Adama
Vinasa Rompak

Ce s-a transmis la APIA miercuri, 18 noiembrie, despre plata avansului pe suprafață?

Publicat: 18 noiembrie 2015 - 15:17
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis în teritoriu să fie rezolvate rapid supradeclarările și suprapunerile de terenuri din cererile unice de plată depuse de fermieri, spun surse APIA. Operațiunea e un pas pentru ca fermierii să-și primească avansul din plata unică pe suprafață.

Pentru ca plata avansului pe suprafață să fie demarată este obligatoriu ca APIA centrală să efectueze controlul în batch. Practic, este o supervizare a tuturor datelor introduse în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) din toată țara, sistem cu care lucrează APIA și care este gestionat de SIVECO. Acest control nu a început, deocamdată!

În momentul în care să dă startul verificării, toți șefii APIA din țară trebuie să rămână la birou chiar dacă verificarea datelor se prelungește în noapte. Concret, APIA centrală trebuie să primească din fiecare județ un așa-zis bun de plată sau altfel spus confirmarea că este finalizat controlul administrativ și se poate da undă verde la plăți. 

În cazul în care nu se pot rezolva rapid suprapunerile sau supradeclarările de parcele, blocurile fizice respective, implicit fermierii, vor fi excluse de la plata avansului. Pe parcursul verificării finale tip batch, sistemul informatic mai poate detecta anumite erori, date greșite în cererile unice de plată, etc. care nu sunt neapărat din vina fermierilor. Unele erori se pot soluționa în timp util și agricultorii pot să-și primească avansul din plăți, altele necesită timp.

Dacă APIA ar sări peste această etapă procedurală, România ar risca sancțiuni majore din partea Comisiei Europene. Omisiunea pașilor procedurali poate fi detectată în timpul auditului european. În momentul în care se declanșează controlul tip batch se poate spune că au mai rămas o zi, două până când fermierii vor avea banii în conturi.

Șeful APIA, Mihai Puțintei, ne-a confirmat în scris că fermierii își vor primi avansul din plata unică pe suprafață, un avans cifrat la aproximaiv 53 euro/ha.  Este 70% din 77,42 euro/ha cât este cuantumul plății unice pe suprafață în 2015. Ce nu știu agricultorii români este că data începerii plăților ar putea să fie chiar și 30 noiembrie, ultima zi în care se mai poate acorda legal avansul. Important este ca pe dispozițiile de plată să figureze o dată până la 30 noiembrie inclusiv.  Atenție! Nu spunem că va fi această dată, că avansul se va da abia atunci. Sursele noastre APIA susțin că, așa cum stă în prezent controlul administrativ, cel mai târziu avansul se va plăti luni, 23 noiembrie. 

Noul ministru al agriculturii speră să le comunice miercuri, 18 noiembrie, fermierilor că s-a dat drumul plăților în avans.

Astăzi (18 noiembrie n.r.) avem promisiunea că vor începe plățile în avans. În cursul zilei de astăzi sper să avem posibilitatea să anunțăm vestea bună. Sperăm să se reglementeze lucrurile și să intrăm în normal. Dacă se dă avansul azi, respir ușurat, spune Achim Irimescu.

Primul subaltern chemat în cabinetul noului ministru al agriculturii ar putea să fie chiar Mihai Puțintei, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

În ultimii ani s-a reușit să se achite plățile directe de la 1 decembrie până în februarie, deci s-a făcut un progres extraordinar la APIA. Și în ceea ce privește plățile în avans, s-a introdus în urma demersurilor noastre, pe vremea aceea era comisar domnul Cioloș, în regulamentele europene, să se acorde sistematic, pentru că la început se achitau doar cu derogare, plăți în avans de la 16 octombrie până la 30 noiembrie. Anul acesta nu s-a întâmplat așa pentru că s-a adoptat reforma Cioloș care este foarte complexă, justifică întârzierea avansului din plățile directe ministrul agriculturii. Politica agricolă comună s-a complicat cu introducerea unor scheme de plată noi, plata pentru tineri fermieri, pentru micii fermieri, plata pentru înverzire, etc.

1,6 miliarde de lei sunt pregătite de la bugetul de stat pentru plata avansului din plățile directe către fermieri. Banii vor fi decontați de Comisia Europeană, după efectuarea unui audit. De fiecare dată, România a primit mai puțini bani de la Comisia Europeană decât suma virată fermierilor.

Vizualizat: 10684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Subvenții: APIA promite să plătească marți avansul pe suprafață!

Subvenții: APIA promite să plătească marți avansul pe suprafață!

Marți, 17 noiembrie, zi cu roșu în calendar pentru fermierii români. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)  promite să înceapă plata avansului din plata unică pe suprafață. Fermierii români nu mai au răbdare și nici încredere în promisiuni. Ei vor să-și vadă banii în conturi!

Daniel Constantin: Marți, 17 noiembrie, începe plata avansului pe suprafață!

Daniel Constantin: Marți, 17 noiembrie, începe plata avansului pe suprafață!

Daniel Constantin susține ultima conferință de presă ca ministru al agriculturii. Șeful Agriculturii românești aduce și o veste bună pentru fermieri. Marți, 17 noiembrie, încep plățile în avans, spune Constantin

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
popazul nicusor
|
11. 19, 2015. Thursday 20:24

domnule duma iulian aveti perfecta dreptate dar tinand cont ca locuim an romania si am fost scolarizati de nea nicu ceasca astia suntem la fel ..rare cazuri daca mai exista sa fim cinstiti se fac si cei corecti de ras pe langa ce strambi muncim ca fraerii si nu stim sa ne cerem drepturile cand ne vorbim sa esim an strada sa iesim nu sa ne cotim sa facem ca strainii aia nu se joaca stiu ce vor de la viata asa trebuia si nu uita ca esti roman deaia trudezi cu sudoare sa stii sati ceri drepturile

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii