Producătorii agricoli gălăţeni caută noi soluţii alternative de cultură. Astfel, sunt aclimatizate unele plante care provind din alte areale culturale.
În comuna Vânători, din apropierea municipiului Galaţi, Dan Protopopescu, un tânăr de aproape 40 de ani, membru al Asociaţiei Producătorilor Agricoli Galaţi, este un cunoscut legumicultor care îşi vinde fructele muncii în pieţele municipiului de la Mila 80 a Dunării.
Acasă, pe o suprafaţă de câţiva ari, fermierul cultivă în sistem ecologic goji, un străvechi arbust înrudit cu cătina, a cărei provenienţă îşi are originea din îndepărtata Chină. El are la tarabă fructele în stare proaspătă la preţul de 10 lei suta de grame. În marile lanţuri de magazine se comercializează goji la 120 lei kilogramul.
Dan Protopopescu spune că în grădina proprie a amenajat o mică suprafaţă de teren unde a plantat material săditor de calitate din acest uimitor arbust. Are asigurată apa – puţ forat şi instalaţie irigare prin picurare - şi întreaga tehnologie de cultivare, iar fertilizarea o realizează numai cu îngrăşăminte organice. Dacă semnalele din piaţă şi cererea vor fi pozitive, atunci fermierul gălăţean îşi va extinde spaţiul de cultivare. Cheltuielile pentru înfiinţarea unui hectar de goji ajung undeva la vreo 60.000 de lei.
Cartofii mov
Dan Protopopescu spune că începând cu anul viitor are de gând să cultive cartofii mov. În bazinul legumicol de la Vânători, există destui cultivatori de cartof care şi-au propus să introducă în cultură acest tip de tubercul. Materialul semincer provine din “ţara incaşilor” – îndepărtatul Peru, şi costă cam 30 de lei kilogramul. La un prim calcul, au însemna ca investiţia pe unitatea de suprafaţă să ajungă undeva la 25 mii de euro/ha. Însă, cheltuielile se pot amortiza repede, întrucât în condiţii optime de cultivare, ar trebui să se recolteze 10 kg de cartofi mov la unul de sămânţă.
De asemenea, piaţa de desfacere este asigurată şi la un preţ bun. Sursa: Viaţa liberă Galaţi