Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Ce propunere ar EXCLUDE 211.000 de ferme românești de la plata SUBVENȚIEI pe suprafață?

Publicat: 28 martie 2016 - 14:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

46 de milioane de euro, la o plată de 180 euro/ha (plata de bază + plata pe înverzire), ar putea fi redistribuiți către fermele care rămân eligibile! Calculele au fost făcute pentru eficientizarea agriculturii românești. Ce regulă ar exclude de la plată 211.000 de ferme românești și o suprafață de 255.000 ha?

Regula de bază pentru obținerea subvenției pe suprafață pentru un teren agricol este ca plata să fie solicitată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru minim 1 ha, iar dimensiunea parcelelor să fie de 0,3 ha (sunt excluse de aici serele, solariile, livezile, viile, cultura de hamei, pepiniere, arbuști fructiferi, unde plafonul este 0,1 ha).

În România sunt aproximativ un milion de ferme care beneficiază, în acest moment, de subvenția pe suprafață. Într-un plan care ar fi avut țintă eficientizarea agriculturii românești și dezvoltarea fermelor medii  s-a propus ridicarea plafonului impus pentru obținerea subvenției pe suprafață la minim 1,5 ha pentru ferme și 0,5 ha pentru parcele.

Există propuneri de ridicare a plafonului, de exemplu la 1,5 ha pentru ferme şi 0,5 ha pentru parcele. În această variantă, ar fi excluse de la SAPS cca 211.000 ferme şi o suprafaţa de 255.000 ha.

S-ar salva circa 46 milioane euro, la o plată de 180 euro pe hectar bani europeni (plata de bază şi înverzirea), bani care ar putea fi redistribuiţi către celelalte ferme, şi de asemenea este probabil că s-ar reduce şi cheltuielile administrative, scrie într-un document al Comisiei prezidențiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.

În actuala programare 2014-2020 urma să fie modificat plafonul pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS). Deocamdată, a rămas același plafon de 1 ha și s-a renunțat, pentru moment, la propunere.

Ce se întâmplă cu o mare parte din aceste mici ferme, de fapt gospodării țărănești sau ferme de familie, dacă se va recurge la ridicarea plafonului pentru plata pe suprafață?

Problema este însă că această măsură ar lovi într-o categorie socială extrem de săracă, pentru care orice venit contează, mai ales în perioada actuală de criză economică, când disponibilităţile bugetului de stat sunt reduse în ce priveşte asistenţa socială. Considerăm că, luarea unei decizii pe această temă este foarte delicată şi dificilă şi este necesară o analiză de impact profundă privind eligibilitatea acordării plăţilor SAPS, scrie aceeași sursă.

(foto: La pas prin România)

Vizualizat: 3909 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! APAN Horticultură - Indagra 2019

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii