Fermierii români pot să bifeze pe cererea unică scheme de plată care le aduc mai mulți bani în buzunare. Ce pot cultiva agricultorii români ca să scoată pe suprafață o subvenție de aproape 800 euro/ha/an?
Cultura de sfeclă de zahăr este profitabilă dacă ne gândim la sprijinul cuplat acordat, 600 de euro la care se adaugă și subvenția pe suprafață de minim 170 euro/ha. Astfel, la un calcul estimativ un fermier poate încasa pe hectarul de sfeclă de zahăr aproximativ 770 euro/ha/an. Suma poate să crească și peste 800 de euro/ha în cazul fermierilor care au sub 40 de ani și au dreptul și la plata pentru tineri fermieri.
Când se prezintă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) fermierii trebuie să știe că pot bifa pe cererea unică sprijinul cuplat la secțiunea IV SCHEME DE PLATĂ/MĂSURI DE SPRIJIN/AJUTOARE SOLICITATE. Sprijinul cuplat pentru sfecla de zahăr se află la punctul 7.9 din tabel.
Ce trebuie să facă un fermier ca să încaseze banii de la APIA?
Sprijinul cuplat pentru cultura de sfecla de zahăr se acordă fermierilor care:
a) deţin contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr, conform modelului prevăzut în anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr, aprobat anual prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, înregistrat la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) şi vizat de reprezentantul desemnat al DAJ, pe baza verificărilor privind respectarea suprafeţei cultivate şi a densităţii culturii. iar o copie a acestuia este depusă la APIA până la data de 3 octombrie a anului în curs.
Contractul se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/mp; rezultatul verificărilor se consemnează într-un proces verbal de constatare semnat de reprezentanţii DAJ, ai Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr şi ai fabricii de zahăr, care se păstrează la DAJ. Lipsa vizei DAJ pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru sprijinul cuplat.
b) fac dovada comercializarii unei producţii minime de 26400 kg/ha, pe bază de factură fiscală pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverinţă eliberată de fabrica de zahăr pentru persoanele fizice, care se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie 2017.
c) prezintă până la data de 31 ianuarie 2017 documente privind utilizarea seminţei certificate:
- factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi
- documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea "Sămânţă admisă pentru însămânţare", ori Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene ori într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE din 16 decembrie 2002 privind echivalenţa inspecţiilor în câmp la culturile producătorilor de seminţe, efectuate în ţări terţe şi echivalenţa seminţelor produse în ţări terţe sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. Cantităţile minime de sămânţă necesare la hectar sunt incluse în Anexa la OMADR 619/2015, cu modificări şi completări.