Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Ce schemă de plată trebuie să bifezi pe cererea unică pentru o subvenție pe suprafață de 800 euro/ha/an?

Publicat: 14 martie 2016 - 11:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români pot să bifeze pe cererea unică scheme de plată care le aduc mai mulți bani în buzunare. Ce pot cultiva agricultorii români ca să scoată pe suprafață o subvenție de aproape 800 euro/ha/an?

Cultura de sfeclă de zahăr este profitabilă dacă ne gândim la sprijinul cuplat acordat, 600 de euro la care se adaugă și subvenția pe suprafață de minim 170 euro/ha. Astfel, la un calcul estimativ un fermier poate încasa pe hectarul de sfeclă de zahăr aproximativ 770 euro/ha/an. Suma poate să crească și peste 800 de euro/ha în cazul fermierilor care au sub 40 de ani și au dreptul și la plata pentru tineri fermieri.

Când se prezintă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) fermierii trebuie să știe că pot bifa pe cererea unică sprijinul cuplat la secțiunea IV SCHEME DE PLATĂ/MĂSURI DE SPRIJIN/AJUTOARE SOLICITATE. Sprijinul cuplat pentru sfecla de zahăr se află la punctul 7.9 din tabel.

Ce trebuie să facă un fermier ca să încaseze banii de la APIA?

Sprijinul cuplat pentru cultura de sfecla de zahăr se acordă fermierilor care:

a) deţin contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr, conform modelului prevăzut în anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr, aprobat anual prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, înregistrat la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) şi vizat de reprezentantul desemnat al DAJ, pe baza verificărilor privind respectarea suprafeţei cultivate şi a densităţii culturii. iar o copie a acestuia este depusă la APIA până la data de 3 octombrie a anului în curs.

Contractul se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi  medii de cel puţin 6 plante/mp; rezultatul verificărilor se consemnează într-un proces verbal de constatare semnat de reprezentanţii DAJ, ai Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr şi ai fabricii de zahăr, care se păstrează la DAJ. Lipsa vizei DAJ pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru sprijinul cuplat.

b) fac dovada comercializarii unei producţii minime de 26400 kg/ha, pe bază de factură fiscală pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverinţă eliberată de fabrica de zahăr pentru persoanele fizice, care se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie 2017.

c) prezintă până la data de 31 ianuarie 2017 documente privind utilizarea seminţei certificate:

- factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi
- documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea "Sămânţă admisă pentru însămânţare", ori Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene ori într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE din 16 decembrie 2002 privind echivalenţa inspecţiilor în câmp la culturile producătorilor de seminţe, efectuate în ţări terţe şi echivalenţa seminţelor produse în ţări terţe sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate. Cantităţile minime de sămânţă necesare la hectar sunt incluse în Anexa la OMADR 619/2015, cu modificări şi completări.

Vizualizat: 4671 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

Lipsesc centrele de sacrificare permanente Cons DDA la Agromalim 2017 Bilanţul DLG InterMarketing pe final de an

Bancul zilei

Arborele

Arborele
Clienta: - Îmi place căţelul acesta şi aş vrea să-l cumpăr. Dar, spuneţi-mi, are pedigree? Detalii