APIA poate să taie fără milă din subvențiile care li se cuvin crescătorilor de animale dacă aceștia au declarat greșit numărul de animale în cererea unică de plată. Cum se calculează sancțiunile și cum poți să rămâi fără întreaga subvenție?
Regulile le impune, ca de obicei, Comisia Europeană, în acord cu noua politică agricolă comună, iar sancțiunile se aplică întregii sume care i se cuvine crescătorului de animale. Suma penalizată se compune din sprijinul cuplat, unde este grosul banilor și ajutorul național tranzitoriu. Subvențiile nu se acordă în niciun caz pentru un număr de animale mai mare decât cel indicat în cererea unică de plată. Sancțiunile administrative se aplică de la trei capete de animale declarate în plus față de numărul de animale identificat de angajații APIA în exploatația agricolă.
Concret, dacă fermierul a declarat cu un animal în plus, nu va fi penalizat. Va primi subvenția pentru numărul de animale înscris în cererea unică. Situația se schimbă radical de la trei capete de animale în sus. Cum se calculează sancțiunea? Numărul de animale declarate în cererea unică de plată se împarte la numărul de animale identificate în exploatație.
O să dăm un exemplu. Crescătorul și-a declarat 110 capete de vaci de lapte și el, în realitate, are prezente și identificate în fermă doar 100. Adică, a declarat cu 10% mai multe animale decât are în proprietate. Procentul cu care va fi penalizat din subvenții se obține prin împărțirea numărului de animale declarate la numărul de animale identificate în exploatație. 110 se împarte la 100, iar procentul cu care va fi penalizat de APIA, din întreaga sumă, este 1,1%. Acest procent se dublează în cazul în care fermierul și-a declarat cu un procent situat între 10% și 20% mai multe animale decât are.
120 capete de animale declarate împărțite la 100 capete identificate în fermă = 1,2x2=2,4% . Este procentul care i se va tăia din subvenții.
Dacă procentajul stabilit depășește 20 %, fermierul este tăiat de la plata subvențiilor pentru anul de cerere în cauză. Dacă procentajul stabilit depășește 50 %, adică fermierul și-a declarat cu 50% mai multe animale decât are, este tăiat de la subvenții pentru anul de cerere în cauză și i se aplică și o sancțiune suplimentară în cuantum egal cu cel care corespunde diferenței dintre numărul animalelor declarate și numărul animalelor identificate. Dacă suma respectivă nu poate fi reținută în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului constatării, în conformitate cu normele stabilite de Comisia Europeană, soldul se anulează.
Nu vor fi sancționați fermierii care anunță APIA că li s-a întâmplat să le moară animalele în intervalul de la depunerea cererii și până la efectuarea controalelor, din pricini care nu țin de ei și de care nu sunt răspunzători. Crescătorii sunt obligați să anunțe APIA în termen de 10 zile.
Animalele identificate,declarate în cererea unică de plată, pot fi înlocuite fără pierderea dreptului la plata ajutorului sau a sprijinului, cu condiția ca fermierul să nu fi fost încă informat de APIA că există vreo greșeală, neconformitate, în cererea unică de plată și cu condiția ca fermierul să nu fi fost încă informat cu privire la intenția APIA de a efectua un control la fața locului.
Subvențiile pe care le primesc crescătorii de animale, anul acesta, sunt de trei ori mai mari decât anul trecut. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că un crescător de bovine poate să primească 1.600 de lei/cap de animal. Suma este obținută prin cumularea ajutorului național tranzitoriu, anul trecut a fost 503 lei/bovină de carne, cu sprijinul cuplat care este 300 euro/cap de bovină de carne. Și pentru vacile de lapte cuantumul subvenției a crescut cu sprijinul cuplat care este 250 euro/cap de vacă de lapte. Crescătorii de ovine primesc un sprijin cuplat de maxim 7 euro/cap de animal.
Sprijinul cuplat este plătit astfel: la bovine între 10 și 250 de capete, iar la ovine între 150 și 600 de capete.
(Regulamentul UE 640/2014, Regulamentul UE 1306/2013, Ordonanța 3/2015 privind stabilirea schemelor de plată acordate în agricultură în perioada 2015-2020)