, am încercat să-i ajut și am făcut o informare că mai sunt cultivatori de legume care au suferit de pe urma grindinei. Cred că am avut peste 10 întâlniri la Ministerul Agriculturii cu liderii fermierilor și li s-a explicat de ce nu mai pot primi acum acești bani. E prea târziu și-mi pare rău. Le respect munca și-i înțeleg.
Probabil, oamenii nu au avut informația la timp. Legumicultorii au realizat că au pierdut o sumă frumușică în momentul în care au văzut că acest ajutor de minimis s-a cifrat la 3 lei/metru pătrat.