CUM SUNĂ VIITORUL SUBVENȚIILOR AGRICOLE. Asigurarea unui venit anual pentru fermierul român și redefinirea fermierului activ, adică acel agricultor eligibil să încaseze subvenții, sunt două din chestiunile care ar fi nelimpezite la nivelul Uniunii Europene. Ce se întâmplă în ședințele comisiilor europene de ale căror decizii depinde soarta agricultorului român și cum vor arăta subvențiile fermierilor?
Europarlamentarul român Laurențiu Rebega susține că, la nivelul Uniunii Europene, se discută despre crearea unor noi organizații pentru fermieri și anume organizațiile de negociere care ar urma să funcționeze pe lângă organizațiile de producători sau cooperative. La acest moment, nu ar fi clar cum vor fi constituite aceste organizații și nici ce va presupune să fii fermier activ în noua Politică Agricolă Comună (PAC).
Am urmărit cu atenție propunerile de modificare care vizează reformarea și simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC 2014-2020) prin modificări tehnice și operaționale la patru regulamente: Dezvoltare Rurală, Organizarea Pieței Comune, Plăți directe și Regulamentul Orizontal. Conform procedurii interne, Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală trebuie să trimită un aviz Comisiei pentru buget, în legătură cu propunerile de modificare a regulamentelor care vizează domeniul agriculturii.
Recent, membrii Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European au analizat cele 94 de amendamente care se referă la 30 de măsuri specifice din proiectul de aviz întocmit de raportorul pentru aviz, Paolo de Castro.
Consider că toate modificările care urmează să fie incluse în viitorul cadru legislativ trebuie temeinic analizate. Regulamentul Omnibus nu vizează doar o singură Comisie, de aceea se fac eforturi considerabile pentru a se ajunge la un acord între comisiile parlamentare precum și între cele trei instituții pentru ca intrarea în vigoare a pachetului legislativ, să respecte termenul prevăzut pentru 1 ianuarie 2018.
În principiu sunt de acord cu cea mai mare parte a amendamentelor, dat fiind faptul că se aliniază politicii agricole actuale ale României. Rămân însă câteva probleme neclare, cum ar fi:
Conceptul de „fermier activ” rămâne un subiect fierbinte și are, încă, nevoie de clarificări tehnice atât în ceea ce privește redefinirea conceptului în sine, cât și de o simplificare a metodei actuale de stabilire a statutului de fermier activ. Toate amendamentele pentru „fermierul activ” rămân în dezbatere, iar eu și echipa mea vom căuta să obținem maximum de claritate legislativă, în avantajul fermierului român.
Introducerea unor organisme noi, așa-zisele organizații de negociere, pe lângă organizațiile de producători si cooperativele de producători; nu este clar ce criterii le definesc și de către cine sunt constituite.
Suntem de acord cu noile propuneri care urmăresc asigurarea venitului anual a fermierului, dar rămân încă de rezolvat o serie de neclarități în ceea ce privește indicatorii care stabilesc acest venit, a scris europarlamentarul român pe pagina sa oficială.
Termenul de depunere a amendamentelor la regulamentele care vizează politica agricolă din Propunerea Omnibus a expirat pe 21 martie 2017.