Uluitor! La noi sunt pe cale de dispariție, dar străinii apreciază ca pe niște delicatese produsele obținute din laptele acestor animale. Este vorba despre bivoli! În 1989, România ar fi avut 228.000 de exemplare. Azi ar mai fi doar 13.000 de exemplare.
Fermierii din Maramureș au decis să-i adreseze o scrisoare deschisă șefului de la Agricultură în care-i cer imperios să salveze bivolii. Iată ce-i scriu crescătorii de animale ministrului Achim Irimescu!
Suntem o mână de oameni care constituim Asociația Zestrea Maramureșului. Prin activitatea noastră încercăm să promovăm identitatea culturală a zonei pentru o integrare frumoasă și corectă în Europa unită. Vă scriem pentru a vă aduce în atenție un subiect tare sensibil pentru țăranii crescători de bivoli din Maramureș. După cum probabil știți, oamenii care mai au curaj să crească bivoli și să promoveze produsele din laptele de bivoliță sunt tot mai puțini.
Din datele pe care le-am găsit noi, în 1989 existau în România 228.000 de bivoli. Astăzi mai avem doar 13.000 de exemplare. Dezinteresul față de această specie foarte rezistentă și foarte rentabilă de la care se poate valorifica totul, a făcut ca țara noastră să fie nevoită să exporte aproape în totalitate produsele din lapte de bivoliță.
În România, bivolii se vând la prețuri derizorii atunci când proprietarii sunt în vârstă și nu-i mai pot crește. În străinătate însă preţurile pornesc de la 2.000 de euro pe cap de animal.
Laptele este luat de la țărani de către firmele de procesare cu 1,5 leu-2 lei maximum, un preţ tare mic, în condițiile în care cei mai mulți dintre aceștia nu au alte venituri sau trăiesc din pensii minime. Anul trecut, țăranii au primit subvenții de 800 de lei/bivol.
Am pornit această campanie pentru că ne pasă de viitorul identității noastre culturale, rurale, prin prisma modului în care se lucrează încă pământul și se cresc animalele la sate. Ne pasă deoarece tocmai prin acestea România poate obține un avantaj competitiv. Bivolii și laptele de bivoliță, sunt parte importantă a brand-ului de țară construit pe tema agriculturii durabile, de maximă importanță în contextul globalizării și a protejării intereselor noastre.
Iată propunerile crescătorilor de bivoli din Maramureș!
• Este nevoie de o promovare a calităților acestui produs și a derivatelor obținute din acesta, pentru a crește cererea pe piață;
• Este necesară încurajarea creșterii și înmulțirii acestei specii, precum și de înființarea mai multor fabrici de procesare;
• Ne trebuie o strategie numai pentru această rasă, altfel, vom închide un alt capitol din istoria cultural-agricolă a țării.
Prin această scrisoare, dorim sa tragem un semnal de alarmă și să considerați în viitoarele obiective pe care vi le propuneți și problematica ultimilor bivoli din România. Sperăm să aflați niște răspunsuri la cele exprimate aici și să ajutați comunitățile de țărani încă crescători de această specie, ca să-și poată desfășura activitatea demn de-acum încolo.
Scrisoarea este semnată Asociația Zestrea Maramureșului.