Ministrul agriculturii Achim Irimescu vrea să dezvolte cooperativele agricole, cele create pe principii moderne, a căror structură nu seamănă deloc cu fostele CAP-uri comuniste. Subvenții mai mari pentru agricultorul român și mai puțină birocrație la accesarea fondurilor europene sunt alte deziderate ale șefului de la Agricultură.
În primul rând, trebuie spus că fermierii europeni au mai multă experiență pe piața comună, în timp ce mulți dintre fermierii noștri se zbat pentru existență. Dacă ferma medie în Vest are 18 hectare, în România are 3,5 hectare. Cele mai mari diferențe sunt de la subvenția pe hectar: România este unul dintre statele cu sumele cele mai mari alocate pe dezvoltare rurală, însă era mai simplu dacă aveam sume mai mari pentru plăți directe, iar fermierii nu se mai luptau cu parcurgerea unor etape birocratice pentru obținerea finanțării investițiilor.
România are o mulțime de probleme legate de infrastructura agricolă. Fermierii nu au capacitate de depozitare, ceea ce afectează sectorul cerealelor. Faptul că s-a progresat și avem balanță comercială pozitivă e foarte bine. În ultimii ani s-a ajuns la un flux comercial alimentar pe plus, doar că încă n-am ajuns să dezvoltăm partea de procesare și exportăm materia primă. Prin PNDR 2020 s-a echilibrat mult susținerea celor două sectoare – zootehnic și vegetal. Sperăm să folosim cereale în România la creșterea animalelor, ar ajuta și situația fermierilor.
Un alt punct sensibil este că nu am reușit să avem un sistem de consultanță bun pentru fermierii noștri, iar dacă fermierii mari au angajați competenți, cei mici nu au cunoștințele necesare de piață.Unul din punctele importante este transferul de cunoștințe pentru gestionarea eficientă a fermelor. Nu știm să dăm valoare foarte mare produselor noastre, nu știm să le vindem cum trebuie. S-au făcut multe, dar încă suntem departe de fermierii din alte state. Toate acestea se reflectă în cum arată fermele din România.
Vom continua și dezvoltarea cooperativelor. Am văzut în Franța o cooperativă cu 1.450 de angajați care ofereau fermierilor semințe de o calitate superioară, dar și cele mai bune tratamente pentru culturile agricole, la cele mai bune prețuri. Fermierul doar producea. Acei 1.450 de oameni își dovedeau utilitatea. Din păcate, la noi cooperația nu este nici măcar conturată. Sper ca, împreună cu Parlamentul, să punem la punct legislația care să încurajeze asocierea. Fermierii mici trebuie să înțeleagă că nu au nicio șansă să iasă pe piață altfel. Fermierii noștri se confruntă cu probleme pentru că nu sunt uniți, spune ministrul agriculturii.
(Interviu publicat de Euroagricultura, publicație editată de Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale)