Adama
Vinasa Rompak

Ce sancțiuni te pot lăsa fără subvenția pe cap de animal?

Publicat: 10 septembrie 2015 - 16:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APIA  poate să taie fără milă din subvențiile care li se cuvin crescătorilor de animale dacă aceștia au declarat greșit numărul de animale în cererea unică de plată. Cum se calculează sancțiunile și cum poți să rămâi fără întreaga subvenție?

Regulile le impune, ca de obicei, Comisia Europeană, în acord cu noua politică agricolă comună, iar sancțiunile se aplică întregii sume care i se cuvine crescătorului de animale. Suma penalizată se compune din sprijinul cuplat, unde este grosul banilor și ajutorul național tranzitoriu. Subvențiile nu se acordă în niciun caz pentru un număr de animale mai mare decât cel indicat în cererea unică de plată. Sancțiunile administrative se aplică de la trei capete de animale declarate în plus față de numărul de animale identificat de angajații APIA în exploatația agricolă.

Concret, dacă fermierul a declarat cu un animal în plus, nu va fi penalizat. Va primi subvenția pentru numărul de animale înscris în cererea unică. Situația se schimbă radical de la trei capete de animale în sus. Cum se calculează sancțiunea? Numărul de animale declarate în cererea unică de plată se împarte la numărul de animale identificate în exploatație.

O să dăm un exemplu. Crescătorul și-a declarat 110 capete de vaci de lapte și el, în realitate, are prezente și identificate în fermă doar 100. Adică, a declarat cu 10% mai multe animale decât are în proprietate. Procentul cu care va fi penalizat din subvenții se obține prin împărțirea numărului de animale declarate la numărul de animale identificate în exploatație. 110 se împarte la 100, iar procentul cu care va fi penalizat de APIA, din întreaga sumă, este 1,1%. Acest procent se dublează în cazul în care fermierul și-a declarat cu un procent situat între 10%  și  20% mai multe animale decât are.

120 capete de animale declarate împărțite la 100 capete identificate în fermă = 1,2x2=2,4% . Este procentul care i se va tăia din subvenții.

Dacă procentajul  stabilit depășește 20 %, fermierul este tăiat de la plata subvențiilor pentru anul de cerere în cauză. Dacă procentajul stabilit  depășește 50 %, adică fermierul și-a declarat cu 50% mai multe animale decât are, este tăiat de la subvenții pentru anul de cerere în cauză și  i se aplică și o sancțiune suplimentară în cuantum egal cu cel care corespunde diferenței dintre numărul animalelor declarate și numărul animalelor identificate. Dacă suma respectivă nu poate fi reținută în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului constatării, în conformitate cu normele stabilite de Comisia Europeană, soldul se anulează.

Nu vor fi sancționați fermierii care anunță APIA că li s-a întâmplat să le moară animalele în intervalul de la depunerea cererii și până la efectuarea controalelor, din pricini care nu țin de ei și de care nu sunt răspunzători. Crescătorii sunt obligați să anunțe APIA  în termen de 10 zile.

Animalele identificate,declarate în cererea unică de plată, pot fi înlocuite fără pierderea dreptului la plata ajutorului sau a sprijinului, cu condiția ca fermierul să nu fi fost încă informat de APIA că există vreo greșeală, neconformitate, în cererea unică de plată și cu condiția ca fermierul să nu fi fost încă informat cu privire la intenția APIA de a efectua un control la fața locului.

Subvențiile pe care le primesc crescătorii de animale, anul acesta, sunt de trei ori mai mari decât anul trecut. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că un crescător de bovine poate să primească 1.600 de lei/cap de animal. Suma este obținută prin cumularea  ajutorului național tranzitoriu, anul trecut a fost 503 lei/bovină de carne, cu sprijinul cuplat care este 300 euro/cap de bovină de carne. Și pentru vacile de lapte cuantumul subvenției a crescut cu sprijinul cuplat care este 250 euro/cap de vacă de lapte. Crescătorii de ovine primesc un sprijin cuplat de maxim 7 euro/cap de animal.

Sprijinul cuplat este plătit astfel: la bovine între 10 și 250 de capete, iar la ovine între 150 și 600 de capete.

(Regulamentul UE 640/2014, Regulamentul UE 1306/2013, Ordonanța 3/2015 privind stabilirea schemelor de plată acordate în agricultură în perioada 2015-2020)

Vizualizat: 4791 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Subvenție de trei ori mai mare: 1.600 de lei/cap de animal pentru crescătorii de bovine!

Subvenție de trei ori mai mare: 1.600 de lei/cap de animal pentru crescătorii de bovine!

Crescătorii de animale vor beneficia de o subvenție de trei ori mai mare în 2015 decât în 2014. Calculele le-a făcut Daniel Constantin în direct la TVR, ca o compensație a pierderilor suferite de fermieri de pe urma secetei.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii