Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis în teritoriu să fie rezolvate rapid supradeclarările și suprapunerile de terenuri din cererile unice de plată depuse de fermieri, spun surse APIA. Operațiunea e un pas pentru ca fermierii să-și primească avansul din plata unică pe suprafață.
Pentru ca plata avansului pe suprafață să fie demarată este obligatoriu ca APIA centrală să efectueze controlul în batch. Practic, este o supervizare a tuturor datelor introduse în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) din toată țara, sistem cu care lucrează APIA și care este gestionat de SIVECO. Acest control nu a început, deocamdată!
În momentul în care să dă startul verificării, toți șefii APIA din țară trebuie să rămână la birou chiar dacă verificarea datelor se prelungește în noapte. Concret, APIA centrală trebuie să primească din fiecare județ un așa-zis bun de plată sau altfel spus confirmarea că este finalizat controlul administrativ și se poate da undă verde la plăți.
În cazul în care nu se pot rezolva rapid suprapunerile sau supradeclarările de parcele, blocurile fizice respective, implicit fermierii, vor fi excluse de la plata avansului. Pe parcursul verificării finale tip batch, sistemul informatic mai poate detecta anumite erori, date greșite în cererile unice de plată, etc. care nu sunt neapărat din vina fermierilor. Unele erori se pot soluționa în timp util și agricultorii pot să-și primească avansul din plăți, altele necesită timp.
Dacă APIA ar sări peste această etapă procedurală, România ar risca sancțiuni majore din partea Comisiei Europene. Omisiunea pașilor procedurali poate fi detectată în timpul auditului european. În momentul în care se declanșează controlul tip batch se poate spune că au mai rămas o zi, două până când fermierii vor avea banii în conturi.
Șeful APIA, Mihai Puțintei, ne-a confirmat în scris că fermierii își vor primi avansul din plata unică pe suprafață, un avans cifrat la aproximaiv 53 euro/ha. Este 70% din 77,42 euro/ha cât este cuantumul plății unice pe suprafață în 2015. Ce nu știu agricultorii români este că data începerii plăților ar putea să fie chiar și 30 noiembrie, ultima zi în care se mai poate acorda legal avansul. Important este ca pe dispozițiile de plată să figureze o dată până la 30 noiembrie inclusiv. Atenție! Nu spunem că va fi această dată, că avansul se va da abia atunci. Sursele noastre APIA susțin că, așa cum stă în prezent controlul administrativ, cel mai târziu avansul se va plăti luni, 23 noiembrie.
Noul ministru al agriculturii speră să le comunice miercuri, 18 noiembrie, fermierilor că s-a dat drumul plăților în avans.
Astăzi (18 noiembrie n.r.) avem promisiunea că vor începe plățile în avans. În cursul zilei de astăzi sper să avem posibilitatea să anunțăm vestea bună. Sperăm să se reglementeze lucrurile și să intrăm în normal. Dacă se dă avansul azi, respir ușurat, spune Achim Irimescu.
Primul subaltern chemat în cabinetul noului ministru al agriculturii ar putea să fie chiar Mihai Puțintei, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
În ultimii ani s-a reușit să se achite plățile directe de la 1 decembrie până în februarie, deci s-a făcut un progres extraordinar la APIA. Și în ceea ce privește plățile în avans, s-a introdus în urma demersurilor noastre, pe vremea aceea era comisar domnul Cioloș, în regulamentele europene, să se acorde sistematic, pentru că la început se achitau doar cu derogare, plăți în avans de la 16 octombrie până la 30 noiembrie. Anul acesta nu s-a întâmplat așa pentru că s-a adoptat reforma Cioloș care este foarte complexă, justifică întârzierea avansului din plățile directe ministrul agriculturii. Politica agricolă comună s-a complicat cu introducerea unor scheme de plată noi, plata pentru tineri fermieri, pentru micii fermieri, plata pentru înverzire, etc.
1,6 miliarde de lei sunt pregătite de la bugetul de stat pentru plata avansului din plățile directe către fermieri. Banii vor fi decontați de Comisia Europeană, după efectuarea unui audit. De fiecare dată, România a primit mai puțini bani de la Comisia Europeană decât suma virată fermierilor.