Adama
Vinasa Rompak

Ce legătură este între pixel și identificarea fără echivoc a parcelei agricole? Iată explicația unui șef APIA!

Publicat: 17 ianuarie 2016 - 12:59
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Identificarea fără echivoc a parcelei agricole este o sintagmă care-i înspăimântă pe fermierii români și care se află în topul neregulilor descoperite la controlul prin teledetecție. Nicolae Horumba, director general adjunct al Agenției Naționale de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) susține că această sintagmă are legătură cu…un pixel.

Pentru localizarea fără echivoc a parcelei agricole și identificarea amplasamentului și conturului acesteia se aplică o toleranță de amplasare, aferentă unei zone tampon calculată în aplicația electronică GIS, de 0,75 m. (Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți în agricultură) Cum procedează APIA când verifică ceea ce a declarat fermierul? Angajații APIA încarcă pe GPS desenele făcute de fermieri în sistemul IPA și merg pe teren să verifice. Le arată o abatere mai mare de 0,75 m față de ceea ce este în sistem, parcela respectivă este tăiată de la plată, de parcă fermierul nu ar fi declarat-o în cererea unică. Dar lucrurile nu se opresc aici. Fermierului i se identifică  o nouă parcelă, pe coordonatele noului amplasament, și este sancționat și pentru nedeclarare.

Citește aici în detaliu cum poți fi sancționat pentru identificarea fără echivoc a parcelei agricole!

Deci, identificarea fără echivoc a parcelei agricole îi poate aduce fermierului român o dublă sancționare. Cum explică Nicolae Horumba, director general adjunct API, identificarea fără echivoc a parcelei agricole?

Întotdeauna când faci control există o marjă de eroare, care se numește toleranță. Și acea toleranță este definită tehnic prin documentele de lucru ale Comisiei Europene și ale Centrului de Cercetare de pe lângă Comisia Europeană. Marja de 0,75 m de care sunt foarte îngroziți mulții fermieri români se referă la calitatea digitizării parcelei, la amplasarea ei fără echivoc.

Procesul de digitizare a parcelelor este un proces de măsurare. Când digitizezi o parcelă, o măsori ca să-i determini suprafața, suprafață care se preia în cererea unică de plată. Acest proces de digitizare fiind el însuși unul de măsurare, suportă și el o toleranță, iar acea toleranță e de 0,75 m. Sigur, lumea spune că 0,75 m sunt puțini. Dar această marjă de 0,75 m vine din dimensiunea pixelului de pe ortofotoplanul pe care fermierul își digitizează parcela. Adică, e vorba de un pixel de 0,5 cm la care se adaugă încă jumătate de pixel, a declarat Nicolae Horumba pentru Viața Satului.

Este pentru prima oară când este explicată astfel identifiarea fără echivoc a parcelelor agricole. Fermierii români ar trebui să depună o cerere GIS, o cerere în mediul de informații geografice spațiale, să furnizeze toate elementele necesare identificării fără echivoc a parcelelor agricole și toate specificațiile sau detaliile suplimentare, a completat directorul general adjunct APIA.

Vizualizat: 5188 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum se depune cererea unică de plată în 2016? Vezi ce se schimbă la identificarea parcelelor!

Cum se depune cererea unică de plată în 2016? Vezi ce se schimbă la identificarea parcelelor!

Anul 2015 a însemnat un an de tranziție în reforma Politicii Agricole Comune. Un an greu și complicat! O singură cerere de plată,  atât pentru subvențiile din vegetal, cât și pentru cele din zootehnie, amânarea cu o lună a termenului de depunere a cererii unice, concepte necunoscute pentru fermierii români și-n general multă bătaie de cap. Ce se va întâmpla anul acesta și ce intervine nou?

Identificarea fără echivoc a parcelei taie de două ori din subvențiile fermierilor!

Identificarea fără echivoc a parcelei taie de două ori din subvențiile fermierilor!

Identificarea fără echivoc a parcelei îi va costa scump pe unii dintre fermieri: anularea subvenției pentru parcela greșit identificată plus o sancțiune. De ce vor fi fermierii sancționați de două ori la verificările  făcute de APIA?

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Manca Ionel
|
01. 18, 2016. Monday 21:13

Norma nu e facuta sa permita accesul la sprijinul european ci sa impiedice, sa umileasca pe cel care munceste, in cazul asta pe tarani. Ne-au facut scriitori pentru ca trebuie sa avem rergistre ale exploatatiilor, trbuie sa fim contabili pentru ca la sprijinul pentru motorina e obligatoriu sa prezentam date din bilant chir daca suntem persoane fizice autorizate, trebuie sa avem instrumente moderne de masurare ca sa identificam ""fara echivoc"" aceste parcele, deci vor sa fim topometristi si nu unii oarecare ci performanti ca eroarea de masurare sa nu fie mai mare de 0.75m si toate acestea in conditiile in care ai 60 ani muncesti 10 hectare si din munca asta trebuie sa triesti.Voi ce credet, este bine?

1.
Gheorghiu Constantin-Radu
|
01. 18, 2016. Monday 13:30

Nu exista concordanta intre masuratorile facute de lucratorii APIA cu aparatele din dotare cand merg pe teren si cu coordonatele STEREO 70. Diferentele constatate de catre noi in teren sunt si de 75 de metri. La introducerea coordonatelor STEREO 70 pe calculatoarele de la birouri nu exista diferente, si de aceea trag concluzia ca aparatele folosite in teren + soft nu sunt corecte.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii