MOTIVUL E LA FERMIERI SPUNE MINISTRUL. Achim Irimescu susține că fermierii români nu au cum să-i bată la producțiile de porumb pe fermierii francezi pentru că România are prea mulți fermieri mici, suprafețele sunt prea fărămițate și mulți dintre agricultorii noștri nu știu cum să aplice tehnologiile.
La înfrângerea pe care o suferim în fața fermierilor francezilor mai contribuie și întârzierea subvențiilor, absența irigațiilor, absența unui fond mutual, iar șirul de necazuri care-l lovesc pe fermierul român și-l împiedică să aibă producții agricole performante poate continua.
Cu toții ne dorim ca România să devină cel mai mare producător de porumb din Uniunea Europeană. Deocamdată, Franța cu o suprafață mai mică cultivată, dar cu o producție mai bună pentru că au aport de apă mult mai important decât România și nu doar. Să nu uităm că în România persistă un număr mare de fermieri mici care nu știu să aplice tehnologii corespunzătoare și, sigur, înțeleg că în acest an sunt foarte mulți fermieri mici care nu reușesc să obțină mai mult de 2 tone/ha – 3 tone/ha la porumb, spune ministrul Achim Irimescu.
În același timp, șeful de la Agricultură recunoaște că subvențiile le pot asigura fermierilor menținerea pe linia de plutire sau baza pentru investiții.
Așa cum spuneau mai mulți producători, foarte important este ca sistemul de irigații să funcționeze, să avem irigații ca să avem certitudinea, așa spunea un investitor din Franța. Pentru că altfel, cu schimbările climatice, încet-încet vom ajunge să depindem tot mai mult de resurse de apă sau soiuri care știu să utilizeze mai bine apa. Morala acestei zile este că, dacă știi să faci tehnologie, dacă te orientezi la soiurile pe care le cultivi, ai ocazia și în zile grele să obții o producție bună care să te asigure că te menții măcar la nivelul de plutire și cu subvenția pe care o primești să poți să faci investiții în continuare, a declarat joi ministrul agriculturii, Achim Irimescu, la Orezu, la Ziua Porumbului.
În aceeași ordine de idei, fermierii români care reușesc să atingă producții chiar mai mari decât cele obținute de francezi sau măcar să fie egalii lor pot fi numărați pe degetele de la cele două mâini. Unul dintre ei este Nicolae Sitaru, proprietarul fermei Elsit din Ialomița și gazda evenimentului Ziua Porumbului. Fermierul are un sfat pentru agricultorii din România.
Ministrul agriculturii Achim Irimescu și fermierul Nicolae Sitaru, în ferma Elsit de la Orezu, joi, 8 septembrie 2016
Anul 2016 este un an destul de complicat, de la jumătate lunii iunie nu am mai fost ploi, cu toate astea avem producții de la 5 tone/ha la 9,9 tone/ha, asta înseamnă că o corectă alegere a hibridului poate să însemne un plus de prodcuție. Dar nu înseamnă că dacă ai ales bine hibridul, ai și făcut producție. Trebuie să respecți pământul, trebuie să cauți să păstrezi apa în sol, lucrările pe care le faci pământului, trebuie să respecți termenele de semănat în așa fel încât la sfârșitul intervalului să recoltezi o producție cu care să rămâi în piață. Este al doilea an la noi când vorbim de 8 tone/ha la porumb, ar fi trebuit într-un an normal să vorbim de 11-12 tone/ha, spune fermierul Nicolae Sitaru, gazda evenimentului.
Cât privește comercializarea producției de porumb, agricultorul spune că așteaptă vremuri mai bune.
E de preferat să nu vinzi când vinde toată lumea, e de preferat să vinzi într-o altă perioadă a anului când prețurile sunt mai bune. Dar nu sunt obligatorii mai bune. Adică, este și an în care păstrăm. Sfatul meu este să nu vândă fermierul la orice preț.